Avrupa oyunları akıl oyunları...

1. Avrupa Oyunları Bakü’de dün başladı. 49 ülkeden 6 bini aşkın sporcu yarışacak bu oyunlarda. Türkiye’den de 20 farklı branşta 190 sporcu katılıyor oyunlara. 

İşin bir yanı elbette spor.2016 Rio Olimpiyatları öncesinde herkes kendisini ve rakiplerini test etme imkanı bulacak. 

Ancak işin bir başka yanı daha var, o da diplomasi... Azerbaycan hem bölgesinde yükselen yıldız olmanın etkilerini dünyaya gösterecek hem de bir sürü devlet ve hükümet başkanını ağırlayacak.

***

Bizim gözümüzde oyunlardan ziyade Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmelerinde olacak. Ankara, Rusya Devlet Başkanı Putin’in 24 Nisan’da Erivan’da olmasını affetmiyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın yenilir yutulur olmayan açıklamasına bile sessiz kalmayı tercih etti Moskova.

Bir yandan Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa Birliği’nden gelen yaptırımlar diğer yandan petrol fiyatlarındaki aşağı doğru dalgalanmanın etkilerini düşününce Moskova’nın yeni bir gerginlik aramayacağı kesin.

Seçimlerin ardından Putin’den gelen telefon bile Ankara’nın duruşunu yumuşatmadı. Akıl oyunları da işte bu noktada başladı.

Mesela 11 Haziran akşamı Ankara’da Büyükelçilik’te verilen Rusya Milli Günü resepsiyonuna tek bir bakan bile katılmadı.

Hem Erdoğan hem de Putin aynı anda Bakü’deler ama Türkiye bu tepkisiyle Moskova’ya “ilişkilerin normalleşmesi için daha fazla şeyler yapması” gerektiği mesajını iletmiş oldu.

***

Akıl oyunlarının görünen yüzü bu sadece... Avrupa Parlamentosu’nun kabul ettiği 2014 yılı İlerleme Raporu’nda Brüksel, Rusya’nın yürüttüğü Akkuyu Nükleer Santral inşaatının durdurulmasından başlayarak enerji alanında bir sürü cümle kurulmuş.

Ama asıl önemli nokta son paragrafta. Azerbaycan’la birlikte Avrupa’ya enerji arzında ortak haline gelen Türkiye diğer yandan Moskova’yla da proje üretiyor.

Bu noktada Brüksel’in 15 numaralı Enerji başlığında müzakerelere başlaması gerekiyor ama 2007’den beri ciddi bir siyasi blokaj var.

İşte akıl oyunlarının diğer yüzü de bu. Avrupa Komisyonu bir süredir siyasi blokajı aşacak yan formüller, yeni isimler bulmaya çalışıyor ama asıl gerçek müzakerenin başlaması ve Ankara da bunu zorluyor. 

1. Avrupa Oyunları Bakü’de başladı. İşin bir yanı spor ama diğer yanı tamamen akıl oyunları....