Kazakistan'da gerçekleþen Þangay Ýþbirliði Örgütü'nün bu yýlki zirvesine davet alan Baþkan Erdoðan, heyeti ile birlikte icabet etti. Ýster örgüt ile ilgili gelecek hedefler, isterse zirveye katýlan devlet baþkanlarý ile ayrý ayrý gerçekleþen görüþmeler Türkiye açýsýndan kayda deðer anlamlar taþýdý. Tabii gözler esasen "Putin-Erdoðan görüþmesine" odaklanmýþtý.
"Rusya-Türkiye iliþkileri", bölgesel ve küresel konularýn ele alýndýðý bu görüþme içerik olarak anlamlý oldu. "Rusya-Ukrayna savaþý" ve "Karadeniz'de barýþýn tesisi" konusunda Putin, halen "Ýstanbul sürecine" önem verdiðini tekrarladý. Baþkan Erdoðan özellikle "tahýl koridoru ve tedariki" konusunda verimli sonuçlara ulaþýlmasý için ýsrarcý.
Türkiye ile Rusya arasýnda "enerji santrallerinin kurulmasý" konusunda umutlu ve iyi niyetli bir süreç söz konusudur. Erdoðan, tüm baský ve provokasyonlara raðmen "Rusya ile iliþkileri önemsiyor" ve iliþkilerin daha ciddi noktaya taþýnmasý için çaba harcadýðý da ortadadýr. Rusya Baþkaný Putin'in Türkiye konusuna yaklaþýmý bu olumlu süreci pekiþtiren önemli bir faktördür.
SURÝYE'NÝN GELECEÐÝ VE BÖLGESEL DENGELER...
Tabii Rusya'nýn "Suriye'nin geleceði" konusuna bakýþ açýsý, Esat ile Erdoðan arasýnda iliþkilerin yeniden inþasý konusuna özel ilgi gösterdiði açýktýr. Burada en önemli soru þudur: Rusya'nýn "PKK/PYD terör örgütlerine yaklaþýmý" kalýcý mý, konjonktürel mi? "Suriye'nin toprak bütünlüðünü" destekleyen Rusya için, Suriye'nin geleceði ile Türkiye'nin desteklediði Suriye'nin bütünlüðü arasýndaki fark nedir? Tabii Ýran'ýn Suriye'deki varlýðýndan Rusya'nýn da memnun olmadýðý bir gerçektir. Esat'ýn tüm aktörlerin dayatmalarýna göre siyaset yaptýðý da bir realitedir.
Bu durumda nasýl bir denge saðlanacaðý, "terör örgütlerine yaklaþýmlarýn" içeriði önem arz ediyor. Ve tabii ki, "Suriye'deki muhaliflerin geleceði", "sýðýnmacýlarýn güvenli ortamda geri dönüþü", hepsi üzerinde konuþulacak ciddi ana baþlýklardýr. "ABD merkezli Batý ittifakýnýn Suriye üzerinden tasarladýðý gelecek modeli" bölgeyi nasýl tehdit ettiðini herkes gördü. Yerine Rusya'nýn dahil olduðu yeni modelin nasýl þartlarý kovalayacaðý ise henüz net deðil. Türkiye'nin bu anlamda denkleme girmesi ve Rusya'nýn arabuluculuk planý bize tabloyu açýk gösterecek. Türkiye barýþ modellerine sýcak bakýyor. Yeter ki bölgesel istikrarýn oluþumu bir an önce gerçekleþsin.
Rusya süreci nasýl yönetecek, Türkiye ile hangi konularda anlaþabileceði sorusuna cevap vermek henüz erkendir. Ama sürecin baþlamasý, motivasyonunun oluþumu baþlý baþýna olumlu bir sinyal olarak karþýmýzdadýr.