Aþk hali normal halimizden farklý bir hal. Aþkla beynimiz, dolayýsýyla zihnimiz deðiþiyor. Hatta aþýk kiþinin bedenin düzeni de bir miktar deðiþiyor. Bu anlamda aþkýn nöro-biyolojisinden bahsetmek mümkün. Âþýk olmak, o kiþiye odaklanmaya, onun dýþýndakilerini ise yok saymaya görmemeye sebep olur. Kiþi sürekli maþukunu düþünür hale gelir. Uykusu, iþtahý etkilenir. Beden bir alarm haline geçer. Kiþide yoðun ve karmaþýk duygular oluþur. Aþkýn gidiþine göre kiþi neþe ve mutluluðun da zirvesine çýkabilir, acýnýn ve çaresizliðin de diplerine düþebilir.
Aþk hayýrlý mý hayýrsýz mý?
Birine âþýk olmak genellikle olumlu ve hoþ bir durum olarak anýlýr. Âþýk olmak övülür, âþýk olana anlayýþ gösterilir, merhamet edilir. Açlarýn doyurulmasý gibi aþýklarýnda kavuþmasý istenir. Bu sebeple aþk üzerine þiirler yazýlýr. Aþk üzerinden yürüyen koca bir edebiyat külliyatý vardýr. Gerçekten de aþk bir insanýn baþýna gelecek en güzel þeylerden biridir.
Fakat aþk her zaman kiþinin hayrýna neden olmaz. Bazen de kiþinin mahvýna neden olur. Ýmkânsýz bir aþk kiþiye acý getirebilir. Kavuþulmasý mümkün olmayan bir aþk insaný yýllarca süründürebilir. Uygun olmayan kiþiye âþýk olmak insanýn baþýný belaya sokabilir.
Endülüslü Ýbn Hazm “Güvercin Gerdanlýðý” eserinde çok sayýda yaþanmýþ aþk hikayeleri anlatýr. Bu hikayelerin bir kýsmý mutluluk ve huzur içerirken, bir kýsmý da acý ve sefalet içerir. Bu sebeple her aþk bir deðildir. Aþkýn hayýrlý hali ve hayýrsýz hali vardýr. Bu sebeple ilim sahibi kiþiler, hayýrsýz aþktan korkar, Allah’a sýðýnýrlar.
Aþk kararý etkiler mi?
Âþýk olma hali aslýnda kendisi de bir karar verme ve bir bilme hali. Fakat aþkýn karar alma hali farklý, aklýn karar alma hali farklý. Aþk bilmesi karar vermenin birinci hali olan “akýlcý analiz” deðil. Karar vermenin ikinci tarzý olan, “sezgisel karar verme” hali. Eðer sezgisel sistemle âþýk olduk, ayný zamanda akýlcý sistem de bu aþký olumlu buluyor ise þanslýyýz. Çifte karar, çifte onaylanma hali var demektir.
Sorun âþýk olduk ama akýlcý karar ayný yönde olmadýðý zaman çýkýyor. Bu çeliþki hali bizi büyük çýkmazlara sürükleyebilir. Daha da kötüsü aþkýn yoðun duygularýnýn, akýl yürütme süreçlerimizi dumura uðratmasý. Aþýk halimiz diðer gözlemcilerin gördüðü açýk sorunlarý bizim görmememize sebep olabilir. “Aþkýn gözü kördür” denmesi de bu sebeple.
Aþk acýsý biter mi?
Ne yazýk ki, aþkýndan mutlu olanlar bize gelmiyor. Mesleðim gereði acýlý aþk öyküleri dinliyorum. Karþýlýksýz aþk öyküleri, kavuþulmasý imkânsýz aþklarýn öyküleri, uygun olmayan kiþiye aþklarýn öykülerini dinliyorum. Bu durumlarda en sýk muhatap olduðum sorulardan biri, “bu aþk acýsý biter mi?”
Teori aþk acýsýnýn azalýp bitebileceðini söylüyor. Araþtýrmalar insanýn hayatý boyunca 2-3 defa âþýk olabileceðini bildiriyor. Fakat aþýk ancak karar verirse, müsaade ederse, hatta gayret ederse aþk acýsý bitebiliyor. Aþk acýsýndan kurtulmak baðýmlýlýklarý terk etmek kadar zor bir süreç.
Aþýklar birbirini yüceltebilir veya batýrabilir
Aþýklarýn karþýlýklý halleri de aþk kadar karmaþýk olabilir. Bir taraftan aþýklar birbirlerini destekleyip, ruh hallerini yükseltip, hayatlarýný düzene kayabilir. Öbür taraftan ise, aþýklar birbirlerini incitip, ruh hallerini çýkmaza sokup, hayatlarýna fýrtýnalar getirerek birbirlerini batýrabilirler.
Sonuç olarak; aþk dedik mi “hangi aþk”, “nasýl bir aþk?” sorularýný beraberinde sormak lazým. Çünkü aþkýn binbir hali var.