2018 yýlýnýn eylül ayýnda, asgari ücrete tabi çalýþanlarýn vergi dilimindeki yüzde 15’ten yüzde 20 dilime geçmeleri nedeniyle maaþlarý düþmektedir. Vergi diliminden dolayý net asgari ücretin altýnda kalan çalýþanlar için asgari geçim indirimi ilavesi verilecek; böylece vergi diliminden dolayý asgari ücretli maðdur olmayacak.
Vergi tarifesi nedeniyle kendisi için asgarî geçim indirimi hesaplanan asgarî ücretlilerden, net asgari ücretin altýnda kalanlara, ilave asgari geçim indirimi ödenecektir.
Asgari geçim indiriminin toplamý, ücretlinin o aydaki ücretinden kesilen gelir vergisinden fazla olmayacaktýr.
Diðer yandan net ücret, yasal kesintiler sonrasý ücret tutarýna asgari geçim indiriminin ilavesi sonucu oluþan ücret olacaktýr.
Örneðin, bekar ve çocuksuz olan bir çalýþanýn, 2018 yýlý Ocak ayýnda asgari geçim indirimi dâhil net ücreti 1.603,12 Türk Lirasý olduðu düþünüldüðünde; vergi tarifesi nedeniyle 2018 yýlý Eylül ayý net ücreti 1.566,84 TL’ye ekim, kasým ve aralýk ayý net ücreti ise 1.516,87 TL’ye düþmektedir. Çalýþanýn Eylül ayýndan itibaren eline geçen net ücretinin 1.603,12 TL’nin altýnda kalmasý nedeniyle,
Eylül ayý için 36,28 Türk Lirasý, kasým ve aralýk aylarý için ise 86,25 Türk Lirasý asgari geçim indirimine ilave edilerek ödenecek.
Ýlave tutar dahil toplam asgari geçim indirimi tutarý, çalýþanýn ücreti üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecek. Mahsup iþleminin yapýlabilmesi için, iþverenlerin bu tutarý çalýþanlara ödenmiþ olmasý þarttýr.
Çalýþanlara yapýlan ve ücret olarak kabul edilen tazminat ve prim gibi mutat olmayan ödemeler, yýllýk bazda ücretlinin gelirini arttýrmaktadýr. Bu ödemeler nedeniyle verginin üst dilime girilmesi nedeniyle aylýk net ücret düþmemektedir. Dolayýsýyla tazminat, prim gibi ücret olarak kabul edine ödeme alanlar için ilave asgari geçim indirimi uygulanmayacaktýr.
Örneðin, evli olup eþi çalýþmayan ve bir çocuk sahibi asgari ücretlinin, asgari geçim indirimi dâhil net ücreti 1.603,12 TL’dir.
Ýþvereni tarafýndan çalýþana Mart ayýnda 5.000 TL prim ödemesi yapýlmasý nedeniyle gelir vergisine esas tarifede üst dilime girilmiþtir. Çalýþanýn ücreti, Temmuz ayýndan itibaren 1.603,12 TL nin altýna düþmüþtür.
Her ne kadar çalýþanýn Temmuz ayýndan itibaren net ücreti, 1.603,12 TL’nin altýna düþmüþ olsa bile, yýl içerisinde elde edilen kümülatif ücrete bakýldýðýnda, prim ödemesi nedeniyle yýllýk bazda asgari ücretin altýna düþmediðinden ilave asgari geçim indirimi uygulanmayacaktýr.
Okurumuz A.Tatlýsert, “Sayýn Resul Bey, 1976 doðumluyum ilk sigorta giriþim 1989 Aralýk. Öncelikle ne zaman emekli olmaya hak kazandýðýmý öðrenmek istiyorum. Diðer taraftan emeklilik hesaplanýrken 18 yaþýn bir etkisi bulunmakta mýdýr?” diye soruyor.
01.04.1981 tarihine kadar 18 yaþýný doldurmayanlarýn sigorta baþlangýçlarý, sigortalýlýk süresi açýsýndan baþlangýç sayýlýrken, 01.04.1981 tarihinden itibaren sigorta baþlangýç tarihi için 18 yaþ þartý aranmaya baþlanýlmýþtýr. 18 yaþýndan küçük olanlarýn sigorta baþlangýç tarihi olarak, 18 yaþýn doldurulduðu tarih dikkate alýnmaktadýr. Ancak, 18 yaþýndan küçükken ödenen primler, prim ödeme gün sayýsýna dahil edilmekte ve ayrýca iþe giriþ tarihi emeklilik yaþýnýn tespitinde dikkate alýnmaktadýr. 18 yaþ öncesi sigortalý olmanýn emeklilik yaþýna negatif etkisi bulunmamaktadýr. 1989/Aralýk ayýnda sigortalý olanlar 25 yýl sigortalýlýk süresi ve 5525 gün primle 52 yaþýný tamamlayýnca emekli olurlar.