Askerimiz milletin askeridir!

Mezuniyet töreni bittikten sonra bazý teðmenlerin bir araya gelerek 8 sene önce kaldýrýlmýþ yemini, kýlýç çekip þakýrdatarak okumalarý; siyasi ve ideolojik bir söyleme dönüþmüþ olan bir sloganý atmalarý öyle geçiþtirilecek sýradan bir olay deðildir.

Belki aralarýnda bunun farkýna varmayan teðmenler olabilir ama olayýn kendisi baþlý baþýna bir ideolojik/ siyasi organizasyondur.

Kurumsallaþma bakýmýndan Türkiye'nin en ciddi müessesesi ordudur. Orduda her söz her hareketin þekli bellidir.

O yüzden de ordu baþtan aþaðý disiplindir. Kendini nasýl takdim edeceðin, nasýl selam vereceðin, komutana nasýl hitap edeceðin, komutanýn karþýsýnda nasýl duracaðýn, elini nerede nasýl tutacaðýn, yürürken komutanýn hangi tarafýnda olacaðýn hülasa bütün detaylar bellidir. Ordu mensubu bir asker astsubay ya da subay bunlarý bilir ve milimi milimine uygular.

Bir toplantý veya törenin nasýl yapýlacaðý bütün detaylarýyla belli olmanýn yaný sýra günü gelmeden önce hata olmasýn diye defaatle provasý yapýlýr.

Dolayýsýyla resmi törenden sonra kimi subaylarýn bir araya gelerek kýlýç çekmeleri ve iptal edilmiþ bir yemini okumalarý her þeyden önce ordudaki disipline aykýrýdýr.

Mezuniyet coþkusuyla bir araya gelip kýlýcý çekebilir þarký söyleyebilir ve eðlenebilirler.

Ama 8 sene önce iptal edilmiþ eski yemini ezberden okuyacak kadar hazýrlýklý gelinmiþse ve hele de siyasallaþmýþ bir slogan atýlýyorsa, olay sadece disiplinsizlik deðil ayný zamanda ideolojik bir eylemdir.

Ýki yemin arasýndaki nüans göz önünde bulundurulduðunda eylemin ideolojik olduðu daha net anlaþýlýr.

Hedef kimdir, amaç nedir, neden eski yemin okunmuþtur?

Bu yemin iptal edildiðinde daha çocuk olan o teðmene bu yemini kim hatýrlatmýþ ve kim ezberletmiþtir?

Eylem hem disiplinsizlik hem ideolojik bir eylemdir!

Gerek MHP Genel Baþkanýnýn deðerlendirmesi gerekse son olarak Baþkan Erdoðan'ýn "Birkaç tane kendini bilmez temizlenecek!" açýklamasý fevkalade önemlidir.

Öte yandan, eylemde atýlan "Mustafa Kemal'in askerleriyiz!" sloganý sol/seküler kesimin muhafazakâr kesime karþý kullandýðý siyasallaþmýþ bir slogandýr.

Bu slogana karþý çýkmak öyle birilerinin iddia ettiði gibi milli mücadeleye ve cumhuriyete karþý çýkmak deðildir.

Bu slogan milli mücadelenin komutanýna baðlýlýktan ziyade, muhafazakâr kesimi tehdit için kullanýlan siyasi bir slogandýr.

Milli Mücadele'nin bel kemiðini muhafazakârlar oluþturmuþtur.

Mustafa Kemal de 1924 yýlýna kadar dindar/muhafazakâr halkýn deðerlerine sahip çýkmýþ hatta meclisteki kavmiyetçilik tartýþmasýný anasýr-ý Ýslamiyye söylemi gibi dini bir argümanla noktalamýþ; baþkanlýðýnda yapýlan 1924 anayasasýna devletin dininin Ýslam olduðu ve ilk görevinin Ýslam þeriatýný uygulamak olduðu maddelerini yazdýracak kadar milletin deðerlerine saygýlý bir liderdir.

Sivas kongresinde alýnan kararlardan, meclisin toplanmasý için gönderdiði genelgeye oradan camilerde okuduðu hutbeye kadar Mustafa Kemal Milli Mücadele boyunca dindar bir profil çizmiþtir.

Dolayýsýyla muhafazakâr kesimin milli mücadelenin komutanýyla sorunu yoktur.

1924 anayasasýyla fabrika ayarlarý düzenlenen cumhuriyet ile de sorunu yoktur.

Milletin, 1924 - 1950 arasýndaki tek parti iktidarýnýn baþta cumhuriyetin fabrika ayarlarýný bozmasýyla ve diðer uygulamalarýyla sorunu vardýr.

Ve millet 1950 yýlýnda eline geçen ilk fýrsatta da tek partiye karþý tavrýný koymuþtur. Bu tavýr bugün hâlâ devam etmektedir.

Tekraren söylüyorum ki milli mücadelenin komutaný olan ve Ýslam'ý yücelten bir Cumhuriyet ilan eden Mustafa Kemal ile muhafazakâr/dindar kesimin hiçbir sorunu ve sýkýntýsý yoktur.

Deðerlerine savaþ açmýþ ve Ýslam'ý toplumdan soyutlama politikasý gütmüþ olan CHP ile sorunu ve sýkýntýsý vardýr bunu da ilk seçimde göstermiþ ve hâlâ da göstermektedir.

Kýlýçdaroðlu'nun helalleþme politikasý da bu gerçeðin itirafý mahiyetindedir!

Yine unutulmamalýdýr ki Mustafa Kemal ayný zamanda CHP genel baþkanýdýr, hayatýnýn sonuna kadar genel baþkan olarak kalmýþtýr.

Cumhuriyeti ilan eden ve ilk Cumhurbaþkaný olan Mustafa Kemal'i tarihimizin önemli bir þahsiyeti olarak görür ve saygýda kusur etmeyiz.

Artýlarýný takdir eder, eksilerinden dersler çýkartýrýz.

Ancak demokrasinin kökleþtiði bir ortamda CHP genel baþkanýnýn tabulaþtýrýlmasýný da doðru bulmayýz.

Milli Mücadelenin komutaný Mustafa Kemal milletin ortak deðeridir.

Ama CHP'nin genel baþkaný milletin ortak deðeri olamaz.

O yüzden de muhafazakârlara karþý bir tehdit olarak kullanýlan 'Mustafa Kemali'n askerleriyiz' sloganý birleþtirici ve bütünleþtirici deðildir!

Nitekim CHP'nin eski il baþkaný Canan Kaftancýoðlu bile bu slogana karþý çýkýyordu.

Askerimiz kimsenin deðil milletin askeridir!

Ordumuz milletin ordusudur.

Milletimiz ordusunu Peygamber ocaðý olarak görür.

Onun için de ordunun sadakati sadece millete olmalýdýr!

Nokta.