Zýrhlý birliklerin þehir merkezlerinden taþýnma kararýyla birlikte yeni bir tartýþma baþladý..
“Askeriyeden boþalan araziler ne olacak?”
Kimse buralarýn koru olarak kalmayacaðýný biliyor.
Açýk söylemek gerekirse bu doðru da gelmiyor bana..
Fakat yeþil alanlarýn muhafaza edilmesi gerektiði gibi bir hassasiyeti de paylaþýyorum..
Peki o vakit, yeþil alaný da muhafaza ederek Türkiye’nin büyümesine, kalkýnmasýna, marka deðerinin yükselmesine imkân saðlayacak projeler üretilemez mi?..
Bakýn misal Ýstanbul Maltepe’de, benim de 15 Temmuz sonrasý nöbet noktalarýmdan biri olan Baransel Kýþlasý’nýn arazisi..
Milyonlarca metrekare..
Uçsuz bucaksýz..
Nasýl olur da böyle bir arazi betonlaþmadan ekonomiye kazandýrýlabilir?..
Deðerli dostlar, þimdi bir kaç veri paylaþacaðým sizinle..
Dünya fuarcýlýðýnýn büyüklüðü 650 milyar dolar seviyesinde..
Türkiye bu fuar ekonomisi çarkýnýn içinde deðil..
Neden?
Çünkü küresel ölçekte tek seferde dünyayý ayaða kaldýracak büyüklükte bir fuar alanýmýz yok..
Misal Almanya fuarcýlýða toplamda 2.8 milyon metrekare yer ayýrýrken Türkiye’de bu rakam, tamamý toplam 480 bin metrekare..
Ama asýl önemli olan o da deðil..
Tek baþýna 100 bin metrekarelik tek bir fuar alanýmýz hiç yok..
Var olan fuarlarýmýzýn ulaþýmdan, nakliyeye kadar pek çok dezavantajý var..
Diyorum ki, baþta Maltepe Belediyesi olmak üzere herkes elindeki iþi býraksýn ve buna yoðunlaþsýn..
2. Zýrhlý Tugay’ýn arazisinin sadece 10’da birine yapýlacak bir fuar alanýyla hem yeþil korunur, hem ekonomiye katký saðlanýr, hem Ýstanbul’un Anadolu yakasýna can suyu verilmiþ olur..
Meseleyi sadece fuar gibi düþünmeyin..
Fuar ekonomisinin oluþturduðu büyüklüðün önemli bir bölümü, Otel gibi, restoran gibi, turistik merkezler gibi yan faktörleri canlandýrýr..
Fuar alanýný kurdunuz mu?
Misal Maltepe çevreyi ona uygun hale getirsin..
Yanýnda Pendik Marinasýyla, Kartal sahil kordon boyuyla, Sultanbeyli Aydos tracking ile, Üsküdar boðaz manzaralý otelle, Kadýköy balýk-ekmekle...
Herkes olsun bunun içinde..
Hýrsa kapýlmadan rasyonel zekayý kaybetmeden yapýlacak projelerin hýzla deðerlendirilmesi gerekiyor..
Ama bir an önce...
Yenikapý þöhretleri
Açýk söyleyeyim, tekne tutup selfie çektirmek için Yenikapý’ya gelen þöhret takýmýna, “helâl olsun” demekten baþka bir söz söylemeyecektim.. Öyle-böyle bu sürecin bir yerinde olmak istediler.. Ama Doðan Grubu, kendince bir rol çalma gayretiyle televizyonlarýnda, gazetelerinin köþelerinde falan bunu kampanyaya dönüþtürünce, iþin rengi deðiþti.. Doðan Grubu hep olduðu gibi, iþi kendi propagandasýna çevirdi.. Medya gücünü kullanarak, böylesi kutsal bir vazifeyi, reklam çalýþmasýna dönüþtürmek Doðan Grubu’na yakýþýr.. Ama hakký teslim etmek adýna bir bilgiyi paylaþmam lazým.. 15 Temmuz’dan beri aralarýnda Avrupa Müzik ve DMC sanatçýlarýnýn da bulunduðu halkýn çok sevdiði isimleri bir araya getiren Poll Production’ýn sahibi Polat Yaðcý, aðzýný açýp da, “bir saniye arkadaþ asýl konuþmasý gereken biz deðil miyiz?” demedi.. Son saniyede kalkan tekneye atlayan Yenikapý Demokratlarýna, 15 Temmuz’dan beri sokaklarda sabahlayan halkýn sanatçýlarýný yedirmeyiz.. Bir not daha.. Cengiz Semercioðlu geçenlerde þöyle yazmýþ; “Cumhurbaþkaný’nýn kabul ettiði bu sanatçýlarý ben tanýmýyorum”..
1) O senin cehaletin...
2) Beþtepe nöbeti tutarlarken Erdoðan tarafýndan içeri buyur edilen sanatçýlar onlar. Eðer sen de o nöbette olsaydýn seni de alýrdý içeri..