Atatürkçülük ve yeni Anayasa

Kavramlarý, meseleleri, meselelerin özünü iyi tartýþamýyoruz. Meseleler öyle saçma yerlere kayýyorlar ki, bazen bu saçmalýklarýn kasten yapýldýðýný bile düþünebiliyorum. 

10 Kasým’da Atatürk’ün ebediyete intikalinin 76. senesini geride býraktýk.

Ve yine, bir 10 Kasým’da daha, Atatürk’ü, atatürkçülüðü çok saçma bir zeminde tartýþtýk.

Ben de bu yazýmda bu konuya iliþkin kiþisel görüþlerimi yine tek tek sýralamaya gayret edeceðim.

1- Atatürkçülük, beðenirsiniz ya da beðenmezsiniz, savunursunuz ya da savunmazsýnýz, bir ideolojidir.

2- Atatürkçülük bir ideoloji deðildir diyen bazý kemalistler atatürkçülüðe büyük haksýzlýk etmektedirler zira ideoloji demek sistematik bir düþünce biçimi demektir, atatürkçülük bir ideoloji deðil ise sistematikten yoksun bir görüþ anlamýna gelir, ideolojilerin donmuþ olmasý da gerekmez, dinamik ideolojiler vardýr, ideoloji kavramýnýn küçümsenmesi bize özgü bir þeydir, evrenizm (Kenan Paþa) anlamýna gelir muhtemelen.

3- Atatürkçülüðün temel meselesi kendi içinden deðil, bu ideolojinin anayasal bir ideoloji olmasýndan kaynaklanmaktadýr.

4- Atatürkçülük de, baþka ideolojiler gibi, yarýþabilir, yarýþýlabilir bir siyasal ideoloji haline gelmelidir, anayasal temelleri olan bir ideoloji rekabet dýþý bir ideoloji olmaktadýr, atatürkçülüðün ya da kemalizmin yarýþ dýþýna çýkmýþ olmasýna en çok atatürkçüler karþý çýkmalýdýr.

5- Atatürkçülük anayasal yani siyasal rekabet dýþý bir ideoloji olduðu sürece siyasal partilerin bu ideolojiyi benimsemeleri de haksýz rekabet konumu oluþturmaktadýr.

6- Anayasalarda sadece ve sadece insan haklarý ideolojisi, aksinin savunulmasý meþru olmadýðý, olamayacaðý için, yer alabilir, baþka ideolojilerin, buna atatürkçülük, kemalizm, sosyalizm, liberalizm, dinler de dahil, anayasal ideoloji olarak anayasalarý þekillendiremezler.

7- CHP ya da baþka bir siyasal parti atatürkçü olabilir, en doðal haklarýdýr, ancak benimsemeleri doðal, meþru bir ideolojinin anayasal bir konuma sahip olmasýna MUTLAKA karþý çýkmalýdýrlar.

8- Atatürkçülüðün anayasal temellerine karþý çýkmayan bir atatürkçü siyasal parti kendi siyasi, demokratik meþruiyetini kaybeder.

9- CHP gerçekten bir atatürkçü parti olmak istiyorsa yeni yapýlacak anayasanýn hazýrlanma sürecinde atatürkçülüðün anayasal temellerine, “atatürk milliyetçiliði”, “Atatürk ilke ve inkýlaplarý” gibi kavramlarýn anayasada bulunmasýna karþý çýkmalýdýr, aksi durumda bir futbol maçýnda hem oyuncu, hem hakem olma gibi tuhaf, meþruiyet dýþý bir konumun savunuculuðunu yapmýþ olur.

10- AK Parti gibi, kendini atatürkçü parti olarak tanýmlamayan baþka partiler de söylemlerinde atatürkçülüðün anayasal temellerine yine MUTLAKA itiraz etmek zorundadýrlar.

11- Mesele atatürkçülük deðil, bu ideolojinin anayasal bir ideoloji oluþudur.

12- 2014 senesinde hala bu konularý tartýþýyor olmaktan da çok mutlu olmadýðýmý, Türkiye’nin bu konularý geride býrakmýþ olmasý gerektiðini de hatýrlatmak isterim.

13- Yazýmda “atatürkçülük” kavramýný kelime olarak küçük harfle yazmamýn nedeni dilimizde mevcut “özel isimden türeyen kelimelerin ya da sýfatlarýn büyük harfle yazýlmasý mecburiyeti” kuralýný anlamsýz bulmamdýr, yoksa bu tavrýmý “atatürkçülük karþýtlýðý olarak yorumlamak saçmadýr; sosyalizm, komünizm, liberalizm gibi kelimeler nasýl küçük harfle yazýlýyorlar ise, atatürkçülük, atatürkçü, leninizm, fenerbahçeli gibi kelimelerin de küçük harfle baþlamasýný daha mantýki buluyorum, “bu yorum senin haddin mi?” diyenler olabilir ama nihai analizde dil mantýki bir kurgudur, ideoloji isimlerinin (kemalizm, leninizm), sýfatlarýn (atatürkçü, türk, amerikalý, fenerbahçeli) küçük harfle yazýlmasý daha mantýkidir. 

14- Atatürk tartýþmalarý tarihsel tartýþmalardýr, yurttaþlarýn ortak tarihimize þöyle ya da böyle bakmalarý en temel yurttaþlýk haklarýdýr.

15- Atatürkçülüðün yarýþabilir, yarýþýlabilir bir siyasal ideoloji haline gelmesi en çok atatürkçülüðün yararýnadýr; ekonominin rekabet ilkeleri ve etkinlik sonuçlarý siyaset için de geçerlidir, rekabet dýþý her alan geriler, zayýflar, bu temel ilkeyi atatürkçü arkadaþlarýn siyasete yönelik iyi düþünmeleri, irdelemeleri þarttýr. 

16- Yeni Anayasada Atatürk’e bir saygý, bir minnet cümlesi ile deðinilmeli, atatürkçülük, Atatürk milliyetçiliði, Atatürk ilke ve inkýlaplarý gibi kavramlarýn anayasal baðlayýcýlýðýna son verilmelidir.