Siverek’te donmak üzereyken bulunan eþekler birbirlerine sokularak hayatta kalmýþlar. Atlar ve eþekler arasýnda tarih boyunca süren rekabeti getirdi aklýma bu haber.
Sanýlanýn ya da inanýlanýn aksine atlar zeki hayvanlar deðildir.Binicisi düþse at yoluna devam eder, uçuruma doðru sürseniz atlar, doyduðunu bilmez çatlayýncaya kadar yiyebilir.
Renkli görebilen nadir hayvanlardandýr atlar ama her þeyi görmekten korkarlar, o yüzden sadece önlerini görmelerine izin verilir.
Tüm bu defolarýna raðmen bir sürü efsane üretilmiþtir atlar için.. Mesela denir ki, Amerika kýtasýnda hiç at olmadýðý için geliþmiþ Maya medeniyeti, aðaçlarý kýyýlara götürememiþ, gemi yapamamýþ ve o yüzden keþifler çaðýný Avrupalýlar baþlatmýþtýr.
***
Eþekler atlar kadar gösteriþli hayvanlar deðildir ama inanýlmaz bir hayatta kalma güdüleri vardýr, meþhur inatlarý da oradan gelir. Dirayetli hayvanlardýr eþekler, 2. Dünya Savaþý’nda tüm cephelerde attan fazla eþekler kullanýlmýþtýr.
Hatta Ýngilizler meþhur Karpaz eþeklerinden cepheye o kadar çok yolladýlar ki az daha nesilleri tükeniyordu Kýbrýs’ýn simgesi olan bu hayvanlarýn.
Çalýþkandýr eþekler, o yüzden terörle mücadele döneminde en dik yamaçlara erzak-cephane taþýmakta da kullanýlmýþtýr, sýnýr boyunda kaçakçýlýk yapan köylülerce de...
Akýl ve çalýþkanlýkla, boþ imaj yüklü aptallýðýn rekabetidir atlarla eþeklerin öyküsü, bu açýdan öðreticidir de insanlar için...
***
At-eþek rekabetini hayatýn bir sürü alanýna, sanattan, siyasete çok yere götürebilirsiniz. Sadece güzel olduðu için hem sinema oyuncusu hem þarkýcý hem de tiyatrocu olan bir sürü isim sayabilirim size.Ya da uydurulmuþ soyluluk hikayelerinin yönetmek için yeterli olduðuna inanan siyasetçiler de gösterebilirim.
Profesör ile çobanýn oyu ayný olmasýn diyebilen anlayýþla, göbeðini kaþýyan adam tanýmlamasýný yapan anlayýþ ayný kapýya çýkar biraz.
Sadece bu deðil tarih boyunca da sýnýf çeliþkisinin de sembolü olmuþtur at ve eþekler. Soylular, burjuvalar at, köylüler eþek üzerinde gezmiþlerdir.
***
At ile eþekler arasýndaki rekabet haksýz bir rekabettir.
Atlar, eþekler kadar akýllý ve çalýþkan olmadýklarý için hep hikayelere ihtiyaç duyarlar.Oysa içinde uydurulmuþ hikayeler olsa bile insanlýk tarihini çalýþanlar, uðraþanlar yazar.