TÜRKÝYE Avrupa Birliði Karma Parlamento Komisyonu, kýsa adýyla KPK, zor bir görev yapýyor. Bu Komisyondan beklenen, Türkiye’nin Avrupa Birliði iþlerini kolaylaþtýrmak. Yýlda üç kez genel kurul toplanýyor. 25’er milletvekili var komisyonda. Türk heyetinin baþkaný Siirt Milletvekili Afif Demirkýran, AB heyetinin Baþkaný ise Yeþiller Grubu’ndan Fransýz Helene Flauter. Baþkanlýðýný yaptýðým AB Uyum Komisyonu’nun üyeleri, KPK üyeleri olarak da görev alýyorlar.
Afif Bey, zaman zaman AB Parlamenterleri ile temaslar için Strasbourg’a gider. Bu sefer bana, ‘Birlikte gidelim’ dedi. Ben de daha önce burada söz ettiðim, AB ile TBMM’nin birlikte yürüttüðü Deðiþim ve Diyalog Projesi’ne parlamenter katýlýmýný artýrmak amacýyla ‘Olur’ dedim. Ýzmir milletvekili Oðuz Oyan da katýlýnca heyet tamamlanmýþ oldu.
Brüksel’deki AB Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Selim Yener’in görevlendirmesiyle Müsteþar Ömür Ünsay ve ikinci kâtip Cemil Tahralý ayarladý randevularýmýzý. Meclis Dýþ Ýliþkiler Baþkanlýðý’ndan Fatih Baydar da bu faaliyetin her safhasýnda terleyen bir görünmez kahraman... Bize verilen bilgi dosyalarýnda Fatih ile birlikte kim bilir hangi arkadaþlarýmýzýn katkýsý var. Bu iþin ne kadar zor olduðunu bilmem ki nasýl anlatsam. Afif Bey’in belirlediði prensipler dairesinde pek çok kimseden randevu talep ediliyor. Bunlarýn takibi, görüþme mekânýnýn tespiti, asistanlar üzerinden durumun takibi derken bir hayli yorucu ve yýpratýcý bir süreç isliyor. Ömür Haným, Cemil ve Fatih Beyler bütün bu iþlerin üstesinden geliyorlar. Parlamento binasýnýn dolambaca benzeyen koridorlarýndaki koþuþturma ayrý bir sorun... Hele kimi randevularýn ‘üyeler barý’ dedikleri mekânda verilmesi... Buraya ancak bir parlamenter esliðinde girilebiliyor. Saðolsun Ömür Haným bu görüþmeleri ‘basýn barý’na taþýdý da biraz rahatladýk. Bütün bunlar zor bir görevin ifasýnda biraz onur zedeleyici tarafý da olan can sýkýcý hususlardan bir kýsmý. Hem randevu verip hem görüþme bitse gayretindekiler, beni “Biz ne yapýyoruz, baþka bir yöntem bulmalýyýz” demeye mecbur ediyor. Bunu aramýzda tartýþtýk ve tartýþmaya devam edeceðiz.
Görüþmelere gelince... Bir kýsým parlamenter büyük bir merak içinde. Türkiye’yi anlamaya çalýþýyorlar. Hem AB’ye bakýþýmýzý kurcalýyorlar, hem Suriye sorununa yaklaþýmýmýzý öðrenmeye gayret ediyorlar. Genellikle hepsinde Türkiye’nin ekonomideki baþarýlarýna bir hayranlýk ve Suriye’den gelenlere gösterilen ilgiye takdir ifadeleri var. Suriye meselesinin Kürt sorunuyla alakasý da Avrupalýlar’ý pek meþgul ediyor anlaþýlan... Ýlginçtir, Strasbourg’a giderken Türkiye’de tartýþýlan idam meselesi açýlýrsa ne diyelim kaygýsýndaki bizler, bu soruyla hiç karsýlaþmadýk, ama hemen her görüþtüðümüz parlamenter yeni anayasa surecinin nasýl islediðini sordu. Bazýsý ‘’Bu yýl sonunda biter mi?’ diye de sordu. Afif Bey’i güldürdüler doðal olarak.
Su çok açýk. Avrupalýlar Türkiye’nin geliþmesini yakýndan izliyorlar ve gizli bir hayranlýk duyuyorlar. Demokratikleþmedeki sorunlarý önemsemekle beraber ekonomik baþarýlarý ve Türkiye’nin bölgedeki etkinliðini gündeme taþýmadan edemiyorlar.
Burada “Avrupa’da Türkiye Algýsý’ sorununa deðinmiþtik. Maalesef bu devam ediyor. Görüþtüðümüz parlamenterlerin bir kýsmý ‘gözaltýndaki gazeteciler ve hükümetin otoriter tavrý’ diyerek de bir bahis acýyorlar. Bir Alman parlamenter “Bugün Doðan Grubu gazetecileri düþündüklerini yazamýyorlar korkularýndan” demesin mi? Siz istediðiniz kadar çýrpýnýn, durum bu iþte. Bu iþe el atmamýz lazým.
Biz Strasbourg’tayken AB Bakaný Egemen Baðýþ da geldi oraya. Vize konusunda AB Komisyonu’ndan beklenen yol haritasý vardý gündeminde. Bazý gazetecilerin de katýldýðý öðle yemeði merak edilen bazý konularýn toplu görüþmeleri þeklinde geçti.
Yeni Strasbourg Baþkonsolosu Serdar Cengiz’in son gün resepsiyonu da tatlý bir sohbete vesile oldu.
Dönüþümüz Stuttgart üzerindendi. Baþkonsolos Türker Arý’nýn bizim için düzenlediði kýsa tur harikaydý. Þehrin merkezindeki 30 yýllýk Beykebap’ta Meriç Bey’in nefis dönerini Afif Bey kesti, hep birlikte yedik.