Aşırı yemeye vücudun tepkisi insülin dengesizliği

Büyük porsiyon vücut için büyük bir dert demek. Aşırı yemeğe reaksiyon olarak salgılanan insülin, beyindeki dengeleri bozuyor. Bu durumda diyabet ve şişmanlık kaçınılmaz oluyor.

İnsülin dengesi metabolizmda diyabetin  oluşup oluşamayacağını bize gösteren en önemli işarettir. Pankreasın ürettiği insülin beyinde de konsantrasyonu vücut dengesinin devamlılığı için mevcuttur. Eğer fazla yemek yer veya fazla şekerli yiyecekler içersek kanda artan şekerin emilmesi için pankreasımızdan insülin salgılanacaktır.

Vücuttaki felaketler zinciri

Aşırı yeme hali devam ederse  vücutta insülin fazlalığı oluşur. Bu durumda karaciğer, pankreas ve beyin arasındaki normal işleyen fizyolojik mekanizma da çalışaz. Amerikan Diyabet Derneği ile Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü’nce ortaklaşa yürütülen araştırmadaçarpıcı sonuçlar elde edildi. Araştırmalara göre, aşırı yemek beyindeki insülin düzeyi lipolizi bastırarak yağ dokusunu bozuyor. Böylece yağ asitleri serbest kalıyor. Bu oluşan anormal fizyolojik durum fazlalaşırsa diyabet veya şişmanlığa hızla geçiliyor.

Porsiyonları niçin küçültmeli?

Beyindeki insülin düzeyi yağ asitlerinin vücutta fazla sentezlenmemesi için bir tampon görevi üstlenir. Aşırı yemeye vücudun gösterdiği reaksiyon sonucu beyinde insülin direnci oluşur. Beyin dokuların yağ sentezi görevini de kontrol edememeye başlar. Bu nedenle yemekleri yavaş yemeli, öğünlerde büyük porsiyonları tüketmemeye özen göstermeyi yaşam ilkesi olarak benimsemeliyiz.

Neden lokmaları yavaş çiğnemeliyiz?

Öğünlerde yemek yeme sürenizin en az 30 dakikaya yayacak şekilde az yiyeceğiniz olsa dahi iyi çiğneyerek, çatalı - bıçağı tabağa koyup sonra yeniden bir parça yemek alarak yemeği sürdürmeyi kesinlikle öğrenmeliyiz. Yemek süresini 45 dakikadan uzatmadan masadan ayrılmayı da günlük öğün düzenimizde bir kural haline getirmeliyiz.

Gözü doyurmak mümkün mü?

Porsiyonlar sizin her zaman öncelikli önemseyeceğiniz konuların başında olmalıdır. Yemeklerinizi küçük tabaklara ve az miktarlarda tabağınıza almayı hedeflemeli, sipariş verirken küçük porsiyonlu yiyeceklerden istemeyi denemelisiniz. Evinizde küçük tabak, küçük bardak, normal ebatta kaşıklarınızın olmasına özen göstermelisiniz. Eğer bu nüansları kontrol ederseniz beyinde insülin direnci yaratmadan vücudun dengeli kas ve yağ oranını koruyarak kendiliğinden zayıflayabilir ve uzun süre kilolarınızı vücut kimyanızı bozmadan koruyabilirisiniz.