Aşırı sağcılar Akdeniz'de gemiyle göçmen avına çıktı

Aslında Venezuela'yı yazacaktım. Birkaç gün dinlenmek amacıyla, çocukluğumun geçtiği Batı Karadeniz'in küçük kentlerine yaptığım yolculuğun dönüşü. Ne kadar tatilde de olsanız gündemi takip etmeden olmuyor malum. Bir yandan da Karadeniz'in iddialı olmanın iddiasızlığındaki güzelliklerini de yazasım var ama. Dışarıdaki gelişmeler de çok önemli. Venezuela'daki darbe girişimi, girişimin bastırılması, ülke yetkililerinin ABD'nin rolüne dikkat çekmeleri. Ve 15 Temmuz darbe girişimi yargılamaları. Dünyanın öbür ucundaki başka öyküsü olan bir ülkenin bizim insanımızdan aldığı demokrasi ilhamı. 

Ama Fransız gazetelerini tararken, çağımızın kara sayfalarından biri olmaya namzet bir başlık gördüm. Avrupalı aşırı sağcıların organize ettiği C-Star gemisi Akdeniz'de göçmen avına çıkmış. Darbe girişimi, darbecilerin yargılaması, Venezuela... Bu başlıkları konuşacağız elbette ama komşu denizlerimizdeki modern çağ korsanlığını es geçmeyelim. Yazalım, çizelim, teşhir edelim.

***

Gelelimbu haberin detaylarına. 40 metre uzunluğundaki C-Star adlı gemide aşırı sağcı militanlar var. Bu aşırı sağcı militanlar üç ayrı Avrupa ülkesinden. Almanya, Fransa ve İtalya'dan. Peki Akdeniz'de ne için dolaşıyorlar? Göçmenleri geldikleri Afrika ülkelerine geri göndermek için. Ayrıca Avrupa ülkelerinden göçmenlere yardım amacıyla demir almış olan ve bazı hükümet dışı kuruluşlara ait olan gemileri taciz ederek engellemek amacıyla. Libya açıkları, Tunus sahilleri bu geminin hedefleri arasında. Ama haberlere bakılacak olursa, Tunuslu balıkçılar bu ırkçıları kendi kıyılarına yaklaştırmamak üzere harekete geçmişler. Gemi, 5 Ağustos Cumartesi günü Libya açıklarından Tunus'a hareket halindeymiş. "Avrupa'yı Savunun" adındaki hareket ve "Generation identitaire" (kimlik sahibi nesil) grubu tarafından finanse edilen bu gemi için açılan para toplama kampanyaları, suç duyuruları nedeniyle yarıda kesilmiş ama yine de 76 bin Euro toplamayı başarmışlar. Akdeniz'de seyir halinde olan ve göçmenlere yardım etmeyi amaçlayan Sınır Tanımayan Doktorlar ve SOS Mediterranean'e ait olan gemiye yaklaşarak rotasını değiştirmeye zorlayan C-Star gemisine tepki büyük. Peki Avrupa hükümetleri ne yapacak? İtalyan hükümeti Libya'dan ülkesine yönelik göçmen akınını durdurmak amacıyla Avrupa ülkelerinden yardım istemişti. Fransa, İtalya ile bu konuya çözüm bulmaya çalışıyordu. Zaten Fransa'nın kuzeyindeki Calais kampı dağıtıldıktan sonra ortada kalan göçmenlerin en temel ihtiyaçları bile haber konusu olmaya başlamıştı. İçecek su, asgari temizlik ve hijyen gereksinimlerinin karşılanmasına bizzat o bölgedeki yerel yöneticiler karşı çıkmışlardı.

Burunlarının dibindeki göçmenlerin dertlerine derman olmaktan uzak olan Avrupalı yöneticiler, Akdeniz'deki insanlık dışı bu korsanlara karşı adım atarlar mı dersiniz?