AK Parti tarafýndan seçim sürecinde de sözü verilen 1.300,99 TL net asgari ücret, 1 Ocak’tan itibaren yürürlüðe girdi.
Hem Baþbakanýmýz Sayýn Ahmet Davutoðlu ve hem de Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanýmýz Sayýn Süleyman Soylu’nun açýklamalarýnda asgari ücretteki bu artýþýn maliyetinin iþveren ile paylaþýlacaðý belirtilmiþti.
Ýþte asgari ücret desteðinin içeriði TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda gece geç saatlere kadar süren toplantýda belirlendi.
Asgari ücretin normal koþullarda yüzde 11 artýrýlmasý beklenirken, 1.300 TL nete tekabül edecek 1.647 TL brüt ücretin belirlenmesi üzerine, iþverene maliyetler arasýndaki farkýn 100 TL’lik kýsmý devlet tarafýndan karþýlanýyor.
Ancak bu teþvikten yararlanmak için çeþitli koþullar bulunmaktadýr:
- 2015 yýlýnýn ayný ayýna iliþkin SGK’ya verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde, prime esas günlük kazancý 85 TL (aylýk 2.550 TL) ve altýnda olan bildirilen sigortalýlarýn toplam prim ödeme gün sayýsýný geçmemek üzere, 2016 yýlýnda cari aya iliþkin verilen Aylýk Prim ve Hizmet Belgelerinde (APHB) bildirilen sigortalýlara iliþkin toplam prim ödeme gün sayýlarýnýn,
- 2016 yýlý içinde ilk defa 5510 sayýlý Kanun kapsamýna alýnan iþyerlerinden bildirilen sigortalýlara iliþkin toplam prim ödeme gün sayýsýnýn,
2016 yýlý ocak ile aralýk aylarý/dönemleri için günlük 3.33 TL ile çarpýmý sonucu bulunacak tutar, bu iþverenlerin SGK ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve Hazinece bu tutar karþýlanacak.
Böylece özellikle örgütlü ve sendikalý iþyerlerinde çalýþan iþçiler için de teþvikten faydalanma imkaný ortaya çýktý.
2015 yýlýnýn ayný ayýna ait olarak APHB verilmemiþ olmasý halinde bildirim yapýlmýþ takip eden ilk aya iliþkin aylýk ve hizmet belgesindeki bildirimler esas alýnýr. 2015 yýlýndan önce 5510 sayýlý kapsamýna alýnmýþ ancak 2015 yýlýnda sigortalý çalýþtýrmamýþ iþyerleri hakkýnda 2016 yýlý içinde ilk defa 5510 sayýlý Kanun kapsamýna alýnan iþyerlerinden bildirilen sigortalýlara iliþkin toplam prim ödeme gün sayýsý esas alýnacak.
Sigortalý ve iþveren hisselerine ait sigorta primlerinin devlet tarafýndan karþýlandýðý durumlarda iþverenin ödeyeceði sigorta primin Hazinece karþýlanacak tutardan az olmasý halinde sadece sigorta prim borcu kadar mahsup iþlemi yapýlacak.
Ýþveren ‘akýllýlýk’ yapamayacak
Mevcut bir iþletmenin kapatýlarak deðiþik bir ad ve unvan ya da iþ birimi olarak açýlmasýný veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak þekilde doðrudan veya dolaylý ortaklýk iliþkisi bulunan þirketler arasýnda istihdamýn kaydýrýlmasý, þahýs iþletmelerinde iþletme sahipliðinin deðiþtirilmesi gibi Hazine katkýsýndan yararlanmak amacýyla muvazaalý iþlem tesis ettiði anlaþýlan veya sigortalýlarýn prime esas kazançlarýný 2016 yýlý için eksik bildirildiði tespit edilen iþyerlerinden Hazinece karþýlanan tutar gecikme cezasý ve gecikme zammýyla birlikte geri alýnacak ve bu iþyerleri hakkýnda bu yarar saðlanmayacak.
Teþvikten kimler faydalanamayacak?
Ýþverenlerin çalýþtýrdýklarý sigortalýlarla ilgili 2016 yýlýna iliþkin olarak;
- Aylýk prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde vermediði,
- Sigorta primlerinin yasal süresinde ödemediði,
- Denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapýlan soruþturma ve incelemelerde çalýþtýrdýðý kiþileri sigortalý olarak bildirmediði veya bildirilen sigortalýlarýn fiilen çalýþmadýðý durumlarýnýn tespit edilmesi; - SGK’ya prim, idari para cezasý ve bunlara iliþkin gecikme cezasý ve gecikme zammý borcu bulunmasý hallerinde teþvik uygulanmayacaktýr.
Ancak SGK’ya olan prim idari para cezasý ve bunlara iliþkin gecikme cezasý ve gecikme zammý borçlarýný 6183 sayýlý Kanunun 48.maddesinde göre tecil ve taksitlendiren iþverenler bu tecil ve taksitlendirme devam ettiði sürece teþvikten yararlandýrýlacak.