Tam da Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araþtýrmalarý Vakfý SETA'nýn Ýstanbul'da düzenlediði "Avrupa'da aþýrý saðýn yükseliþi" konulu panele katýlmak üzere geldiðim Ýstanbul'dan uçaktan inince haberi alýyorum.
Dýþiþleri Bakaný Mevlut Çavuþoðlu'nun Rotterdam'da bir toplantýya katýlmak üzere gitmeye hazýrlandýðý Hollanda'dan skandal bir adým geliyor.
Barýþ dönemlerinde benzerlerine rastlanmadýðýmýz bir giriþimle, Dýþiþleri Bakaný'nýn uçaðýnýn Hollanda'ya iniþine izin verilmiyor. Daha doðrusu önce izin verilmiþ. Uçaðýn kalkýþýna birkaç saat kala, bu izin iptal ediliyor.
Avrupa ülkelerinde 15 Temmuz'dan bu yana devam eden ve 16 Nisan referandumu yaklaþtýkça týrmanýþa geçen, "darbecilere kol kanat gerip, Türkiye'ye yasak getirme" politikasýný. zirve noktasý Hollanda'nýn adýmý oluyor.
Baþta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri, darbecilere önce kapýlarýný sonuna kadar açtýlar. Sýðýnma imkaný tanýdýlar. Darbe karþýtlarýný suçlu gösterip, yargýladýlar ve hatta cezalandýrdýlar. 16 Nisan referandumu yaklaþtýkça da "hayýr" cephesinin bayraktarlýðýný yapýp, Türk bakanlarý hatta cumhurbaþkanýný yasaklama cüretini gösterdiler. Almanya, Avusturya ve Hollanda bu politikada ön plana çýktý. Bu ülkelerde Türk bakanlarý neredeyse fiili olarak "istenmeyen adam" ilan ettiler.
Oysa, ayný ülkeler, baþta FETÖ ve PKK olmak üzere terör örgütlerine kapýlarýný sonuna kadar açtýlar.
Hollanda'da 15 Mart günü genel seçimler var. Aþýrý saðcý lider Gert Wilders'in oylarýnýn yükselmesinden rahatsýzmýþ gibi yapan Hollanda Baþbakaný Mark Rutte, Dýþiþleri Bakaný Çavuþoðlu'nun uçaðýný yasaklayarak, kendi elleriyle iktidarýný Gert Widers'e teslim etti.
Barýþ zamanýnda oldu bu yasak. NATO üyesi ve Avrupa Birliði ile müzakere yürüten Türkiye'nin Dýþiþleri Bakaný, sözde bir müttefik ülke tarafýndan engellendi. Ülkeye giremedi. Bu konuda, Türkiye'nin deðil, diðer Avrupa ülkelerinin nasýl bir tepki vereceði belirleyici olacaktýr.
Avrupa, faþizmden önceki son çýkýþý kaçýrmýþ mý, onu göreceðiz AB ülkelerinin bu yasaða tepkisiyle.
Darbecilere destek vererek demokrasi standardýný aþaðýlara çeken Avrupa ülkeleri, Hollanda'nýn son kararýna sert bir tepki vermezlerse, aþýrý saðýn birliðin resmî ideolojisi haline dönüþmekte olduðunu kabul etmiþ olacaklarýdýr.