Haftasonu Þanlýurfa’daydým.
Ýstanbul ve Ankara’dan 12 genç ile atladýk uçaða. Þanlýurfa’da bölgedeki 100’ün üzerinde aþiretin genç veliahtýyla, gelecekteki aðalarýyla buluþtuk.
Aþiretleri sadece dizilerden bilen genç arkadaþlarým için çok büyük bir sürprizdi aþiret kültürü. Þaþkýnlýktan küçük dilini yuttu bütün ekip.
Muazzam bir kültürün, yumuþak huylu ve esmer, yanýk tenli, mahçup ve içten insanlarla buluþtuklarý yere sýrasýyla Ur, Urhoy, Urhei, Orhei, Orhayi, Ruhai, Ruhha, Ar-Ruha, Reha ve Edessa isimleri verilmiþ. En sonunda URFA olmuþ, Kurtuluþ Savaþý’nda gösterdiði kahramanlýktan dolayý bir de ÞANLI eklenince ortaya bugünkü ÞANLIURFA ismi çýkmýþ.
Þehrin akademisyenleri, doktorlarý, giriþimcileri, kamu personelleri, öðretmenleri; kýsacasý vizyonu geniþ olan kim varsa bir araya gelip KALKINMA AKADEMÝSÝ’ni kurmuþlar. Önce platform olarak baþlamýþ, sonra da dernek olmuþlar. Baþkanlýða da 30’lu yaþlarýnýn baþýnda bir genç sivil toplum lideri, Mahmut Barut’u getirmiþler. Þehrin önde gelenlerinin baþkaný 30’larýnýn baþýnda bir genç. Vizyon budur iþte!
Aþiretlerin genç veliahtlarýyla, gelecekteki aðalarýyla önce bir yuvarlak masa toplantýsý yaptýk, sonra da ben 2 saatlik bir ÞANLIURFA 2050 vizyon konuþmasý yaptým.
Þanlýurfa’nýn adeta iklimi Güneydoðu’da, kendisi Marmara bölgesinde. Vizyonu zaman zaman Türkiye’nin ötesinde. Gaziantep çok geliþti, çok ilerledi ama hýzý ve kabiliyeti itibarý ile Þanlýurfa geliþim için gerçek bir rol model.
Aldýðým birkaç notu þöyle sýralayabilirim.
- Bölge terörden artýk býkmýþ durumda. Þanlýurfa insani ve kültürel dokusu itibariyle teröre bölge þehirler kadar muhatap deðil, içlerinde barýndýrmýyor ve dahasý korkmuyorlar. Ama bölge þehirlere gidilip gelirken son yýllarda iyice unutulmuþ olan korkular yeniden hortlamýþ durumda.
- Aþiret yapýsý deðiþmiþ, o devasa topraklar, araziler alt nesillere bölüþüle bölüþüle, küçüle küçüle aþiret fertlerine düþen zenginlik azalmaya baþlamýþ. Bu da onlarý daha çok þehirde ticaret yapan esnaf ve tüccarlara dönüþtürmüþ.
- Yapýsý deðiþse de aþiretlerin kendi içinde barýndýrdýðý kadim kültür, asýrlýk medeniyet nüveleri ayný þekilde duruyor. Zenginliðini bile mahcubiyetle ifade edebilen, tevazu sahibi aþiret insaný ile karþýlaþtýk çoðunlukla.
- En büyük endiþe huzur þehirleri olan Konya, Kayseri ve kendi þehirleri Þanlýurfa’nýn karýþtýrýlmasý endiþesi. Terör odaklarý, bu huzur þehirlerini karýþtýrýp “Bakýn bu þehirlerde bile huzursuzluk var” fitnesi yayabilir. Çok dikkatli olunmalý.
- Ýstanbul’da, Ankara’da, Ýzmir’de üniversite okuyup dönen gençler ciddi derecede adaptasyon sorunu yaþýyor, onlar için þehre uyum saðlayacak bir yöntem bulunmalý. Belki de deneyimlerini þehirden hiç çýkmamýþ gençlerle paylaþabilecekleri bir platform kurulabilir.
- Ýbrahim Tatlýses hala þehir için çok önemli bir deðer. Þanlýurfa’nýn markalaþmasýnda çok büyük payý olduðunu söylüyorlar. Þöyle bir düþünüyorum da Ýbrahim Tatlýses’in içinde “Urfa” geçmeyen bir cümle kurduðunu hiç hatýrlamýyorum. Seversiniz, kýzarsýnýz ama bir sanatçý doðduðu þehre ancak bu kadar sahip çýkabilirdi, çýktý da…
- Þanlýurfa Müzesi önceki gidiþimde henüz açýlmamýþtý. Bu kez gezebildim, tamamýný yürümek isterseniz 4.5 kilometrelik bir yürüme yolunu göze almalýsýnýz. Ama içerideki ihtiþam, özen ve titizlik muhteþemdi. Gidilmeli, görülmeli.
- Halil-ür Rahman Gölü (Bilinen adýyla Balýklýgöl) adeta insaný 2015’den alýp önce bir 100 sene öncesine, sonra oradan alýp 500 sene öncesine, sonra da 1000 sene öncesine götürüp sonra da geri getiren bir muhteþem bölge, kesinlikle görülmeli.
- Hem tarihi hem de modern otelleri zamanýn ve þehirden beklenenin çok çok ötesinde, sanki bir tatil beldesine ya da bir Avrupa þehrine (öyle herhangi bir þehre de deðil, baþkentine) gelmiþsiniz gibi kaliteli oteller mevcut.
Bir de önemli figürler var Þanlýurfa’da.
Örneðin Eyyübiye Belediye Baþkaný Mehmet Ekinci çok dinamik, gençlerle ilgili projelere kapýlarýný sonuna kadar açmýþ çok baþarýlý bir belediyeci. Sadece konuþan, dinlemeyen baþkan profiline çok alýþkýn olduðum için beni þaþýrttý.
Örneðin þehrin en önemli cerrahý ve Belediye Meclis Üyesi Ahmet Ýnan. Halk ona çok güveniyor, çok saygý duyuyor. Kendisi Yedi Güzel Adam’dan biri olan Mehmet Akif Ýnan’ýn kardeþi, Necip Fazýl Kýsakürek ile 6 yýl kadar birlikte kalmýþ, daha 4. sýnýfta bir týbbiye öðrencisi iken Necip Fazýl’ýn “Benim iðnemi Ahmet yapsýn” diyecek kadar güvendiði bir adam.
Örneðin Mahmut Barut, genç yaþýnda birçok sivil toplum liderliðini baþarýyla tamamladýktan sonra bir de þehrin kalkýnmasýna önayak olacak bir platformu toplamýþ. Çok iyi isimleri Þanlýurfa ile buluþturuyor, þehrin vizyonuna vizyon katýyor.
Son olarak Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Faruk Çelik adeta þehrin aðabeyi olmuþ. Sürekli Urfa’da, gece-gündüz halk ile temasta. Güneydoðuda bir þehrin dertlerini direkt kabinede olan bir siyasetçiye anlatabilmesi çok büyük bir kazanç.
Ve en ilginci de Þanlýurfa’dan her biri kendi alanýnda markalaþmýþ birçok farklý isim sayabilir halde döndüm.
Kasým Gülpýnar, Zeynel Beyazgül, Ahmet Eþref Fakýbaba, Mehmet Ekinci, Nihat Çiftçi, Ahmet Ýnan, Abdurrahman Yetkin. Enteresan bir þekilde her biri farklý özellikleriyle Urfa’da tanýnan, bilinen marka yüzler olmuþlar.
Bizi ziyaretimiz boyunca yalnýz býrakmayan Badýllý aþiretinden Aziz Badýllý gerçekten hem aþiret insaný, hem bir dünya insaný nasýl olur, bunu bize gösterdi.
Üç aslan gibi cenvâger genç de bizimle gece gündüz ilgilenip Þanlýurfa misafirperverliðinin gençlere de hiç bozulmadan yansýdýðýný gösterdi. Yusuf Esen, Abdullah Beyazgül ve Fatih Dörtbudak’a da özel olarak müteþekkirim.
Güneydoðu’da, doðuda gençlerle buluþmaya devam edeceðim.
Konuþmak, beslenmek, dertleþmek ve yalnýz olmadýklarýný hatýrlatmak için.
(Þanlýurfa’yý bir yazýda anlatmak mümkün deðil, atladýðým-unuttuðum her þey ve herkes için baþtan affýnýza sýðýnýyorum.)