Avrupa Gazze oluyor...

Siz hiç Gazze’ye gittiniz mi, ben gittim. 2008 yýlýnda, Ýsrail’in düzenlediði bir operasyonun hemen ardýndan girdim Gazze’ye. Hayatýmýn en öðretici 48 saatini yaþadým orada. Mesela, þehrin hemen giriþ kýsmýna konuþlanmýþ bir zeplinden durmadan izlenmeyi, Mesela, uçarken ýþýklarýný kapatan helikopterlerin seslerinin ne kadar ürkütücü olduðunu,

Mesela, saat 19.00’dan sonra ne olursa olsun þehirden ayrýlamayacaðýný yani açýk hava hapishanesinde yaþamý öðrendim biraz. Sonra Ýsrail yine kara harekatý düzenliyor haberi üzerine sýnýr kapýsýna doðru giderken, maaþlarý Ramallah’tan yatan ve El Fetih’e baðlý polislerin bankamatik kuyruðunda beklediklerini gördüm.

Ya da Ýsrail Deniz Kuvvetleri’nin Gazze’ye giden yabancýlar kaldýðý için vurmadýðý otelde uyudum, dýþarýda yoksulluk ve açlýk hüküm sürerken o otelde paran varsa her istediðini bulabildiðini fark ettim.

***

Ölüm, yokluk ve acýyý görse bile bencildir ya insanoðlu en fazla saat 19.00’dan sonra dýþ dünya ile baðlantýmýn kesilmiþ olmasý, seyahat etme hakkýmýn elimden alýnmasý rahatsýz etmiþti beni.

Þimdi sessiz sedasýz tüm Avrupa, Gazze’ye dönüyor. Þaka yapmýyorum, Salý günü 9 Avrupa Birliði üyesi ülke bir anlaþma imzaladý. 9 ülke ama aralarýnda Fransa, Almanya, Ýngiltere, Ýspanya, Ýtalya gibi büyük ülkeler de var. Bu anlaþmaya göre Suriye’ye giden kiþiler ülkelerine döndüklerinde “tehlikeli bölgelere” 6 ay boyunca seyahat edemeyecekler.Gerekli görülürse bu yasak uzatýlabilecek.

Tehlike bölge deyince aklýnýza sadece savaþ alanlarý gelmesin. Daha önce Brüksel’de saldýrýya uðrayan Yahudi Müzesi’nden yola çýkarak hazýrlandý bu tasarý ya, mesela Roma yasaklý bir yer olabilir niye Suriye’den gelen biri Vatikan’a gidip eylem yapabilir diye..

Avrupa topraklarýnda ve vatandaþlarýný etkileyecek bir terör eylemi istemiyor ve bunun için en temel haklardan biri olan seyahat etme özgürlüðünü askýya alabiliyor. Hatýrlayýn, bir dönem ABD’de de þüpheli bulunan yaklaþýk 20 bin kadar kiþinin uçaða binmesi yasaklanmýþtý.

***

Fransýz istihbaratý her gün en 2-3 Fransýz vatandaþýnýn yurt dýþýna çýkarak Ýslamcý gruplara katýldýðýný açýkladý. Ýngiltere, Avusturya, Almanya, Hollanda yine en fazla katýlýmýn olduðu ülkeler.

Avrupa þimdi yasaklarla bir yerlere varmaya çalýþýyor ama aslýnda biraz da dönüp kendilerine bakmalýlar. Irkçý söylemler, ayrýmcý politikalar, eþit paylaþýlmayan refah, kýsýtlayýcý uygulamalar entegrasyonu saðlamamýþ. Þimdi yasaklarla yeni bir adým atýlýyor ama yasaklarý biraz da ýrkçýlýða, ayrýmcýlýða getirmeleri lazým.

Mesela Sarrazin’in baþta Türk göçmenler olmak üzere Müslümanlar’ý hedef alan, Almanya Kendini Yok Ediyor kitabý haftalarca en çok satanlar listesinde yer alýrken hangi uyum hangi entegrasyondan söz edeceðiz?

Kimse kimseyi kandýrmasýn...