Aşırı tuz öldürüyor

Fazla tuz tüketiminin vücuda zararları saymakla bitmiyor. Kan basıncını artırarak ölümcül tehlike oluşturan tuz, böbrek hastalıkları ve mide kanserine de davetiye çıkarıyor. 

TUZUN en büyük zararı, kan basıncını yükseltmesi. Dünyada ölüm riskleri için etkenlere bakıldığında yüksek kan basıncı ilk sırada geliyor. Dünya Sağlık Örgütü çocuklardan erişkinlere kadar herkeste bağımsız hiçbir şeyden etkilenmeyen bir risk faktörü olarak tuz kullanımının  tansiyonu arttırdığını bildiriyor.  Tuz tüketimi arttıkça kalp hastalıklarına yakalanma riski de artıyor.

Günde 5 gramdan fazlası zarar

Araştırmalar 5 gramdan fazla tuz tüketenlerin tüketmeyenlere göre yüzde 23 daha fazla inme riskine yakalanabileceğini gösteriyor. Tuz kullanımı arttırdıkça mide kanseri riskinin de dolaylı yollardan arttığını belirten bilimsel araştırmalar var. Tuzu aşırı tüketmek idrarda albümin denilen böbrek ve diyabetlilerde kalp hastalıklarını tetikleyen bir risk faktörü oluşturuyor. Yine idrarda albümin görülmesi hipertansiyonun gelişmesi ve ilerlemesi içinde bir risk. Tuz kronik böbrek hastalığına geçişi kolaylaştırır. Tuzu fazla tüketmek idrarla kalsiyum atımını artırır.

Astım krizini tetikliyor

Özellikle menopozdaki kadınların tuzlu bir beslenmelerinin kalça kemiği yoğunluğunun azalmasını sağladığı gözlemlenmiştir. Aşırı ile tuz ile astım seyri arasında bir ilişkinin varlığını ortaya koyan çalışmalar var. Tuzun azaltılması ile astım hastalarında krizlerin azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca tuzun obeziteye meyili hızlandırdığı kanıtlanmıştır. Ayrıca tuz ödemi artırır.

Tuzluğu sofradan kaldırın

-Günlük tuzu azaltmak için peynirleri suda bekletin. Yemekleri pişirirken ekstra tuz koymayın, cips, tuzlu kuru yemişler, hazır yiyeceklerden kaçının.

-Tuzluğu sofradan kaldırmak önemli. Veya günlük tuz kullanımı miktarı için ölçülü kaşıklar üretilmeli.

-Tuz yerine salatalara kurutulmuş domates, salata, baharat ya da nar ekşisi konabilir.  Yemeklere domates salçası az miktarda katılabilir

-Sebzeler ve meyveler en az tuz içeren besinlerdir.

-Konserve, salamura ve kabartma tozundan kaçının.

-Maden suyu satın alırken sodyum içerikli olanlardan uzak durmaya çalışın.