Baþbakan Yardýmcýsý Beþir Atalay, hükümetin demokratikleþme ve terörün bitirilmesine yönelik çözüm sürecinin baþ aktörlerinden. Gezi Parký’nda aðaç sökülmesine karþý çevreci direniþi ve sonrasýnda geliþen olaylarý þöyle deðerlendirdi:
Çevreci talepleri anlýyoruz: “Olaylarýn neden yapýldýðýný iyi anladýk. Baþlangýçta polisin tutumundaki yanlýþlarý kabul ettik, tepkimizi en üst düzeyde ifade ettik. Hem hükümet hem de yerel yönetimler nezdinde soruþturmalar baþlatýldý. Çevreci protestoyu ve parký sahiplenmeyi önemli görüyoruz. Ancak yakýp yýkanlarý, örgütleri ayýrýyoruz. Özgürlük taleplerinde bizim kendimizi anlatamadýðýmýz konular var, hak etmediðimiz söylemlerin yarattýðý algý var. Belki yapmamýz gereken þeyler de var; hepsini analiz ediyoruz. Gezi Parký için referandum yapýlmasý önemli bir açýlým. Þimdi mahallelerde forumlar yapanlar var. Gezi Parký referandumuyla Ýstanbul çevrenin tartýþýlacaðý dev bir ‘forum’a dönüþecek.”
Hayat tarzý söylemi CHP’nin: “Otoriterleþme, özgürlüklerin kýsýtlanmasý, hayat tarzýna müdahale söylemlerini kabul edemeyiz. 11 yýldýr Türkiye’yi demokratikleþtiren, özgürlük alanýný geniþleten adýmlar Tayyip Erdoðan’ýn baþýnda bulunduðu hükümetler tarafýndan yapýldý. Otoriterlik ne demek? Bu en büyük haksýzlýktýr. Hayat tarzýna müdahale söylemini muhalefet üretti. Türkiye için politika üretemeyen, kendi içinde bile karar alamayan bir muhalefet var. Bu olaylarý fýrsat olarak kullandý.”
AB hukukunu aþan birþey olmaz: “Alkol düzenlemesi diyorlar. ABD’de daha katý düzenlemeler, yasaklar var. Bizde uygulamada alkol yasaðý diye bir þey yok. Biz AB hukukunu esas alýyoruz; ona aykýrý bir þey olmaz. Basýn özgürlüðü diyorlar; 4. yargý paketiyle þiddet içermeyen her þeyi suç olmaktan çýkardýk. Tabii herþey halloldu demiyoruz ama alýnan mesafe tartýþýlmaz.”
Hedef çözüm süreci: “Gezi Parký üzerinden geliþtirilen olaylarda Türkiye’nin terör sorununu çözüm süreci hedef alýnýyor. Özellikle saldýrgan kesimlerin hedefi budur. Çünkü çözüm süreci iyi yürüyor. Beþ aydýr ortalýk sakin. Halkýn desteði giderek artýyor. Türkiye terör sorununu çözerse demokratikleþmesi, büyümesi daha da hýzlanacak. Artýk Türkiye’de meydana gelen her olaya ‘çözüm sürecini hedef alýyor’ diye bakýyoruz.”
Harvard’ýn gördüðü Türkiye: “Uluslararasý alanda da Türkiye’nin bu büyümesinden, etkili bir lider olmasýndan rahatsýz olanlar var. Harvard Business Review dergisinin son kapaðýna bakýn; neden rahatsýz olduklarýný görürsünüz. Türkiye dünyanýn yükselen güçleri arasýnda ve Avrupa’da büyüyen iki güçten biri; Almanya’nýn da önünde. Dünya Türkiye’yi böyle görüyor. The Economist’in ‘padiþah’ kapaðý onlar adýna utanç vericidir. Bu olaylar üzerine dünyada kim ne dedi, ne yazdý çok iyi takip ediyoruz.”
CHP sokaðý fýrsat gördü: “CHP, çözüm sürecine iliþkin hiçbir þey söylemiyor, sürecin hiçbir yerinde yok. Ama sokakta var! Gezi Parký’ndaki eylemcilerin dýþýndaki bütün eylemlerde CHP kitlesi var. Dertleri þu; Türkiye’yi Harvard dergisinin kapaðýna AK Parti çýkarýyor, bunu hazmedemiyorlar.”
Yeni reformlar çalýþýyoruz: “Eylemler, bizim iðneyle iþlediðimiz Türkiye imajýný belli ölçüde zedeledi. Ama bu olaylar demokratikleþmemizi ve ekonomik büyümemizi etkilemeyecek. Çünkü demokratikleþme misyonumuz bizim için esastýr, adeta varlýk nedenimizdir. Buna asla zarar verdirmeyeceðiz. 2023 hedefi olarak ortaya koyduðumuz 63 maddelik listemizin dýþýnda da yeni demokratikleþme adýmlarý üzerinde çalýþýyoruz.”
2001’deki AK Parti deðiþmedi: “Reformlardan geri adým iddialarý gerçekçi deðil. 2002 Türkiyesi’ne bakýn; üçte birinde OHAL olan, her kesimin devletle kavgalý olduðu, halkýn ekonomik sýkýntýlarla boðuþtuðu bir ülke... O dönemde normalleþme için hýzlý adýmlar attýk. O kötü ortamda bunlarýn etkisi de büyük oldu. Bugüne kadar da hiç durmadýk. Örneðin, 4. Yargý Paketi çok önemli bir reformdur. Ancak 2013 Türkiyesi demokratikleþmeye alýþmýþ, özgürlük alaný geniþlemiþ, ekonomisi düzelmiþ bir ülke. Yapýlan reformlarýn eskisi gibi algýlanmamasý normal.
Baþbakan ‘Akil’lerle görüþecek
“Baþbakan Erdoðan, 26 Haziran Çarþamba günü Akil Ýnsanlar’la bir araya gelecek. Çözüm sürecini deðerlendireceðiz, onlarýn raporlarýndaki önerileri masaya yatýracaðýz. Bundan sonraki demokratikleþme adýmlarýmýzda onlarýn önerileri etkili olacak.”