Atýlan taþ, ürkütülen kurbaðaya deðdi mi?

Üç aydýr emlak piyasalarý "Deðerli Konut Vergisi" ile tedirgin ediliyor.

Bilindiði üzere, 7194 sayýlý torba kanunla "Deðerli Konut Vergisi" ile birlikte Deðeri 5 milyon lira ve üzerinde olan mesken nitelikli taþýnmazlar için Tapu Kadastro Müdürlüklerince belirlenen tutarlarýn üzerinde deðeri bulunan konutlarýn sahipleri, varsa intifa hakký sahipleri, her ikisi de yoksa taþýnmaza malik gibi tasarruf edenler Deðerli Konut Vergisi ödemekle mükellef kýlýnmýþtý. Deðerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taþýnmazlardan deðeri;

-5 milyon ile 7,5 milyon lira arasýnda olanlar binde 3,

-7,5 milyon lira ile 10 milyon lira arasýnda olanlar binde 6, 10 milyon lirayý aþanlar da binde 10 oranýnda vergilendirilecekti.

Ancak kamuoyundan gelen eleþtiriler de dikkate alýnarak "Deðerli Konut Vergisi"nde 7221 sayýlý Kanunla önemli deðiþiklikler yapýldý. 14/02/2020 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda kabul edilen 7221 sayýlý Coðrafi Bilgi Sistemleri ve Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanunla Deðerli Konut Vergisinin yürürlük tarihine iliþkin maddeler eklendi.

Buna göre; deðerli konut vergisine iliþkin mükellefiyet 2021 yýlýnýn baþýndan itibaren baþlayacaktýr. 2020 yýlýna iliþkin olarak 2020 yýlýnda verilmesi gereken beyanname verilmeyecek, bu konutlara iliþkin olarak vergi tahakkuk ettirilmeyecek. Cumhurbaþkanýna, bu süreleri bir yýla kadar uzatma yetkisi verildi.

Ayrýca en büyük eleþtirilerden birisi olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðünce belirlenen deðerler üzerinden vergi alýnmasýndan vazgeçildi. Vergiye tabi konutlarýn deðerinin belirlenmesinde Tapu Kadastro Genel Müdürlüðü devre dýþý býrakýlarak bu konutlarýn deðeri, “vergi deðeri” üzerinden bina metrekare normal inþaat maliyetleri ile arsa veya arsa payý deðeri esas alýnarak belirlenecek.

Yapýlan deðiþiklikle elindeki konutun deðeri 5 milyon liranýn üzerinde olsa bile eðer kiþinin tek konutu varsa, bunun için ayrýca deðerli konut vergisi ödemeyecek.

Deðeri 5 milyon liranýn üzerinde bulunan konutlarýn vergilendirilmesinde, 5 milyon liralýk kýsma vergi muafiyet getirildi. Verginin matrahýnýn deðeri 5 milyon lirayý aþan kýsmý olacak. Buna göre;

-5.000.000 TL ile 7.500.000 TL arasýnda olanlar (bu tutar dahil) 5.000.000 TL’yi aþan kýsmý için (Binde 3)

-10.000.000 TL’ye kadar olanlar (bu tutar dahil) 7.500.000 TL’si için 7.500 TL, fazlasý için (Binde 6)

-10.000.000 TL’den fazla olanlar 10.000.000 TL’si için 22.500 TL, fazlasý için (Binde 10) oranýnda vergilendirilecek.

Birden fazla deðerli konutu bulunan kiþilerin vergiye tabi olan konutlarýnýn en düþük deðerli olanýnýn da muaf olmasý saðlanacak.

Paylý mülkiyette ve elbirliði mülkiyette, matrahýn hesabýnda mesken nitelikli taþýnmazýn toplam deðeri esas alýnacak.

Özellikle konutta yaþanan ekonomik daralma ve satýþ kabiliyetinin bu kadar düþük olduðu bir dönemde bu düzenlemenin yapýlmasý piyasalarý olumsuz etkilediði gibi, devletin de ciddi gelir kayýplarýna yol açýyor.

Diðer bir deyiþle konut alýnýrken yüzde 4 (2+2) tapu harcý, yüzde 18 KDV alýnabilecekken, satýlamadýðý için devlet bu gelirden mahrum býrakýlmaktadýr. 10 milyon liralýk bir konut için 22 bin lira deðerli konut almak için devlet 2 milyonun üzerindeki bir gelirden (satýlamadýðýndan dolayý) mahrum kaldýðý gibi inþaat firmalarý da ciddi ekonomik sýkýntýya düþmekte ve ciddi finansla sýkýntýlar yaþamaktadýr.

Þimdi oturup sormak lazým, atýlan taþ ürkütülen kurbaðaya deðdi mi?