Bugünler tam asma zamaný... Ekþili sarmalar yapmak için harika bir mevsim. Ben ise bugün sarma yerine deðiþik bir yemek önermek istiyorum: APRAKE!
Ege Bölgesi’nin sultani üzümünün yapraðý en iyi asma yapraðýdýr. Tül gibi narin ve pürüzsüz yüzeyiyle pek lezzetlidir. Geçen hafta annem göndermiþ, hem de koca bir koli. Tek tanesini bile boþa harcayamam, hepsini sarar, porsiyonluk dondururum. Eee bahar ayý çekimler, yeni projeler, iþ güç bir taraftan... Baský hissettim üzerimde sanýrým ve teþekkür edeceðime “Anne ne yaptýn?” diye bir çýðlýk attým telefonda! “Kýzým hepsini sarma. Olduðu gibi tazeyken dondur” deyince þaþýrdým. Ben de anne sözü dinleyerek çoðunu derin dondurucuya kaldýrdým. Kalan kýsmýyla da birkaç hafta önce buradan paylaþtýðým erikli sarma ve aprake yaptým.
Bu yemeði gerçek bir Arnavut kýzý olan kayýnvalidemden öðrenmiþtim. Mutfaðý çok iyidir. Hiç bilmediðim yemekler duyarým ondan. Bu yemeði de eminim birçoðunuz bilmiyordur. Arnavut yemekleri deyince bir tarafým Arnavut olmasýna karþýn Elbasan tavadan öteye gitmem pek. Ah pardon! Babaannemden yadigar kalan ve sýk sýk yaptýðým miþoriz’i unutmamak lazým ve bir de Arnavut böreðini...
BASÝT GÝBÝ GÖRÜNÜR AMA DEÐÝL
Arnavut mutfaðý genellikle az malzemeli yemeklerden oluþur. Yapýmlarý basit gibi görünen, kývam aldýrmalarý ve lezzet ayarlarý emek gerektiren tarifleri vardýr. El açmasý börekleri, hamur iþleri bir tarafa, basit gibi görünür ama deðildir ve çok lezzetli bir mutfaktýr. Arnavut ciðerini düþünün, lezzetli olanýný bulmak ne kadar da zordur. Süt yumurta ve toz þekerinden ibaret kaymaçina tatlýsýný örnek alalým; bu tatlýnýn tarifine bakýp sakýn uygulamada da basit olduðu anlamýný çýkarmayýn. Ayný þekilde miþoriz de yani büryan pilavý da öyle. Hele hele Elbasan tavanýn lezzetlisini yapmak inanýn hiç de kolay deðil. Biraz fazla piþti mi, lezzet falan aramayýn Elbasan tavada. Bakmayýn tariflerin üç, dört malzemeli olduðuna... Aprake’ye gelirsek... Fazla malzeme kullanmayacaðýz ama lezzetinin sýrrý doðru piþirmek ve kývam aldýrmak olacak. Týpký diðer Arnavut yemekleri gibi... Afiyetle!
Ilýk ýlýk servis yapýn
Asma yapraklarýný yýkayýp birkaç dakika sýcak suda bekletin. Ardýndan yapraklarý soðuk suya atýp süzün. Sekiz sap pýrasayý ince ince, bir kuru soðaný yemeklik doðrayýn, zeytinyaðýnda karamelize olana kadar kavurun. Tüm malzemeyi tencerenin kenarýna alýp ortada boþluk açýn ve içine bir su bardaðý mýsýr unu ekleyip kavurun. Sonra tuz, kuru nane ve karabiber serpip tüm malzemeyi birkaç dakika karýþtýrýn. Üzerine bir buçuk su bardaðý sýcak su ekleyip lapadan biraz daha katý bir karýþým elde edin. Ocaktan alýp ýlýtýn. Bu harcý yapraklarýn ortasýna doluca koyun, bohça gibi kapatýp tencereye dizin. Üzerine bir su bardaðý tuzlu su, zeytinyaðý ekleyip 40 dakika piþirin. Ocaktan alýp üzerine bir limon suyu sýkýn ve ýlýk servis yapýn.
BÝZÝM AÝLENÝN YEMEÐÝ
Facebook sayfamdaki Bizim Ailenin Yemeði yarýþmasý tamamlandý. Birinciliði Dilek Yetkiner kazandý. Yarýþma bitti ama tarifleri bu köþede paylaþmaya elbette devam! Siz de anne yemeklerinizi bizimle paylaþýn!
Yarýþmamýzýn birincisi Dilek Haným mutfaða gönül koymuþ, çalýþan bir anne ve ayný zamanda bir yemek bloger’ý. “Bu yarýþmaya katýlmaya karar verdiðim gün, 39 yýllýk yaþamýmda derin iz býrakan çocukluk yemeklerimi düþündüm. Bað evimiz, mutlu çocukluk günlerim ve caným anneannem! Anneannem çok güzel yemekler yapardý ve ilk aklýma gelen ekmek dolmasý oldu” diyor. Anneanne özlemi ve onu hatýrlatan bir yemek. Ýþte karþýnýzda ekmek dolmasý! Dilek Yetkiner’in diðer harika tarifleri için www.sakizenginar.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Ekmek dolmasý
Dolmalýk ekmek alýndýktan sonra en az üç gün bayatlamasý için bekletilir. Üstü kapak þeklinde açýlarak içi boþaltýlýr. Ekmek parçalarý ufalanarak iç malzemeye eklenmek için ayrýlýr. Kuru soðan küp þeklinde doðranýr. Tavaya yarým çay bardaðý zeytinyaðý dökülüp soðanlar pembeleþinceye kadar sotelenir. Kýyma eklenerek sotelemeye devam edilir. Hazýrlanan kavrulmuþ kýymaya irice doðranmýþ maydanoz, ceviz, ekmek içi ve baharatlar eklenir. Tencerenin dibine iki adet çatal, çapraz þekilde yerleþtirilir. Hazýrlanan iç malzeme ekmeðin içine doldurulup çatallarýn üzerine yerleþtirilir. Hazýrlanan et suyu bir kepçe yardýmýyla ekmeðin üzerinde gezdirilir. Kýsýk ateþte 10 dakika piþirilir.
l Bir adet Urla dolmalýk ekmek
l Bir adet kuru soðan
l Bir demet maydanoz
l Yarým su bardaðý iri bölünmüþ ceviz içi
l Bir tatlý kaþýðý karabiber
l Bir tatlý kaþýðý kimyon
l Bir tatlý kaþýðý tuz
l Bir su bardaðý et suyu (ben kemikli dana eti alýp havuç, kereviz sapý ve defne yapraðýyla haþladým)
l 250 gram dana kýyma
l Zeytinyaðý