Ýngilizce bilsin: Dört dil biliyor. Dünyayý tanýsýn: Sonradan deðil, doðarken tanýmýþ hem de; Kahire’de doðmuþ, Cidde’de yaþamýþ. Türkiye’yi bile ilk defa 27 yaþýndayken görmüþ. O kadar dünyalý yani.
Dindar olsun: Dindarlýðýn üniversitesini okumuþ, mastýrýný yapmýþ, daha ötesi yok.
Ýyi eðitim almýþ olacak: Kahire’nin en iyi lisesinde aldýðý eðitimini Ayn Þems Üniversitesi’nde (CHP’li arkadaþlar Ayn derken dilinizden deðil, boðazdan patlatýlarak mahreçle söyleyeceksiniz. Telaffuz hatasý olmasýn Ekmeleddin Bey’e ayýp olur. Þems yazýldýðý gibi okunur) tamamlayýp, yüksek lisansýný Ezher Üniversitesi’nde yapmýþ. (Ezher’in ‘z’si keskin söyleniyor bir de hafiften peltek okunan ‘z’ var, bilginize.)
Dünya dengelerini iyi bilecek: Dengenin mastýrýný yapsan bu kadarý olurdu. O dengeler içün Mýsýr’daki darbeye darbe diyemedi.
Ve de Türkiye dengelerini iyi bilecek!!!
Velhasýl kelam, tarifler verildi. Özellikler sýralandý. Çerçevesi çizildi. Karakalemle önden, arkadan, yandan profili çizildi. Arandý, tarandý. Çok kez istiþareler yapýldý, ilgili sivil toplum kuruluþlarýnýn, meslek odalarýnýn, akademisyenlerin, aydýnlarýmýzýn görüþleri alýndý.
Sayýn Kýlýçdaroðlu ve Bahçeli tarafýndan denildi ki: “Çok þaþýracaksýnýz, bu adayý nereden bulmuþlar diyeceksiniz!”
Pazartesi günü Devlet Bahçeli’nin ‘Çatýsý bacasý kalmadý aha da þaþýracaðýnýz, nereden bulmuþlar diyeceðiniz þahane adayýmýz” diyerek kameralar karþýsýna geçtiklerinde þaþýrmak ne kelime... Neredeyse topyekûn hepimiz, Avrupa Yakasý’nýn tiki Selin’i gibi ‘ohaa’ olduk ‘var ya resmen.’
Ekmeleddin Bey’in adýnýn zorluðuna ‘Dostlarý kýsaca Ekmel Bey’ derler yetiþirken, Google ve Vikipedia sayesinde kýsa sürede tanýþýklýk hasýl oldu da ilk þaþkýnlýk hali kýsa sürdü.
Dünkü ‘Erdoðan istemez’ tüm gazeteler de saðolsunlar ‘Kimdir Ekmeleddin Ýhsanoðlu?” destekleyici haberleriyle imdada yetiþtiler.
Aklýma gelmiþken unutmadan söyleyeyim. Zaman kýsaldý. Sayýlý gün çabuk geçer; Kýlýçdaroðlu ve Bahçeli’nin PR konusunda iyi bir isim olan Betül Mardin’den destek almalarýný þiddetle tavsiye ederim.
***
Tekrar konuya dönecek olursak. CHP içinde kazan kaldýranlar olmuþ; adam kýtlýðý mý vardý diye. Haklýlar elbette. Ben de olsam gücenir, kýrýlýr, ötekileþtirildiðimi hisseder, gururum paspasa dönerdi. Ortada bu kadar ideolojik bir kamplaþma varken, sen kalk Ezherli Ekmeleddin’i aday göster.
Kabullenmesi zor bir durum ancak imdada Hýzýr gibi kronikleþmiþ ‘Erdoðan gitsin’ nefreti çýkýnca ‘hazmetmesi zor olsa da’ iþleri bir kesim için hayli kolaylaþtýrýyor. Muþ daha doðrusu!
Bakýnýz Levent Üzümcü’nün ‘Sýrf sen git diye neler yapmak zorunda kalýyoruz” twit’ine ve yine bakýnýz Yavuz Semerci’nin özetle tanýmam ama fark etmez, söz konusu Erdoðan’sa mesajlý yazýsýna...
Sözcü Gazetesi’nin dostlarýnýn Ekmel Bey dedikleri ‘müstakbel adaylarýný’ “71 yaþýnda, Yozgatlý (Bakmayýn siz Kahire doðumlu olduðuna demek istiyorlar) dört dil biliyor, eþinin baþý açýk!” sözleriyle ‘eþi baþörtüsüz’ tanýmý bile nasýl bir çaresizlik içinde olduklarýnýn resmidir.
Yoksa benim için hava hoþ, Ekmeleddin Bey’in CHP tarafýndan aday gösterilmesi tam anlamýyla ne olursa olsun bu ülkenin nerelerden nereye geldiðinin en iyi resmini ortaya koyar: CHP ve Kemalist rejimin de iflasýný.
Baþbakan Erdoðan için de öyle olduðunu zannediyorum ki dün AK Parti grup toplantýsýnda mevzuya deðinmemesi bile Mustafa Karaalioðlu’nun dünkü yazýsýný doðrular nitelikteydi:
1) Mustafa Kemal’in koltuðu için bir Kemalist’in düþünülememesi; böyle bir adayýn toplum tarafýndan seçilemeyeceðinin kabulü, önemli bir geliþmedir. Böyle bir adayla seçime dahi girilme cesaretinin gösterilememesi bir devrin sonunu ilan etmektedir.
2) Erdoðan, bu haberi duyduðunda herhalde koltuðuna yaslanýp tebessümle baþýný sallamýþtýr. Nereden nereye...
Ekmeleddin Ýhsanoðlu’nun CHP tarafýndan aday gösterilmesi bu ülkedeki bir gerçeði daha net bir þekilde ortaya çýkardý: Erdoðan nefreti. Yani denilse ki, IÞÝD sizi Erdoðan’dan kurtarabilir... Kanlý örgüt dedikleri IÞÝD’i Türkiye’ye transfer etmeye çalýþacak ve ülkeyi IÞÝD’e teslim etmeye çalýþacak bir kesim var; böyle deðilse ben de baþka bir þey bilmiyorum. Nasýl zavallýca bir durumdur. Bir o kadar da acýnasý... Samimiyetle söylüyorum ki üzülüyorum bu duruma ve içim acýyor.
Daha ismini telaffuz edemedikleri, soy isminin Ýhsanoðlu mu Ýslamoðlu mu olduðunu bilmedikleri bir ismi destekleme konusunda kendilerini bu kadar çaresiz hissetmeleri elbette içler acýsý bir durum.
Baþbakan Erdoðan tatile çýksýn, dinlenmeye baþlasýn, ayrýca Cumhurbaþkanlýðý seçim mitingleri yapmasýna da gitmesine de lüzum yok. Aðustos’tan sonra terleyeceði ve çok koþturacaðý için þimdiden dinlenmeye baþlamalý.