Ateþkes ilan edildi ve isyan sürüyor - þimdilik

Mýsýr’ýn yeni Devlet Baþkaný ve ülkedeki varlýklý generallerin karanlýk iktidarlarý arasýnda “yükselen tansiyonu” unutun. Dün meclisin yargýtay kararýný ihlal ederek Kahire’de toplanmasý, aslýnda Muhammed Mursi ve ordunun seçkinleri arasýndaki düþmanlýðýn daha ileri gitmemesi için bir “mutabakat”tý.

Bu sebeple Mursi’nin meclis baþkaný, ayný zamanda Müslüman Kardeþler’de yardýmcý konumunda olan Saad el Katatni; Mübarek’in eski yardýmcýlarý ile aðzýna kadar dolu olan yargýtayýn kararlarýný gözden geçirmek üzere toplandýklarýný ve yasal sýnýrlar dahilinde konuþtuðunu meclise söyledi. Bu devlet televizyonunda naklen yayýnlandý.

Pazartesi günü Yüksek Askeri Þura Baþkaný Feldmareþal Tantavi, Kardeþlik’in çoðunluðu oluþturduðu meclisi laðvetme kararýnýn sadece “anayasa mahkemesi yönetiminin idari bir kararý” olduðunu açýkladýðýnda, olacaklarýn ipucunu vermiþ oldu. Hemen arkasýndan meclisi toplamak için bir “baþkanlýk emri” yayýnlayacaðýný iddia eden Mursi, ayný sözcüklerle onu takip etti.Baþka bir deyiþle þu anda herkesateþkes bayraklarý sallýyor.

Ýyi haber, geçen hafta atanan yeni mahkeme baþkanýnýn, dürüstlüðü ve seçkinci olmayýþý ile tanýnan, iyi bir adam olmasý. Öyleyse bir çýkýþ yolu var.

Amatörce sahnelenen tüm bu oyunlarýn üstünde tabii ki “sokak” yükseliyor. Ordu ve mahkemedeki eski Mübarek satraplarý biliyorlar ki Mursi haklarýný talep etmek için yüz binlerce, hatta milyonlarca insana çaðrý yapabilir. Kimileri buna güç dengesi adýný verebilir ancak etrafta karanlýk gölgeler de var. Bunlarýn sonuncusu, ne yazýk ki önceki günkü oturumda bazý laik ve baðýmsýz meclis üyelerinin bulunmayýþýydý. Kuruldaki Ýslamcýlar onlara sayýca üstün geldi ve “laðvedilen” parlamentonun geri gelmesini çok da arzuladýklarý söylenemezdi.

Çekimser kalmakla, tabiri caizse

farkýnda olmadan, geçen yýl diktatörlüðe karþý ayaklandýklarý sýrada cesurca çarpýþtýklarý eski Mübarekçiler ile iþbirliði içine girmiþ oldular. Eðer gerçek devrimciler meclis seçimlerini kaybettilerse ki açýkça böyle oldu, neden þimdi Mýsýrlýlar meclisteki Ýslamcý üyeleri Ýslamcý olmayanlara tercih ettiler diye uðruna mücadele ettikleri demokrasiye karþý çýkýyorlar?

Her iki þekilde de 508 üyeli parlamento, sembolik de olsa açýkça görevine geri döndü ve Mursi’nin baþkanlýðýnýn ilk on günü þu ana dek olaysýz geçti. Bu da karþý isyanlarýn her zaman baþarýlý olmak zorunda olmadýklarýný kanýtladý. Öyleyse þimdilik “tansiyon düþtü”.