Atakan bir evlattýr

Bir kitapçýda çekilmiþ videosu ile hayatýmýza girdi. Hemen üstüne çullandýk ve ayný hafta içinde tükettik Atakan'ý. Erasmus, "Çocukta vakitsiz bilgelikten nefret ederim" sözüne atýfla "büyümüþ de küçülmüþ" tabir ettiðimiz halin bir tür canavarlaþma olarak algýlandýðýna dikkat çeker.

Baþta takdir ettiðimiz þey aslýnda tahammül edemediðimiz þeydir.

Atakan'ýn baþýna gelen de bu. Önce dâhi diye yere göðe koyamadýk sonra, annesine karþý saygýsýz hareketinden dolayý, yerin dibine geçirdik Atakan'ý.

Medyanýn bu iþtahýyla alakalý annenin günahý da büyük. Belli ki çocuðun medyatik olmasý için özel çaba sarfetmiþ.

Bildiðim kadarýyla Aile Bakanlýðý Atakan ve ailesiyle temasta. Atakan'ý sadece medyanýn deðil ailesinin istismarýndan da korumak gerek. Zira onu sosyal medyanýn tüketimine sunan onlar. Aksi takdirde daha þimdiden Atakan'ýn geleceðine dair bir öngörüde bulunmamýz mümkün.

Varsa Atakan'da bir cevher, onu, altýn yumurtlayan tavuðu kesen doymaz nefislerden muhafaza edebilmeliyiz.

Hikmetsiz bilginin pýrýl pýrýl dimaðlarý tarumar edeceðini de unutmadan...

Temizliðe giden kadýn geçinemiyor mu?
BBC Türkçe'nin "Geçinemiyoruz" adlý kurgu belgeseline konuþan bir kadýn... "Gelirimiz belli, her þeyi kýsýtlý imkanlarla yapmamýz gerekiyor" diyor. Sonra ayný kadýnýn yatlarda, partilerde çekilmiþ fotoðraflarý ortaya çýkýyor...

BBC Türkçe, Gezi kalkýþmasýndan beri bu tür yalan haberleri mütemadiyen yapýyor, alýþkýnýz... Mesele edeceðim husus, fakirlik edebiyatý yapan kadýnýn aslýnda hiç de öyle olmadýðý deðil. Nitekim kýsa sürede kadýnla ilgili gerçekler ortaya döküldü. Ýddia ettiði gibi bir hayat sürmediði ve BBC Türkçe'nin maksatlý yayýnýna ayný maksatla çeþni olduðu anlaþýldý...

Ýnsanlarýn hayatlarýný bu kadar kolay pazara çýkarmalarý, mahremiyet algýsýnýn giderek aþýnmasý ve sosyal medyada hemen her þeyin paylaþýlabiliyor olmasý da baþka bir tartýþmanýn konusu.

BBC Türkçe'nin yalan haberi bazý yerleþik algýlarý konuþmamýza vesile olabilir fakat.

Peþin söyleyeyim; evlere temizliðe gitmek bir fakirlik göstergesi deðildir. Bir kadýn temizliðe gidebilecek kadar saðlýklý ve becerikli ise bu, çoðu örnekte bir ailenin düze çýkmasýyla sonuçlanmaktadýr. Buna kadýn mucizesi diyoruz!

Muhtemelen BBC Türkçe'ye "Geçinemiyoruz" diye konuþan kadýn için de ayný þey geçerlidir.

Üstelik ev iþi, pek çok iþten çok daha iyi kazandýrýyor. Artýk SGK kapsamýna da alýndý. Çalýþma ortamýnýn ev olmasý, kadýnlar için fazladan bir uzmanlýk gerektirmemesi, günlerini ve saatlerini kendilerine göre ayarlama imkaný sunmasý ve emeklilik hakký dolayýsýyla kadýnlar için gayet cazip bir sektöre dönüþmüþ durumda. Ancak bu sektörde tutunmak o kadar kolay deðil. Çünkü bunu rýzýk kapýsý görmek ve bedenen yorulmayý göze almak gerekiyor.

Onuruyla bu iþi yapýp ev, araba satýn alan, çocuklarýný okutan ve temizlikten kazandýðý parayla ekonomik anlamda sýnýf atlayan pek çok örnek biliyorum.

Bizzat yakýnlarým var, hayranlýk beslediðim kadýnlar...

Tembel ya da dikiþ tutturamayan kocalarýnýn eve para getirmesini bekleyip çocuklarýný ele muhtaç etmektense bileðinin gücüyle çalýþan ve ailesinin kaderini deðiþtiren kadýnlar...

Demek istediðim bazý iþlere dair bakýþ açýmýzý deðiþtirmek zorundayýz. Türkiye'de iþsizlik oranýnýn düþmesi için de bu gerekli. Özellikle de genç iþsizliðinin azalmasý için. Yurt dýþýnda hizmet sektöründe çalýþanlarýn, kafelerde garsonluk yapanlarýn, bulaþýk yýkayanlarýn çoðu üniversite öðrencisi. Türkiye'de evde bakým ve temizlik iþlerinde çalýþmaya pek itibar edilmiyor fakat. Hatta burun kývrýlýyor. Evet kolay deðil ama bir maðazada 10 saat ayakta kalmaktan daha zor deðil.

Týpký sanayi sitelerindeki, fabrikalardaki ara iþler gibi bu iþ kollarýnda da çalýþacak Türk vatandaþý bulmak zor. Tekstilciler, ayakkabýcýlar kan aðlýyor; yabancýlar da olmasa tezgaha mal çýkartamayacaðýz diyorlar.

Herkes üniversite okumak istiyor, hiçbir mesleðe tekabül etmeyen bölümler bitirip sonra da mavi yakalý olma arzusuyla iþsizler kervanýna katýlýyor. Masa baþý iþ olsun, maaþý da iyi olsun diye beklerken ailelerine, topluma yük haline geliyorlar.

Temizliðe giden cefakar kadýnlarýn okuttuðu çocuklarýn eli iþ tutmuyor.