Fransa’da seçim yarýþý kýran kýrana...
6 Mayýs öncesi, gün geçmiyor ki, taraflar diðeri aleyhine bir kart öne sürmesin.
Çok bilinmeyenli denklemler, Fransýz Cumhurbaþkaný Nicolas Sarkozy’nin kendi kazdýðý kuyunun kurbaný olmasý sonucunu da getirebilir.
Sosyalist rakibi François Hollande karþýsýnda seçim yarýþýný, danýþmaný Patrick Buisson’un etkisiyle aþýrý sað motiflerle baþlatan Sarkozy, aþýrý saðýn yükselmesinde bizzat rol oynadý.
Ancak bu oylarý ikinci turda kendisine çekmeyi baþaramayacak gibi.
Resim, 1 Mayýs’ta aþýrý saðcý lider Marine Le Pen tarafýndan yapýlacak ikinci tur açýklamasý ve 2 Mayýs’ta lider adaylarý arasýndaki geleneksel TV tartýþmasýndan sonra netleþecek.
Ancak þu anki veriler, ilk turdan yüzde 18 oyla çýkan aþýrý saðcý Milli Cephe’nin adayý Marine Le Pen’in, 10 ve 17 Haziran’da yapýlacak Meclis seçimlerinden ana muhalefet olarak çýkmayý planladýðýný gösteriyor. Aþýrý saða oy veren yüzde 18 içinde önemli bir bölümün iþini kaybeden çalýþanlardan oluþtuðunu not düþelim. Sarkozy’nin verdiði sözleri tutmamasýndan öfkeli bir kesim de var bu seçmen kitlesinde. Ancak bu kitlenin Hollande’a oy vermesini beklemek ne derece akýlcýdýr, bilinmez. Seçmen kitlesinin bu kadar saða kaydýðý bir ülkede, Sosyalist adayýn galip gelmesi, solun zaferi midir, o da ayrý bir konu...
Bütün bunlar olurken, Sarkozy çýkýp, aþýrý saða bakanlýk vermelerinin mümkün olmadýðýný ilan etti.
Eðer siyasi bir intihar deðilse bu açýklama, baþka neye tekabül etmektedir, bu da bilinmez.
Ancak miting meydanlarýnda aþýrý saðcý seçmen kitlesine kucak kucak güller göndermekten de geri durmadý. Merkezdeki François Bayrou henüz kime oy vereceðini açýklamadý.
Kýsacasý Fransa’da toz dumandan göz gözü görmüyor. Bu arada altý çizilmesi gereken bir yorum Washington’dan, bir diðeri de CRIF’ten geldi.
Alman Baþbakaný Angela Merkel cephesinden gelen açýklamalarý da yukarýdaki “stratejik” þerhlere eklemek gerekiyor.
François Hollande, 2008’den bu yana Afganistan’da NATO’nun iþgalci durumda olduðunu söyleyerek, seçildiði takdirde 2012 sonunda Fransýz askerlerini Afganistan’dan çekeceðini açýkladý.
Fransa’nýn NATO’nun komuta kademesinde olmasýna sýcak bakmadýðýný ama bu yönde alýnan kararý da deðiþtirmeyeceðini de daha önce ifade etmiþti. Washington’dan Fransýz kanallarýna baðlanan uzmanlar, “ABD baþkentinde Hollande’ýn seçilme olasýlýðýndan endiþe duyulduðu”nu aktardýlar.
Fransa’daki Yahudi kuruluþlarýnýn çatý örgütü CRIF, Hollande’ýn seçilmesinden duyduðu rahatsýzlýðý açýkça dile getirdi.
Merkel de, AB içinde geçtiðimiz aylarda varýlan finans anlaþmasýný yeniden gözden geçireceðini söyleyen Hollande’dan memnun olmadýðýný baþtan beri saklamýyor.
Buna karþýlýk, Fransa sendika konfederasyonu CGT, Sarkozy’ye karþý açýkça Hollande’ý destekleme kararý aldý.
Gündeme bomba gibi düþen bir baþka haber ise, Sarkozy’nin 2007’deki seçim kampanyasýnýn Libya eski lideri Muammer Kaddafi tarafýndan 50 milyon dolar ile finanse edildiði bilgisi.
Buna karþýlýk, IMF eski baþkaný Dominique Strauss Kahn’ýn yavaþ yavaþ sahneye çýkmasý da Sosyalistlerin ince karnýna zarar veriyor.
Kamuoyu araþtýrma þirketleri iki aday arasýndaki farkýn on puana yükseldiðini belirterek, Hollande’ý favori gösteriyorlar.
Kamuoyu araþtýrma þirketlerinin aþýrý saðdaki yükseliþi ve katýlýmýn yükseliðini öngöremediklerini buraya not düþelim.
Eðer, DSK olayý, ardýndan Muhammed Merah vak’asý ile önemli kozlarý oynayan oyun kurucu, üçüncü bir þok edici kartý seçime kadar devreye sokmazsa, Sarkozy kendi elleriyle kazdýðý aþýrý sað kuyusuna düþecek gibi görünüyor. Son anda, Le Pen’den bir U dönüþü olmazsa.