Aslında onlar hep çocuk

Erkekler 35’ine gelse de hep çocuk mu kalır? Ve bir gün arkadaşları arasında seçim yapmak zorunda mıdır?Ayı Teddy, modern ilişkilere mizahla yaklaşan bir film.

BU hafta vizyona giren Ayı Teddy kimilerinin sabrını zorlayacak, kimilerini ise kahkahalarla güldürecek. Film, American Dad televizyon dizisinin de yazar ve yönetmeni Seth MacFarlane imzalı. Bu yeni dönem, zeki, saldırgan Amerikan animasyonları farklı bir yaratıcılık gerektiriyor. Her şeyden önce muhalefetin artık yerlerde süründüğü Amerika’da düşünen insanların eleştirilerini etkileyici bir şekilde ortaya koyabildikleri en önemli silah bu animasyonlar. İşte Amerikan Dad dizisinin yönetmeninin çektiği filmi bu sebeple önemsedim.

ERKEK ARKADAŞ MI YOKSA SEVGİLİ Mİ?

Filmin konusu şöyle: John Bennet ( Mark Wahlberg) mahalledeki arkadaşları tarafından sevilmeyen, oyunlara ortak edilmeyen bir çocuktur. Aile ise bir dediğini iki etmez. John’un mahalledeki ilişkileriyle aile içindeki bağları bu anlamda bir tezat teşkil eder. Babası Noel hediyesi olarak ona oyuncak ayı Teddy’yi alır. John sevinçle yeni bir arkadaş edinmiştir. Bütün sırlarını ve hayalindeki maceraları Teddy ile paylaşır. Ve Noel gecesi uyumadan önce Teddy’nin konuşabilmesini diler. Sabah olduğunda John’u büyük bir sürpriz beklemektedir. Teddy onunla konuşur. Artık hayat boyunca  hiç ayrılmayacağı bir arkadaşı olmuştur. Bütün toplumun buna alışması biraz zaman alır. Teddy sadece John’un arkadaşı değil, toplumun yeni fenomenidir. John ise yıllar içinde büyür ama hayatta beklentileri çok büyük olmayan bir kişiliğe bürünür. 35 yaşında araba kiralama şirketinde çalışan ve gittikçe bir kaybedene bürünen bir kimliktir artık John. Hayatını Teddy ile bilgisayar oyunları oynamak ve barlarda eğlenmekle geçirir.

Fakat büyük bir aşk da yaşamaktadır. Lory onun bu hayatında çok önemli bir yerdedir. Ama sevgili ve erkek arkadaş çatışması burada da yaşanır. Lory, John’un yaşına uygun davranması ve hayatı daha ciddiye alması için Teddy’nin hayatlarından çıkması gerektiğini düşünür. İlk önce baskı yapmaz ve John’un kendiliğinden gerçekleri görmesini bekler ama John oralı olmayınca kapıyı gösterir... John’un artık seçim yapma vakti gelmiştir: Ya sıradışı arkadaşı Teddy’yi verdiği bütün sözlere rağmen hayatından çıkaracaktır veya Lory’yi kaybedecek ve sonu karanlık bir hayat öyküsünün yazarı olacaktır. John tercihini yapar Lory’yi seçer. Artık Teddy yalnızdır. Finalinin sürprizini bozmamak için burada bırakalım.

OYUNCU KADROSU İYİ VE ÇOK EĞLENCELİ

Film kadın-erkek ilişkilerinin en zor dönemine odaklanıyor. Kadınlar daha çabuk olgunlaştıkları için erkeklerin bu dönemi daha zor geçiyor. Belki de erkek arkadaşların insanın etrafından uzaklaşması ve bir kadın ile aile kurmanın sorumluluğu erkeği olgunlaştıran en zor dönem. Beni irite edense böyle ağır bir konunun bu kadar sulandırılması. Muhalefet yapmak için komedi çok önemli bir tür. Fakat biraz da ağır alt metin gerekir. Ayı Teddy sanki bir şey olacakken olamamış filmlerden. Halbuki oyuncu kadrosu da çok iyi. John’u Mark Wahlberg , sevgilisi Lory’i ise güzel aktrist Mila Kunis oynuyor. Senaryo Kunis’e zor bir görev yüklemiş. Baskı yapan sevgiliyi canlandıran Kunis böyle negatif bir rolü sempatik canlandırmak zorunda. Bunun da altından kalkmış. Farlane ise senaryo ve yönetmenlik dışında Teddy karakterini de canlandırıyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Orjinal adı: Ted
Yönetmen ve senaryo: Seth MacFarlane
Oyuncular: Mark Wahlberg, Mila Kunis
Tür: Fantazi
Yapım: ABD, 2012 - 106 dakika

 Vizyondakiler

SABAH YILDIZI: Sabahattin ali

SABAHATTİN Ali’nin yaşamını ve Türkiye’nin çalkantılı dönemlerini anlatan belgesel film, Almanya, Bulgaristan ve Türkiye’de iki yılı aşkın bir sürede çekildi. Sabahattin Ali’nin yakın arkadaşlarının, yazarın öldürülmesine giden süreci anlattığı belgeselde diğer faili meçhul cinayetlere de yer veriliyor.

FİLMİN KÜNYESİ:

Yönetmen: Metin Avdaç
Oyuncular: Erkan Kırın, Emine Kolivar
Tür: Belgesel Yapım: Türkiye, 2012-116 dk.

VUR VE KAÇ

KALİFORNİYA’NIN küçük bir kasabasından yaşayan Charlie, kız arkadaşı Annie’nin hayalindeki mesleğe ulaşması için Los Angeles’e gitmeye karar verir. Ama bu sırada Annie’nin her şeye burnunu sokan eski sevgilisi oratay çıkar.  Charlie’nin eski arkadaşı ve ABD Koruma Polisi de buna eklenir.

FİLMİN KÜNYESİ:

Orjinal adı: Hit & Run
Yönetmen: David Palmer, Dax Shepard
Oyuncular: D.Shepard, Kristen Bell Tür: Aksiyon
Yapım: ABD, 2012-100 dakika