Asgari Ücret Desteðinden Kimler Faydalanacak?

Ýþgücü maliyetlerini düþürerek istihdamý korumak ve artýrmak amacýyla 2016 yýlýndan 2020 yýlý sonuna kadar saðlanan asgari ücret desteði 2021 yýlýnda da sürdürülecek. TBMM'de Kabul edilen ve Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn onayý sonrasý Resmi Gazete'de yayýnlandýktan sonra yürürlüðe girecek düzenleme ile toplamda 1,4 milyon iþletmeye 6,2 milyar lira asgari ücret desteði saðlanacak. asgari ücret desteðinden 9,3 milyon sigortalýnýn faydalanacaðý öngörülüyor.

Sektör ayrýmý olmaksýzýn tüm iþyerlerini kapsayacak destek için baþvuruya ise gerek bulunmuyor. Þartlarý saðlayan çalýþanlar için iþverenlere otomatik olarak 2021 Ocak ayýndan itibaren asgari ücret desteði saðlanacak ve MUHSGK'da ödenecek primlerden mashup edilecek.

Uygulamada 2020 yýlýnýn ayný ayýna iliþkin SGK'na verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancý 147 TL ve altýnda bildirilen sigortalýlarýn toplam prim ödeme gün sayýsýný geçmemek üzere, 2021 yýlýnda cari aya iliþkin verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalýlara iliþkin toplam prim ödeme gün sayýsýnýn,

2021 yýlý içinde ilk defa bu Kanun kapsamýna alýnan iþyerlerinden bildirilen sigortalýlara iliþkin toplam prim ödeme gün sayýsýnýn,

2021 yýlý Ocak ilâ Aralýk aylarý/dönemi için günlük 2,50 Türk lirasý ile çarpýmý sonucu bulunacak tutar, bu iþverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilir ve bu tutar Ýþsizlik Sigortasý Fonundan karþýlanacaktýr.

Ancak 147 TL olarak belirlenen prime esas günlük kazanç tutarý 6356 sayýlý Kanun hükümleri uyarýnca toplu iþ sözleþmesine tabi özel sektör iþverenlerine ait iþyerleri için 294 Türk lirasý olarak esas alýnacaktýr.

Diðer bir deyiþle toplu iþ sözleþmesi olmayan iþyerlerinde günlük 147 TL ve 30 günlük olarak 4.410.- TL ve altý SGK prim matrahý olanlar için asgari ücret desteðinden yararlanýlacak. Ancak, toplu iþ sözleþmesine tabi özel sektör iþverenlerinde ise günlük 294 TL ve 30 günlük olaraksa 8.820.- TL ve altý prim matrahý olanlar için asgari ücret desteðinden yararlanýlacak.

Asgari ücret desteðinden yararlanýlacak ayda/dönemde, 2020 yýlý Ocak ilâ Aralýk aylarý/döneminde aylýk prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile 4 /(a) bendi kapsamýnda uzun vadeli sigorta kollarýndan en az sigortalý bildirimi yapýlan aydaki/dönemdeki sigortalý sayýsýnýn altýnda bildirimde bulunulmasý hâlinde asgari ücret desteði hükümleri uygulanmayacaktýr.

Mevcut bir iþletmenin kapatýlarak deðiþik bir ad ve unvan altýnda ya da bir iþ birimi olarak açýlmasý veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak þekilde doðrudan veya dolaylý ortaklýk iliþkisi bulunan þirketler arasýnda istihdamýn kaydýrýlmasý, þahýs iþletmelerinde iþletme sahipliðinin deðiþtirilmesi gibi Ýþsizlik Sigortasý Fonu katkýsýndan yararlanmak amacýyla muvazaalý iþlem tesis ettiði anlaþýlan veya sigortalýlarýn prime esas kazançlarýný 2021 yýlý Ocak ila Aralýk aylarý/dönemi için Kuruma bildirmediði veya eksik bildirdiði tespit edilen iþyerlerinden Ýþsizlik Sigortasý Fonunca karþýlanan tutar, gecikme cezasý ve gecikme zammýyla birlikte geri alýnýr ve bu iþyerleri hakkýnda bu madde hükümleri uygulanmaz. Ancak, ilgili ayda 2021 yýlýna ait aylýk brüt asgari ücretin onda birini geçmeyecek tutarda eksik prime esas kazanç bildirimi yapýldýðýnýn tespiti durumunda Kurumca yapýlacak ihtar üzerine on beþ günlük süre içinde söz konusu eksikliði gideren iþyerleri hakkýnda bu madde hükümleri uygulanmaya devam edecektir.

Önceki yýllarda küçük tutarlarda bile olsa eksik prime esas kazanç bildirimi yapýldýðýnýn tespiti durumunda ciddi maðduriyetler yaþanmaktaydý. Yapýlan düzenleme ile bu hususta deðiþiklik yapýldý. Yani gün ve sigortalý da bir deðiþiklik olmadýðý sürece toplam 357 TL nýn altýnda eksiklik asgari ücret desteðini bozmayacak.

Ýþverenlerin çalýþtýrdýklarý sigortalýlarla ilgili 2021 yýlý Ocak ilâ Aralýk aylarýna/dönemine ait aylýk prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini yasal süresi içerisinde vermediði, sigorta primlerini yasal süresinde ödemediði, denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapýlan soruþturma ve incelemelerde çalýþtýrdýðý kiþileri sigortalý olarak bildirmediði veya bildirilen sigortalýnýn fiilen çalýþmadýðý durumlarýnýn tespit edilmesi, Kuruma prim, idari para cezasý ve bunlara iliþkin gecikme cezasý ve gecikme zammý borcu bulunmasý hâllerinde bu maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendine iliþkin hükümler uygulanmayacak. Ancak Kuruma olan prim, idari para cezasý ve bunlara iliþkin gecikme cezasý ve gecikme zammý borçlarýný 6183 sayýlý Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendiren iþverenler bu tecil ve taksitlendirme devam ettiði sürece anýlan fýkra hükmünden yararlandýrýlacak. Bu maddenin uygulanmasýnda bu Kanunun ek 14 üncü maddesi hükümleri uygulanmaz.

3213 sayýlý Kanunun ek 9 uncu maddesi uyarýnca ücretleri asgarî ücretin iki katýndan az olamayacaðý hükme baðlanan "Linyit" ve "Taþkömürü" çýkarýlan iþyerlerinde yer altýnda çalýþan sigortalýlar için birinci fýkranýn uygulanmasýnda (a) bendi uyarýnca belirlenecek günlük kazanç 392 Türk lirasý olarak ve 2020 yýlýnýn ayný ayýna iliþkin Kuruma verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen prim ödeme gün sayýsýnýn yüzde 50'sini geçmemek üzere, 2021 yýlýnda cari aya iliþkin verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalýlara iliþkin toplam prim ödeme gün sayýsý dikkate alýnacak.