Çok uzun zaman önceydi, tarihi gerçekten hatýrlamýyorum. Ýlk yediðimde ona hayran kaldým. O zamanlar ne besin deðerini biliyordum, ne de nerede yetiþtiðini. Tadýný çok sevmiþtim o kadar. Yenilikleri seviyorum, zaten Anadolu malzemeleriyle oluþturduðum ve bugün bir çok þefe, aþçýya ilham olan kayýtlý 400 küsür yeni reçetem var. Mutfakta tutucu deðilim ama yerel malzeme kullanmak konusunda çok inatçýyým. Bunun için bir çok nedenim var. Bu nedenlerden en önemlisi ise karbon ayak izlerimiz. Dünyanýn bir ucundan talep gören mahsüllerin uçakla, gemiyle, týrla uzun yol kat etmesinin doðaya kesilen bir faturasý var. Bu tüketim þeklinin bir parçasý olmak istememem. Avokadoyla arama o dönem çok sevsem de mesafe koymama nedendir. Ýþte tam da bu yüzden bir gün çekirdeðine üç kürdan saplayýp, suya býrakmýþlýðým vardýr onu. Armut þeklindeki pürüzsüz çekirdeðin, çatlayýþýný, minicik kök vermesini, o kökün büyümesini haftalarca izlemiþliðim var. Uzayan kökleri topraða ekme günü geldiðinde internet saðolsun, yumuþak, vitaminli bir topraða ekmem gerektiðini öðrendim. O kadar hýzlý ve saðlýklý büyüdü ki baktýkça göðsüm kabarýyordu. Ancak, öðrendim ki avokado tek baþýna olunca meyve vermezmiþ. Avokado aðacýnýn meyve vermesi için en az üç fide ile ayný ortamda olmasý gerekliymiþ. Hemen ona iki arkadaþ daha hazýrladým. Seneler geçti, artýk elli santimlik üç yaþlarýnda, beþ gencecik avokado fidem olmuþtu.
Sonra bahçeye ekme günü geldi. Doðru açý, doðru ýþýk, doðru mesafe. Allahým bir gün boyunca herkesi seferber ettim. Yerleri bulundu törenle ekildi. Gözüm gibi bakýyordum, yapraklarý irileþti, serpildi. Ýki yýl sonra mahsül alacaktým. Ama hesap tutmadý, sert geçen karlý bir kýþ günü onlarý kaybettik. Anlayacaðýnýz avokado için sert kýþlar hele hele kar olacak iþ deðildi, Ýstanbul yanlýþ bölgeydi. Allahtan güneyde oturan çiftçiler de uzun zamandýr bu denemeleri yapýyordu ve o bölgeler avokado için biçilmiþ kaftandý.
Kaliforniya’dan Antalya’ya
Avokado meyve olarak ilk olarak Türkiye’ye 1969 yýlýnda gelmiþ.ABD’nin Kaliforniya eyaletinden Fuerte, Hass, Bacon ve Zutano olmak üzere, dört önemli ticari çeþit getirilmiþ. BATEM tarafýndan Antalya ve Alanya koþullarýnda 1969-1983 yýllarý arasýnda yapýlan deneme üretiminde bu dört çeþidin bölgeye adapte olabildiði ticari yetiþtiriciliðinin yapýlabileceði görülmüþ. Bu türün yetiþtiriciliði için Türkiye’nin Akdeniz sahil kuþaðýndaki bazý alanlarýn oldukça uygun olduðu belirlenmiþ. Bugün üretimin önemli bir kýsmý Antalya ve Mersin’de yapýlýyor. Muðla ve Hatay’da da üretimi var.
TALEP ÇOK ÜRETÝM AZ
Avokadoya her sene üç katý daha fazla talep oluyor. Þu an yapýlan yerel üretim hacmi maalesef talebe karþýlýk veremiyor. Bu durum fiyatlara da yansýyor. Avokadonun yerel üretimi son beþ senedir Ýstanbul marketlerine de yansýdý. Son iki üç senedir de ilk elden sipariþ vermek gündemde. Ben de sipariþle avokado tüketenlerdenim. Finike bölgesinden Turuncubað’ýn sahibi Mehmet Ali Tuncel “Ýlk elden almak tabiki daha doðru çünkü marketlerde satýlan ürünler raf ömrü için hasat zamanýndan erken kesiliyor. Üretimi çok zahmetli deðil bakým maliyetleri de epey düþük” diyor. Tuncel avokadolarýn üretim aþamasýnda hiçbir kimyasal madde kullanmadýklarý için fire verdiklerini ama bunu fiyatlarla dengelediklerini belirtiyor.
Meyvenin olgunlaþmadan dalýndan koparýlmasý besin deðeri ve lezzeti için olumsuz bir etki. Üstelik marketler avokado konusunda hala bilinçsiz. Sergiledikleri sepetler, ýsý avokado için olumsuz koþullar.
Avokado beslenmemiz için gerçekten çok önemli bir malzeme. Bu yazýyý yazmama nedeni ise meslek hayatým boyunca her gün kullandýðým bu meyveden hiç bahsetmediðimi fark etmiþ olmam. Kitaplarýmda, instagram hesabýmda bol bol avokadolu tarifler bulabilirsiniz ama üretimini konuþmak da önemli. Bu yazý umarým daha fazla ekim alanýna vesile olur. Tüketici de üreticisinden direk alýþveriþ yapmayý dener. Turuncubað, Feride’nin Bahçesinden, Avokado Organik Yaþam, Avokadocum, Bahçemden Taze Alanya, Ailemin Bahçesi, Avokado Sepetim, Yeþil Limon gibi üreticiler tüketiciye online alýþveriþ imkaný veriyor.
Nasýl kullanmalýsýnýz?
Çok iyi biliyorum bazýlarýnýz tadýný da sevmiyor; emin olun onu yanlýþ kullandýðýnýz için sevmiyorsunuz. Avokado salata ve atýþtýrmalýklarda olaðanüstü bir baz, olaðanüstü bir malzeme. Limon, portakal, zencefil, maydanoz, kiþniþ, ýzgara balýklar, haþlanmýþ soðuk etler, domates, ekmek, süzme yoðurt, zeytin, taze kekik, acý biber, kavrulmuþ kýyma ve neredeyse tüm peynirler ona olaðanüstü uyumla sarýlýr. Ýþe avokado nasýl kesilir, doðranýr öðrenerek baþlamalýsýnýz, bu bilgileri web sitemde ve daha da ileri götürerek profesyonel þekilli kesimleri YouTube kanalýmda bulabilirsiniz.
ETTINGER: Meyve aðýrlýðý 200-400 gr, parlak yeþil renkli, armut þekilli, kabuk, yüzeyi düzgün. Ortalama yað oraný yüzde 15-18, kuru madde oraný yüzde 25-28. Dikine geliþen bir aðaç yapýsý var. Yapraklarda anason kokusu yok. Hasat periyodu Kasým-Aralýk arasýnda.
HASS: Meyve aðýrlýðý ortalama 150-250 gr, kýsa armut þekilli, kabuk rengi siyahýmsý mor kabuk yüzeyi pürtüklü. Çok lezzetli bir çeþit. Yað içeriði ortalama yüzde 16-18, kuru madde içeriði yüzde 25-30. Hasat periyodu, Kasým-Haziran arasýda veyapraklarýnda anason kokusu yok.
ZUTANO: Meyve aðýrlýðý ortalama 200-400 gr, armut þeklinde, açýk yeþil parlak. Kabuk yüzeyi düzgün, ince, soyulmasý nispeten zor. Ortalama yað içeriði yüzde 15-18, kuru madde oraný yüzde 24~26. Yapraklarýnda anason kokusu yok. Aðaçta muhafaza zamaný orta. Hasat için olgunlaþma zamaný Kasým-Aralýk arasýda.
FUERTE: Meyve aðýrlýðý ortalama 175-450 gr, armut þekilli, kabuðu yeþil, yüzeyi hafif pürüzlü. Ortalama yað içeriði yüzde 17-20, kuru madde oraný yüzde 25-30’dur. Aðaç yapýsý yayvan. Yapraklarýnda, anason kokusu mevcut. Hasat periyodu Kasým-Mayýs arasýda ve lezzetli bir çeþit.
BACON: Ortalama meyve aðýrlýðý 220-400 gr, koyu yeþil kabuklu, yumurtamsý armut þekillide. Soyulmasý kolay. Yað oraný ortalama yüzde 15-16, kuru madde oraný yüzde 25-28. Yapraklarýnda, anason kokusu mevcut. Hasat için olgunlaþma zamaný Kasým-Aralýk arasýda.
Vitamin ve beslenme deðeri eþsiz kýlýyor
Glutathion ve lutein gibi doðal antioksidanlar içeren avokado meyvesi, enerji olarak diðer besinlere kýyasla protein ve B, A ve C vitaminlerince oldukça zengin. Yað grubundan ama kolestrol deðeri sýfýr. Dolayýsýyla tüketilebilecek en iyi yaðlardan biri. Kandaki kolesterol seviyesini düþürmeye yardýmcý Beta sitosterol deðeri çok yüksek. Kalp damarlarýnýn daralmasýna neden olan kandaki düþük yoðunluktaki lipoprotein (LDL) kolesterol seviyesini düþüren, tekli doymamýþ oleik asidi içermekte. Anlayacaðýnýz þeker sorununuz, kolestrol veya kilo sorununuz varsa o gerçek bir kurtarýcý.