Hükümetlerarasý Ýklim Deðiþikliði Paneli toplandý, dünyanýn gelecekteki durumunu görüþüyor. Rapor önümüzdeki yýl yayýmlanacak ama durum eskisinden daha kötü. Çünkü sebep olduðumuz felaketlerin sonucunu hiçbir önlem almadan bekliyoruz!
Geçen hafta her altý yýlda bir düzenlenen Hükümetlerarasý Ýklim Deðiþikliði Paneli'nin (IPCC) ilk çalýþma grubu toplandý ve tüm dünyada iklim deðiþimine iliþkin çok sayýda farklý araþtýrma sonuçlarý bir araya getirildi. Bu ilk çalýþmada küresel iklim deðiþikliðinin bilimsel temelleri ve geleceðe dair öngörüleri yer alýyor. Daha sonra iklim deðiþikliðinin çevresel, sosyal ve ekonomik etkileriyle bu deðiþime uyum için sunulan alternatifler görüþülecek. Son çalýþmayla da iklim deðiþikliðiyle mücadelede uygulanabilecek politikalar ortaya konacak ve rapor 7 Haziran 2014 tarihinde yayýmlanacak.
Hazýrlanan raporda sürpriz yok aslýnda. Bugüne kadar iklim deðiþikliðiyle ilgili tahmin edilen, olacaðý söylenen ne varsa tespit edilmiþ durumda. Sanayi devriminden bu yana küresel ortalama sýcaklýklarda yaþanan artýþýn 0.9 dereceye yükseldiði, ortalama yüzey sýcaklýklarýnýnsa 2 derece arttýðý, buzullardaki erimeye baðlý olarak deniz suyu seviyelerinin bugünkünden en az 5-10 metre yükseldiðinin ölçüldüðü kesinleþti.
Uzun zamandýr öngörülen senaryolarýn tamamý gerçekleþiyor aslýnda. Demek ki önümüzdeki yýllara dair senaryolarýn gerçeðe dönüþmesine hazýrlýklý olmalýyýz. Yani her geçen gün hortumlarýn, fýrtýnalarýn sayýsý ve þiddeti artacak, hiç hortum meydana gelmeyen yerlerde hortumlar oluþacak, kuraklýk tehdidi olan alanlarýn sýnýrlarý geniþleyecek. Kutuplar ýsýnmaya devam edeceðinden buzul kütlede erime artacak ve deniz seviyeleri yükselmeyi sürdürecek...
TÜRKÝYE'NÝN GÜNEYÝ ÇÖL OLACAK
Felaket senaryolarý maalesef bir film senaryosu deðil, gerçeðin kendisi. Ve bu senaryolarýn yazýlmasýna sebep olan bizleriz. Felaketleri bizzat insanlar getiriyor dünyaya… Tehlikeyi tetikleyen gazlar hiçbir yaptýrým olmaksýzýn tüm dünya tarafýndan salýnmaya devam ediyor. Tüm dünya için büyük risk yaratan bu durum, tabii ki Türkiye'yi de kapsýyor. Hem deniz seviyelerinin yükselmesinden nasibini alacak Türkiye, hem de güneydeki illerimiz çöl haline gelecek. Daha tahrip edici hortumlar, yýkýcý seller yaþanacak her geçen sene, üstelik sayýsý artarak…
Küresel iklim deðiþikliðini artýrýcý ve hýzlandýrýcý etkisi olan sera gazlarýnýn salýnýmlarýnýn kontrol altýna alýnmasý gerekirken, yapýlan ölçümlerle tüm dünyada bu salýnýmlarýn artmaya devam ettiði belirlendi. Karbondioksit, metan gibi sera gazlarýnýn atmosferik konsantrasyonlarýnýn son 800 bin yýllýk dönemde hiç olmadýðý kadar yükseldiði tespit edilmiþ oldu bu çalýþmayla. Dolayýsýyla felaket senaryolarýnýn hepsini kendimiz çaðýrýyoruz. Hem sebep olup hem de hiçbir önlem almadan bekliyoruz. IPCC raporlarýnýn sayýsý artýyor sadece, tek deðiþiklik bu... Yoksa yazýlanlar, içerik ve senaryolar hep ayný.