Siz bu satýrlarý okurken, Fransýz seçmenler beþ yýllýðýna ülkelerini yönetecek cumhurbaþkanlarýný seçmek üzere sandýk baþýna gidiyor olacaklar.
Ve 23 Nisan Pazar günü yapýlacak bu ilk tur oylamada eðer bir aday yüzde 50'nin üzerine çýkamazsa, 7 Mayýs günü ikinci tur oylama yapýlacak.
Kamuoyu araþtýrmalarýna göre, aþýrý saðcý lider Marine Le Pen'in partisi Front Nationale (Milliyetçi Cephe) ikinci tura kalmasý beklenen ikinci favori aday.
En þansa verilen isim ise Emmanuel Macron. Sosyalist Parti'den siyasete giren ve François Hollanda tarafýndan kabinede görevlendirilen Macron, partisinden ayrýlýp kendi kulvarýný oluþturdu. En Marche (Yürüyüþ) adýný verdiði siyasi oluþum ile 2017 seçimlerinin favori adayý oldu.
Üçüncü sýrada Nicolas Sarkozy'nin Cumhurbaþkanlýðý döneminin önce eðitim Bakaný, ardýndan baþbakaný olan François Fillon geliyor. Fillon da, aday olacaðýna piþman etmeye kararlý Fransýz yargýsý tarafýndan davalarla iyice hýrpalandý. Eþine haksýz yer maaþ baðlattýðý iddiasý üzerine dava üzerine dava açýldý. Fransýz yargýsýnýn ne kadar politize olduðu tartýþmasý da bu örnekle farklý bir noktadadýr artýk. Burada dipnot düþelim.
Dördüncü aday Parti Gauche (Sol Parti) lideri Jean-Luc Melenchon. Bu ilerlemeyi de aþýrý saðýn ilerlemesini biraz dengeleyecek bir olgu olarak tanýmlayýp, orada býrakalým.
Sosyalist Parti, yani beþ yýldýr iktidarda olan ancak uygulamalarý itibarýyla merkez hatta zaman zaman aþýrý saðcý bir çizgi izleyen parti ise adayý Benoit Hamon'a raðmen yarýþtan uzun farkla neredeyse diskalifiye oldu. Anketlere göre.
Asýl seçim aþýrý sað ile þimdiye kadar hiç denenmemiþ bir lider adayý olan Emmanuel Macron arasýnda geçecek.
Avrupa seçimlerinde, týpký geride býraktýðýmýz Hollanda seçimlerinde gördüðümüz ve sonbahardaki Almanya seçimlerimde göreceðimiz gibi, aþýrý sað önemli bir siyasi aktör haline geldi. Hatta artýk aþýrý sað, Avrupa'nýn ana akým siyasi damarý haline gelmeye baþladý diyebiliriz. Avrupa siyasetçileri, göçmen politikalarý, yabancý düþmanlýðý, Ýslam düþmanlýðý, kültürel ýrkçýlýk gibi kavramlarla bu yükseliþi kendi elleriyle beslediler.
Göçmenleri sýnýr dýþý etmeyi öneren, Müslümanlarýn görünürlüðünü hedefleyen aþýrý saðcý siyasetçiler, oylarýný önemli ölçüde arttýrdýlar. Yani Avrupa halklarý, bu siyasetçileri ve onlarýn buradan hastalýklý görünen siyasetlerini tercih ediyor.
Bu hastalýðýn iyileþmesinin yolu da son dönemlerde kendilerine merkez siyaset damarlarýnýn temsilcisi diyen mevcut karar vericilerin önerdiði "Türkiye ile iliþkileri donduralým" ya da "Türkiye'ye esaslý bir uyarýda bulunalým" formüllerinden deðil, büyün denklemlere Türkiye'yi de dahil etmekten geçiyor. Avrupa kýtasýnýn kültürel çöküþünden önceki son çýkýþ burada... Ýnþallah bu gidiþatý görüyorlardýr.