Asıl saldırı televizyon dizilerinde

Geçen hafta yaptığımız Türkiye düşmanı filmler dosyası çok ilgi çekti. Halbuki o yazıda da belirttiğimiz gibi asıl saldırı televizyon dizilerinde. Üstelik öyle yenilir yutulur şeyler değil bunlar...

ABD başta olmak üzere bütün Batı dünyasının en büyük silahı ne nükleer gücü ne de orduları. Hepimizin evlerine giren televizyon dizileri. Bu yapımlarda Türkiye’ye neler söylenmiyor ki, zina yaptığı için Türk mahkemelerinde kafası kesilmeye mahkum edilen kızlar mı istersiniz, FETÖ’yü yüceltip Türkiye başbakanını tehdit eden ABD başkanını mı, ve tabii sürekli Işid’in aslında Türkiye tarafından yönetildiği iddia eden politik dizileri mi. Bunların hepsini yazacağız. Yazacağız ki kendi içimizdeki bazı aymazların dizilerde ve sinemada Türkiye’ye karşı bir algı operasyonu yapılmadığı iddialarını çürütelim. 

1- Homeland ile başlayalım

Öncelikle Homeland dizisiyle başlamak önemli bence. Çünkü bu dizi daha Türkiye’de Reza Zarrab olayı çıkmadan yaşananların ABD versiyonunu televizyona taşımıştı. Dizide Javadi diye bir karakter var. Bu karakter, İran devleti adına çalışan bir “iş adamı”. Önceki sezonda, ülke dışına kaçırdığı milyar dolarlardan “tırtıklarken” CIA ajanı Carrie tarafından enselenince ikili oynayıp CIA adına çalışmak zorunda kalır. Senaryoya göre Javadi’nin yolu Türkiye’ye çıkacak ve ABD’nin gerçek hayatta olmasını istediği senaryoyu evimizde çay ve bisküvi yerken seyredecektik. Bütün dünya gibi bu kara propagandanın kurbanı olacaktık. Neyseki gösterilen tepkiler sonrası yapımcılar geri adım attı ve dizi konu olarak havada kaldı. 

2- Criminal Minds: Beyond Borders

Bir örnek de Criminal Minds: Beyond Borders dizisinden verelim. Emma Peters adında bir kız, ABD’de değişim öğrencisiyken tanıştığı Türk genci Emir Bayar’ın peşinden Antalya’ya geliyor. Gelir gelmez Emir’in evine gidiyor ve kaçırılıyor. Antalya, Antalya değil sanki savaş sonrası Bağdat. Bütün Türk polisleri kötü, aile yapısı falakayla ayakta duruyor. Ve İstanbul bile turist kadınların kaçırılıp Müslüman ülkelere pazarlandığı garip bir yer. Yani çirkinlik diz boyu. 

3- Colleteral

ABD dizilerinde bunlar olur da küçük ortağı İngilizler durur mu? İngiliz yapımı Colleteral adlı dizide bir sahne var ki rezillikte sınır tanımıyorlar. Sahnede İngiliz İç İstihbaratı’ndan Sam Spence ile MI5’in insan kaçakçıları arasına ajan olarak yerleştirdiği Berna Yalaz karakteri arasında geçen diyalogda Kırıkkale dünyanın en berbat yeri olarak nitelendirilirken, Türkiye için de “Sabah gözümüzü Kırıkkale’de açmadığımız her gün mutluyuz” ifadeleri kullanılıyor. Yahu Kırıkkale’yi nereden çıkardınız? Acaba senaristlerden biri gözlerini kapayıp haritanın üzerine parmak bastı da şans eseri Kırıkkale mi çıktı? Şaka bir yana Avrupa ve ABD’nin paramparça ettiği Orta Doğu ülkelerinin halklarının canlarını kurtarmak için Avrupa’ya göç etmesinin sebebini hiç mi sorgulamayacaksınız?

4- The Last Templar

Son Şövalye dizisi ise evlere şenlikti. Bir Bodrum mizanseni var, develer mi istersiniz, Türkçe mi Arapça mı konuştuğu bilinmeyen insanlar mı? Ne tarihi ne de coğrafi olarak hiç bir doğruluk taşımayan bir dizi. Antalya, Bodrum, İstanbul ve Kırıkkale isimleri var ama gerçeklikleri yok edilmiş şehirlerimiz görünüyor bu dizilerde.

5- 24 dizisi es geçilir mi?

Gelelim ünlü 24 dizisine. ABD Savunma Bakanı ile onun kızını kaçıran, kanlı eylemler gerçekleştiren Müslüman teröristleri Türkiye’den terörist bir Türk grubu yönlendiriyor. Yani DEAŞ’in kaynağı biz Türkleriz diziye göre. Halbuki Taliban’dan, DEAŞ’e terörü ABD’nin finanse ve idare ettiğini bilmeyen mi var?

6- Da Vinci’s Demons

Bir de tarihi dizilerden örnek verelim. Da Vinci’s Demons’da Leonardo Da Vinci, esir tutulan Osmanlı İmparatorluğu’nda görevli bir Habeşliyi kurtarmak için Voyvoda’yı ziyarete gider. Da Vinci’yi ormanlık bir alanda karşılayan Kazıklı Voyvoda, daha ilk dakikalardan itibaren Türkler hakkında konuşup nefretini dile getirmeye başlar. 

7- Designated Survivor

ABD, FETÖ ile istediği sonucu alamayınca hem dünyaya hem de kendi halkına karşı kuyruğu dik tutmak için dizilerde bu konuyla ilgili propagandaya başladı. Designated Survivor adlı dizide ABD Başkanı demokrasi havarisi olarak Türkiye’nin iç işlerine dalıyor. Dizide Türkiye Cumhurbaşkanı Fatih Turan, bir NATO toplantısı için ABD’ye gider ve ABD Başkanı Kirkman ile görüşür. Ortak basın açıklamasında Türkiye Cumhurbaşkanı devlet protokol kurallarını aşarak ABD Başkanı’nın sözünü keser ve Türkiye’deki darbe girişiminin sorumlusu olan Nuri Şahin’in ABD’den iadesini ister. ABD başkanının cevabı elbette aşağılayıcı. Amaç yaşananları kendi bakışlarıyla dünya kamuoyuna lanse etmek.rı ve aba altından sopa gösterme alışkanlıklarını da hatırlatalım. 

8- The Simpsons

Animasyon televizyon komedisi The Simpsons’da aile bir Türk gemisiyle karşılaşır. Bu sahnelerde Türkler fes takarak zurna çalan ve haşhaş içen insanlar olarak tasvir edilir.

9- The West Wing

Bu ABD başkanlarının Türkiye’ye ders verme alışkanlığına daha birçok dizide rastlamak mümkün. Mesela yedi sezon ABD’de yayınlanan The West Wing dizisinde de zina yaptığı için bir Türk kızı mahkemece kafası kesilerek idama mahkum ediliyor ve ABD Başkanı da kızı kurtarmaya çalışıyor. Yani taşlanarak öldürme Türkiye’de kafa kesme olarak uygulanıyor diziye göre. Bütün amaçları Türkiye’den bir Suudi Arabistan yaratma çabası. 

10- Friends

Tabii politik alt yapıya sahip olmayan sadece ülkemizi ve insanımızı çirkin gösteren örnekler de var. İnanın bu örneklerin etkisi de azımsanmayacak kadar ülkemize zarar veriyor. Mesela hepimizin ayıla bayıla seyrettiği Friends dizisi. Friends’in Şükran Günü’nü işlediği bu bölümde Monica, ülkemize ve Türk insanına gönderme yaparak kafasına bir hindi geçirip üzerine bir fes koyuyor ve akabinde göbek atmaya başlar. Komik mi, hiç değil!