Aslýna sadýk, þýk ama etkisi az bir StrIndberg

Liv Ullmann’ýn Strindberg’in Miss Julie oyununu aslýna sadýk kalmadan beyazperdeye aktarmasý düþünülemezdi sanýrým. Ýskandinav kültürünün en önemli klasiklerinden birine yönetmen sýfatýyla ihanet etmeyi aklýndan geçirmiþse bile oyuncu tarafý onu engellemiþtir. Strindberg’den iyisini yaparým demek Ýsveçli bir yaratýcý için fazlasýyla büyük bir iddia... Oyuna sadece Julie’nin öksüz çocukluðunu gösteren bir sahne eklemiþ ki günümüz izleyicisi onun örselenmiþ ruhunu ve o malikanedeki yalnýzlýðýný anlasýn... 
 
Öte yandan Hollywood starlarýyla bir Strindberg uyarlamasý yapmak da az buz iddia deðil. Colin Farrell ve Jessica Chastain’in baþrollerini paylaþtýðý bir Fröcken Julie þahsen izlemek için ilk tercihim olmazdý, izledikten sonra da bir tercih olmayacak. Kötü oynadýklarý için mi? Film kötü olduðu için mi? Aksine oyuna aþina olmayanlarýn hiç þikayet etmeyeceði bir yapým bu. Oyuncular için de cesaretleri ve becerileri yönünden kutlanasý bir giriþim. Benim þikayetim daha ziyade þuna: 
 
Strindberg’in yazdýðý dilde, o dili mükemmel yorumlayabilecek oyuncular ve oyunun geçtiði atmosferi yansýtma olanaðý varken aslýna sadýk bir uyarlamayý Ýrlanda’ya taþýmanýn filmin ticari baþarýsýný garantilemek dýþýnda sanatsal bir yararý yok. Bir de Katolik Ýrlanda’da bir yaz dönümü gecesinde dans etmekle Protestan bir toplumda dans etmek arasýnda ciddi bir algý farký oluþabilir...
Senin istediðin gibi bir filmi Alf Sjöberg 1951’de yaptý, döne döne izle ve bizi Jessica ile Colin’den ve filmin asýl yýldýzý Samantha Morton’dan mahrum etme derseniz, haklýsýnýz. Köpeðinin bir hizmetkarýn köpeðinden hamile kalmasýný ihanet sayýp düþük yaptýrmaya çalýþacak kadar mavi kanlý Julie’nin, babasýnýn uþaðýyla birlikte olmasýndaki çeliþkiyi hissettiriyor Chastain. Çocukluðundan beri tutkun olduðu bu kadýný hayalini kurduðu oteli açmak için bir fýrsat olarak gören Farrell ise birlikte kaçamayacaklarýný anlayýnca onu intihara yönlendiren ‘nezih’ uþakta biraz fazla ‘rol kesiyor’.
 
Peki Ýrlanda’da geçen, Amerikalý oyuncularýn baþrolü paylaþtýðý bu Ýsveç edebiyat klasiði uyarlamasý ne menem bir þey? Sýnýf ayrýmýnýn hala çok katý olduðu, üst sýnýftan bir kadýnýn alt sýnýftan bir erkeði arzulayýp onunla birlikte olmasýnýn o kadýnýn ahlaken düþmesi anlamýna geldiði bir dönemi yansýtmasýnda sorun yok. Sýnýflararasý bir iliþki sonucu kurulan aþk üçgeni ve bozulan hiyerarþiden çýkýþýn, soylu kadýnýn onurunu kurtarmasýnýn tek yolunun intihar olmasý, etkisini yitirmeden aktarýlýyor. 
 
Çevre temalý film çek, ödülü kazan 
 
Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý ile Türkiye Çevre Koruma Vakfý (TÜÇEV), üniversiteli gençler arasýnda çevre farkýndalýðýný artýracak önemli bir projeye imza atýyor. ‘Yeþil Ekran Üniversiteler Arasý Kýsa Film Yarýþmasý’ baþlýklý projede, Altý dakikayý geçmeyecek çevre temalý kýsa filmler deðerlendirilecek. Tüm üniversitelilerin katýlabileceði etkinlikte öðrencilerden en az dört kiþilik gruplar oluþturmasý isteniyor. Yarýþmaya son baþvuru tarihi 15 Þubat 2015. Birincinin 30 bin lira ile ödüllendirildiði yarýþmada ikinciye 20, üçüncüye 10 bin TL verilecek. 8 kiþi ise 5 bin TL mansiyon alacak. Bilgi için: 
www.yesilekrankisafilm.com