Asýrlardýr Milli ve Yerli Türk Gibi Güçlü

Ecdadýmýzdan torunlarýmýza, geçmiþten geleceðimize, yerelden evrensele, A’dan Z’ye Ata sporumuz Yaðlý Güreþimiz,  milli terbiyemizin, bizi biz yapan deðerlerimizin bütününü kapsamakta, yaþatmakta tüm dünyaya bizi ifade etmektedir. 

“Türk gibi güçlü”, diye yürekten söylenen milli gururumuz, gönül soframýz, Allah Allah nidalarýyla öðütleri, salavatlarý, þifalarý, folklorik kýyafetleriyle gelenekselimiz, gururumuz, er meydanýmýz… nasýl ki Japonlarýn Sumo Güreþi tüm dünyada biliniyorsa bizimde Yaðlý Güreþimiz hep bilinecek, anlatýlacak, yaþatýlacak, çünkü Atalarýmýzdan bize milli bir miras dünyada hiçbir ülke vatandaþýna nasip olmayan.   

“Adam adam, Pehlivan baþka adam.” 

Kurtdereli Mehmet Pehlivan,”ben güreþirken bütün Türk milletini arkamda hisseder ve onun þerefini korumak için herþeyi yapardým ve sanki bütün Türk milletinin kuvvetinin ardýmda olduðunu hissederdim” diyerek bir Türk Pehlivanýnýn nasýl olmasý ve ne için mücadele verdiðini anlatan sözleriydi zaman tünelinde. 

16 Kasým 2010 yýlýnda Kýrkpýnar Yaðlý Güreþ Festivali UNESCO Ýnsanlýðýn Somut Olmayan Kültürel  Mirasý Listesine alýndý. 657 yýldýr geleneksel bir þekilde yapýlan bu geleneksel organizasyonun ülkemiz için önemi tartýþýlmaz ama Türk turizmi içinde eþi benzeri bulunmayan bir fark ve ayrýcalýk.   

Edirne’de Tarihi Ciðerci Bahri Bey, Trakya Gazeteciler Derneði Genel Baþkan Vekili Emre Sedef kardeþim ve Hocamýzla bir dost sohbetinde Emre þöyle söyledi, ” Aðabey Kýrkpýnar bir sevda gün sayarsýn, hasret çekersin, burnunda tüter, özlersin kelimelere sýðdýramazsýn. O pehlivanýn alnýnýn teri, zeytinyaðý ve çimenin kokusu...” o anda… Beyazýt Sansý Hoca,1950’li yýllarda Edirne Kýrkpýnar Er Meydanýný Asker gazozu satarak 12 yaþýnda çayýra ayak bastý ve 1995 yýlýnda sekiz kýta olarak yazýp 3 kýtasýný bestelediði Kýrkpýnar Marþý 2004 yýlýndan beri resmi marþ olarak onun ve Edirne’nin gururu oldu. Yüreðimizi titreten dizeleri okurken  tüyleri diken diken olarak söylemeye baþladýðýnda bir akþam vakti Meriç Köprü’sü tanýklýk etti yaþadýklarýmýza. 

  

Beyazýt Sansý Hoca  Kýrkpýnar Marþý   

Büyük efsaneyi görür gibiyim 

Tarih dehlizinde yürür gibiyim 

Eyvah! Heyecandan ölür gibiyim 

Edirne Kýrkpýnar Er Meydaný’nda 

  

Davut sesli cazgýr Güreþ Okuyor, 

Ter bulaþmýþ Çimen yað kokuyor 

600 yüzyýl tarih gerçek oluyor 

Edirne Kýrkpýnar Er Meydaný’nda 

  

20 Davul 20 zurna çalýnýr. 

Pehlivanlar sýra sýra salýnýr 

Her bir yiðit namýyla anýlýr 

Edirne Kýrkpýnar Er Meydaný’nda 

 

O geceden sonra defalarca gittim Babayiðitlerin canlandýðý o er meydanýna. Gezdim sokak sokak tarih kokan Edirne’de baktým Selimiye’ye Üç þerefeliye, Eski Cami’ye hayran hayran… 

Sizlerle paylaþmalýydým, anlatmalýydým, araþtýrmalýydým. Kelimelerim ve yazdýklarým her ne kadar eksikte olsa tarihe tanýklýk yapmýþ önemi ve detaylarý vurgulanmasý gereken Tarihi Kýrkpýnar Yaðlý Pehlivan Güreþleri . 

Haftaya Tarihi Kýrkpýnar Yaðlý Pehlivan Güreþlerinin neden bu kadar deðerli olduðunu, yaþatýlmasýnýn gerekliliðini, ülke turizmimize, ekonomimize katkýlarýný ve bu tarihi ritüelin ayrýntýlarýný sizlerle paylaþacaðým. 

Tatil tadýnda kalýn