Bölgedeki son geliþmelerin, yani, IÞÝD’in Kobani kuþatmasýnýn yarattýðý gerilimin faturasýný Türkiye’ye çýkarýlmasýnýn adil olmadýðý açýktýr. Son tahlilde bütün koalisyon içinde süreçte en çok bedel ödeyen bir ülke, þimdi de sistematik bir kampanyanýn bedelini ödemektedir. Bütün müttefikler adýna Suriye’den kaçan sýðýnmacýlara evsahipliði yaparak kimsenin dahil olmadýðý yükleri üstlenen ve üstlenmeye devam eden bir ülkeden söz ediyoruz. Türkiye bunu din ve etnik ayrým gözetmeksizin yapýyor. En son da Kobani’den kaçan Kürtleri kabul ederek insani yardým konusunda bir kompleks taþýmadýðýný göstermiþ bulunuyor.
Avrupa için mesele Kobani mi?
Buna raðmen Ankara, IÞÝD ve insani yardým konusunda konuþmaktan baþka iþ yapmayan ülkelerin ve medyalarýnýn hedefi durumundadýr. Avrupa, Türkiye hükümetiyle mücadele ettiði kadar IÞÝD’le mücadele etmeyi düþünseydi örgüt bugün muhtemelen bulunduðu yerde olmayacaktý. Bunun için geride kalan 4 yýl içinde sayýsýz kez fýrsatlarý olmasýna raðmen yerlerinden kalkmadýlar. Þimdi ise Kobani üzerinden Türkiye’ye karþý propaganda fýrsatý ortaya çýkýnca sorumluluk üstlenmeden anti-IÞÝD bir pozisyonun keyfini çýkarýyorlar.
Ýnandýrýcý deðil ama bir an için mesele Kobani diyelim... Peki, tek bir ülkenin Kobani’den kaçan Kürtler için yardým gönderdiðini duyduk mu? Suriyeli Araplar için zaten yapmadýklarý þeyi hiç olmazsa görüntüyü kurtarmak adýna Kürtler için yaptýklarýna þahit olduk mu?
Evet, Türkiye’ye fatura çýkarmak adaletsiz bir tavýr ama daha adaletsiz olan bunu yapanlarýn gerçeði bilmiyor olmamalarýdýr.
Türkiye IÞÝD’le zaten sýnýr
Kobani düþtüðünde durum daha dramatik olacak ama Suriye’nin yeni haritasý Türkiye’yi zaten IÞÝD’le sýnýr yapmýþ durumdadýr. Yani, herkesin endiþe eder gibi göründüðü þey Türkiye için çoktan gerçekleþmiþtir. Kanlý bir örgüt bütün ikazlara ve erken önlem alma imkanlarýnýn birer birer heba edilmesine raðmen sýnýrýmýza yerleþmiþtir. ABD ve Avrupa ise bunun yeni bir þey olduðunu, Kobani düþerse gerçekleþeceðini düþünüyor. Batý baþkentleri sembollerin peþinde koþarak kendisini rahatlatabilir ama Ankara’nýn böyle bir lüksü bulunmuyor. Ankara için, Kobani’deki Kürtler kadar Türkiye’de ve Kuzey Irak’ta yaþayan Kürtler’in güvenliði de önemlidir.
Kendilerine bir risk oluþturmadýðý için bölgenin dinamiklerini fazlaca önemsemeyen Avrupa ülkeleri, Türkiye’ye uluslararasý hukuku çiðneyerek saldýrma önerisinde bulunabilir. Bulunuyorlar da... Ama sonrasýnda baþta Kürt nüfusun yoðun olduðu vilayetler olmak üzere bütün sýnýrýn IÞÝD ve Esad rejiminin hedefi olacaðýný birinin hesaba katmasý lazýmdýr. Sonu belirsiz bir kaos sürecinin baþýnda bulunuyoruz ve Türkiye birçok faktörün yanýnda bu hesabý da yapýyor.
Kýsa sürmeye aday bir aþk
Ayrýca, eski tecrübeler de gösteriyor ki ABD ve Avrupa’nýn radikal örgütlere karþý mücadele hevesi de Kürt aþký da uzun sürmüyor. Bu heves ve aþkýn bittiði günü düþünmek ve ateþin daha fazla alana yayýlmasýný önlemek Türkiye’nin görevidir. Bugün yapýlacak bir hata ile on yýllar boyu yaþayacak olan ABD, Fransa, Almanya, Danimarka deðil Türkiye’dir.
Býrakýn IÞÝD’i ondan daha kanlý bir örgütün lideri haline gelmiþ olan Esad’a karþý mücadelede bile yalnýz býrakýlan Ankara, bugün planlanmýþ propaganda tepkileri yatýþsýn diye hukuka dayanmayan bir savaþýn parçasý olamaz. Bugün, savaþýn bir tarafý olmadan aðýr maddi ve diplomatik faturalarý tek baþýna öderken savaþ halinde üstleneceði daha büyük risklerin bedelini de taþýyamaz. Hepsi bir yana, birlikte yola çýkabilmek için ortak kararlýlýk gerekiyor. Sonuçta, Türkiye’yi motive etmekte olan ülkelerin nihai amacýnýn Suriye ve Irak’taki bütün halklarýn sorunlarýnýn kökten çözmek deðil, görüntüyü kurtarmak olduðunu biliyoruz. IÞÝD, Irak ve Suriye’de onlarca þehir ve kasabayý iþgal ederken ses çýkarýlmadýðýný, Esad 200 bini aþkýn insaný katlederken görmezden gelindiðini unutarak kim kendisini ateþe atabilir?
Kim daha çok sorumlu?
Gerçek þu ki, IÞÝD’i (ve Esad’ý) durdurmak bir sorumluluk yarýþýysa Türkiye bu kulvarda müttefiklerine birkaç tur bindirmiþ durumdadýr. Sorumluluk þimdi öncelikle ABD ile birlikte Almanya, Ýngiltere, Fransa ve diðerlerinindir. Ýsterlerse, gerçekten isterlerse ortada ne IÞÝD ne de Esad kalýr...
Adým atmamalarý, bu isteðin sorgulanmasýný doðurur.
Müttefiklerimizin, Türkiye’ye karþý algý operasyonu yapmak yerine IÞÝD’e karþý ciddi bir operasyona giriþmeleri gerekiyor. Bunun için de rüzgar estirmeye deðil ciddi bir plana ihtiyaç vardýr. Tek plan ise Ankara’nýn elinde bulunuyor...
Eðer bu yeterli deðilse daha iyisini ve ikna edici olanýný koymak için de kimsenin bir engeli bulunmuyor.