Bu köþeden asgari ücret desteðinin nasýl uygulanacaðýný usul ve esaslarý ile ve yine örneklerle açýklamýþtýk.
6661 sayýlý Kanunla 4/(a) bendi kapsamýnda haklarýnda uzun vadeli sigorta kollarý hükümleri uygulanan sigortalýlarý çalýþtýran iþverenlerce;
a) 2015 yýlýnýn ayný ayýna iliþkin Kuruma verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancý 85 TL ve altýnda bildirilen sigortalýlarýn toplam prim ödeme gün sayýsýný geçmemek üzere, 2016 yýlýnda cari aya iliþkin verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalýlara iliþkin toplam prim ödeme gün sayýsýnýn,
b) 2016 yýlý içinde ilk defa bu Kanun kapsamýna alýnan iþyerlerinden bildirilen sigortalýlara iliþkin toplam prim ödeme gün sayýsýnýn,
2016 yýlý ocak ila aralýk aylarý/dönemleri için günlük 3,33 TL ile çarpýmý sonucu bulunacak tutar, bu iþverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilir ve bu tutar Hazinece karþýlanacaðý düzenlenmiþtir.
Özellikle, ocak ayý bildirgelerinin ve tahakkukunun verildiði Þubat ayýnda, iþverenler ekranlarýnda asgari ücret desteðine iliþkin bir tutar bulamadý.
Bunun sebebi, asgari ücret desteðiyle saðlanacak indirim tutarý, ilgili ayda verilecek aylýk prim ve hizmet belgesindeki prim ödeme gün sayýsýnýn 3,33 TL rakamý ile çarpýmý suretiyle hesaplanacak ve takip eden ay/aylardan doðan sigorta prim borçlarýna mahsup edilecek olmasýdýr.
Sosyal Güvenlik Kurumu 05.02.2016 tarihinde yaptýðý duyuruyla bunu açýklamýþtýr. Öncelikle, asgari ücret desteðinden yararlanmak için iþverenlerden baþvuru þartý aranmayacak olup, usul ve esasý genelgede açýklanacak olan þartlarý taþýyan iþverenler, asgari ücret desteðinden, herhangi bir iþlem yapmaksýzýn yararlanacaklardýr.
Verilecek destek tutarý takip eden ayda tahakkuk edecek prim borçlarýna mahsup edileceðinden, 2016/Ocak ayýnda çalýþtýrýlan sigortalýlardan dolayý verilecek olan Hazine desteði de 2016/Þubat ayýna iliþkin prim borçlarýndan mahsup edilecektir. Dolayýsýyla mahsuplaþma iþlemi 2016/Mart ayýnda yapýlacaktýr. Bir baþka ifade ile bu destek Mart ayýnda görülecektir.
Yine Sosyal Güvenlik Kurumu, konuyla ilgili uygulamanýn usul ve esaslarý hazýrlandýðýný, Kanunda belirtilen ilgili kamu kuruluþlarýnýn görüþlerine sunduðunu, kamu kuruluþlarýnýn görüþleri alýndýktan sonra genelgenin yayýnlanacaðýný bildirmiþtir.
Dolayýsýyla, iþverenler 2016/Ocak dönemine iliþkin, bir deðiþiklik olmadýðýndan, aylýk prim ve hizmet belgelerini ve prim ödemelerini, normal iþleyiþe göre yapacaktýr.
Yemek yardýmlarýndan SGK primi kesilmez
Sosyal güvenlik mevzuatýnýn en tartýþmalý konularýndan birisi de, ödenen yemek yardýmlarýnýn, ayni ve nakdi niteliðinin ayrýþtýrýlmasýdýr.
Mevzuata göre, nakdi olarak yapýlan yemek yardýmlarýndan, günlük asgari ücretin %6’sý oranýna denk gelen tutarý sigorta priminden muaftýr.
Bununla birlikte, ayni olarak yapýlan tüm yardýmlar, örneðin iþyerinde verilen yemekler de sigorta priminden muaftýr.
Verilen yemek kartlarýnýn (Ticket, Sodexo, Multinet, Setcard vb.) iþverence ödenen tutarýn, yemek çeklerinin ise hamiline üzerinde yazýlý tutar kadar, sigortalýya yemek yeme imkaný saðlayan bir ödeme aracý olmasý niteliði gereði, yardým amaçlý verildiðinden, iþverence söz konusu karta yüklenen ya da çekte yazýlý bedelde belirtilen tutarýn ihtiyaca karþýlýk yemek yeme imkaný saðladýðýndan, bu tutarlar prime esas kazanca dahil edilmez. Dolayýsýyla SGK primine tabi tutulmaz.