Asitli içecekler kalori deposu

Fazla kilolara davetiye çýkaran meþrubatlar, içerdiði fazla asit miktarý nedeniyle aðýz, diþler ve yemek borusunda da hasara neden oluyor.

Gençlerin severek tükettikleri asitli içecekler hiçbir besleyici özellik taþýmazlarken ileri yaþlarda ise yaðlanmaya ve þiþmanlýða neden oluyor. Kilo alýmýnda yenilen besinin miktarý kadar alýnan enerji miktarý da önemlidir. Boþ kalori içeren içecekler ek þeker kaynaðý olup, besleyici olan protein, yaðlar, mineral ve vitaminleri içermez, aksine beslenmeyle alýnan vitamin ve minerallerin vücuttaki biyolojik yararlarýnýn azalmasýna neden olur. Bu tür beslenme þekli saðlýksýz ve yetersiz bir beslenme olacaðý gibi ileride þiþmanlýða ve diþ çürüklerinin oluþmasýna neden olabilir. Bu ek kaloriler çeþitli aktivitelerle yakýlmadýðý takdirde 1 yýlda kýzlarýn fazladan 7, erkeklerin ise  12 kilo almasýna neden olur.

Çocuklar risk altýnda

Asitli içeceklerin diðer bir zararý da açlýk hissini gidermemesi ve kiþileri baþka besinleri de beraberinde yenilmeye yöneltmesidir. Bu da elbette alýnan yeni kaloriler anlamýna gelir. Aileler de çocuklarýnýn yiyecek miktarý ve kalitesine dikkat etmeli, bu içecekler yerine saðlýklý besinler tüketimi konusunda çocuklarýný uyarmalý.

Diþlerinizi 1 saat sonra fýrçalayýn

Yapýlan önemli bir bilimsel veride; asitli içeceklerin içerisindeki fazla asit miktarý yüzünden aðza, diþlere ve yemek borusuna zarar verdiði fakat mide iç duvarýna ise yararlý olduðu bildirilmiþtir. Midenin koruyucusu olan prostaglandin denilen bir maddeyi de arttýrdýðý için mideyi koruduðu ve bilinenin aksine ülsere neden olmadýðý belirtilmiþtir. Eðer bireyler asitli içecekleri beslenmelerinden çýkarmakta güçlük çekiyorlarsa ya sýklýðýný ya da miktarýný azaltmalýdýr. Özellikle asitli içeceði tükettikten sonra hemen diþ fýrçalamanýn faydasýnýn olmayacaðý 1 saat süren asit etkileþmesi geçtikten sonra diþ fýrçalamanýn dýþ saðlýðýný koruyacaðýný bilmekte fayda vardýr.