Asgari ücrette Temmuz ayý itibariyle yapýlacak artýþ gündemde.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararý ile 2023 yýlý Temmuz-Aralýk dönemi için asgari ücret tutarý belirlenecek.
Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan tarafýndan yapýlacak çaðrý ile Asgari Ücret Tespit Komisyonunu toplanacak.
Komisyon, en az on üyenin katýlýmý ile toplanýr ve oylarýnýn çoðunluðu ile karar verir. Karara katýlmayan üye, isterse katýlmama gerekçesini belirtir. Oylarýn eþitliði halinde, Baþkanýn bulunduðu taraf çoðunluðu saðlamýþ sayýlýr. Komisyonun her toplantýda aldýðý kararlar karar defterine yazýlýr ve baþkan ve üyelerce imzalanýr.
Komisyon, ücretin belirlenmesinde konuyla ilgili bütün kamu kurum ve kuruluþlarý ve üniversiteler ile iþbirliði yapabilir, iþçi ve iþveren kuruluþlarýnýn bu konudaki öneri ve görüþlerini alabilir. Ayrýca Komisyon, gerektiðinde uzman kiþilerin bilgisine baþvurabilir. Komisyondaki görüþmeler ve komisyonun çalýþmalarý gizlidir. Baþkan, üyeler ve raportörler ile bu maddenin kapsamýna giren kiþi ve kuruluþlar bu görevleri dolayýsýyla öðrendikleri her türlü bilgi ve belgeleri gizlemekle yükümlüdür.
Komisyon, asgari ücreti bütün iþkollarýný kapsayacak þekilde belirliyor. Ücretin, bir günlük olarak belirlenmesi esastýr. Aylýk, haftalýk, saat baþýna, parça baþýna veya yapýlan iþ tutarýna göre ücret ödenen durumlarda gerekli ayarlamalar buna göre yapýlmaktadýr.
Ýþverenlerin, iþletmelerin ödeyebileceði bir ücret seviyesi olacak, öte yandan iþçimize rahat nefes aldýracak, tahribatý onaracak bir asgari ücret belirlenecek.
Asgari Ücret Tespit Komisyonunu, en az on üyenin katýlýmý ile toplanýyor ve oylarýnýn çoðunluðu ile karar veriyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücretin belirlenmesinde; ülkenin içinde bulunduðu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim þartlarýný göz önünde bulunduruyor.
Asgari ücretin belirlenmesinde dil, ýrk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düþünce, felsefî inanç, din ve mezhep ile benzeri sebeplere dayalý herhangi bir ayrým yapýlamaz.
Ýþçilere, Komisyonca belirlenen ücretlerden düþük ücret ödenemez. Ýþ sözleþmelerine ve toplu iþ sözleþmelerine bunun aksine hükümler konulamaz. Ýþverenler tarafýndan, iþçilere saðlanan sosyal yardýmlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapýlamaz.
Enflasyonun yarattýðý ekonomik tahribatýn giderilmesi için 1 Temmuz'dan geçerli artýþ yapýlmasý yönünde ortak kanaat var.
Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn ifade ettiði gibi, "Enflasyonun yol açtýðý fiyat artýþlarýndan kaynaklanan sýkýntýlarý gidermek, refah kayýplarýný telafi etmek, önümüzdeki günlerin en acil konu baþlýðýdýr".
Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) verilerine mayýs ayýnda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,04 arttý, yýllýk bazda TÜFE yüzde 39,59 oldu. Ocak-Mayýs aylarý için 5 aylýk enflasyon yüzde 15,26 olarak gerçekleþti.
Örnek olarak yüzde 20 ve yüzde 25'lik artýþlara göre hesaplama yaptýðýmýzda; halen brüt 10,008.00.-TL ve net 8,506.80.-TL olan aylýk ücrete Yüzde 20 zam yapýlýrsa 1 Temmuz sonrasý için asgari ücret brüt 12,009.-TL ve net 10,208.-TL olacak. Eðer yüzde 25'lik bir zam yapýlýrsa net 10633,5 -TL'ye yükselecek.
Rakamlarý konuþmak için henüz çok erken, ancak kesin olan bir þey var ki, enflasyon ve geçim þartlarý dikkate alýnarak iþçi ve emekçilerimizi enflasyona ezdirmeden alým güçleri yükseltilecek. Enflasyon farký ve refah payý esasýna dayalý bir artýþ yapýlmasý bekleniyor.