Birkaç yazýda, “Bu referandum Türkiye’deki siyasi taraflar arasýnda deðil, ‘yabancý devletler’ ile Türkiye arasýndadýr” diye yazdým.
Geliþmeler bunu kanýtladý.
Türkiye’de anayasa deðiþikliðini öneren iktidar partisinin temsilcilerine, ‘ne yaptýk, neden yaptýk, neyi amaçladýk’ bilgilendirmesi yapma izni verilmezken;
Hayýr kampanyasý için Türkiye’den gidenlere Avrupalý siyasetçiler eþlik etti, bütün imkanlar sunuldu.
Bizzat Avrupalý siyasi parti liderleri, hatta bazý devlet yöneticileri ‘hayýr’ kampanyasý yürüttü.
AB’nin ‘terör örgütü’ listesindeki PKK’nýn ‘hayýr’ kampanyasý desteklendi.
Türkiye Cumhurbaþkaný’ný baþýna silah dayanmýþ gösteren ve ‘öldürün’ çaðrýsý yapýlan gösterilerine göz yumuldu.
Bunlarý ‘yerel inisiyatif’le izah etmeye kalkanlar, Avrupa’daki idari ve siyasi yapýlanma konusunda kimsenin bir þey bilmediðini düþünüyor iseler, bir daha düþünmeliler.
***
Türkiye’deki referandumda açýkça ‘taraf’ olan ülkelerin enteresan ortak yönleri var.
1-Türkiye’nin mücadele ettiði PKK, DHKPC, FETÖ ve benzeri terör örgütlerinin üyelerini korumaya alýyorlar.
Bu ülkelere ‘sýðýnan’ PKK’lýlar, DHKPC’liler, suç dosyalarý delilleriyle gönderildiði halde serbestçe Türkiye aleyhine çalýþabiliyorlar!
Devlet korumasý altýnda bu ülkelerden Suriye’ye gönderilmek üzere militan toplayabiliyorlar!
Türkiye’nin en büyük holdinglerinden birinin patronu olan Özdemir Sabancý cinayetinden aranan Fehriye Erdal’ý serbest býrakýp, 21 yýl sonra ‘gýyabýnda’ suçlu bulan Belçika ‘adalet’ten söz edebiliyor!
15 Temmuz alçakça darbe giriþiminden sonra NATO’da görevli ‘Türk askerleri’ ile Türkiye elçiliklerinden ve Türkiye’den kaçanlar ‘güvenli ülke’ olarak buralarý görüyor!
Bu ‘müttefik’ ülkeler de güvenlerini boþa çýkarmýyor, ‘sýðýnma’ hakký veriyor!
Ayrýca, Türkiye aleyhine faaliyet gösterebilmelerini, gazeteler, internet siteleri, düþünce kuruluþu, dernek adý altýnda örgütsel çalýþma yapmalarýný saðlýyorlar!
2-Bu ülkeler, PKK ve FETÖ ile ayný dili kullanýyor. Terör örgütleri için ‘silahlý mücadele’ ifadesi kullanýyorlar; 15 Temmuz darbe giriþimine FETÖ aðzýyla ‘tiyatro’ diyebiliyorlar!
3-Bu ülkeler, týpký PKK ve FETÖ gibi Türkiye’nin Milli Ýstihbarat Teþkilatý’ný hedef alýyor.
MÝT, Türkiye’den kaçan terörist yapýlanmalara mensup isimler ve bunlarýn kurduklarý örgütlerin listelerini kaçtýklarý ülkelere vererek uyarýyor; ancak bu ülkeler Almanya’da örneðini gördüðümüz gibi bütün bilgileri þüphelilere ulaþtýrýyor, medyaya sýzdýrýyorlar!
Üstelik Türkiye ile ‘teröre karþý iþbirliði’ anlaþmalarý var.
Her ülke, kendisinden diðer ülkeye giden þüphelileri bildirir, o ülkenin istihbarat servisi de kendi hukukuna göre takibini yapar, sonuçlandýrýr.
Ama þüphelilere ‘Türkiye sizi takip ediyor, bize bildirdi’ demez!
Bu, MÝT’in Almanya’da casusluk yaptýðý anlamýna gelmez.
Zira ‘dýþ istihbarat’ uluslararasý kurallarý olan ‘meþru’ bir istihbarat sistemidir.
Bir ülkenin vatandaþý olan suçlularýn, þüphelilerin baþka ülkelerde de takibi için iþbirliði gereklidir.
Ýþbirliðini ‘basýna sýzdýran’ ve ‘suçlularý, þüphelileri uyaran’ bir istihbarat servisi dünyadaki diðer muhatap servisler nezdinde itibarsýzlaþýr, iþbirliði yapamaz.
***
Peki bunlara raðmen bazý Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye karþý terör örgütlerini korumasýnýn; terör örgütleriyle Türkiye’deki bir referandum için ‘hayýr’da iþbirliði yapmasýnýn nedeni ne?
Berlin'de yayýmlanan Tagesspiegel gazetesi, 20 Mart’taki yorumda, Alman yetkililere ‘görevlerini’ hatýrlattý: “Almanya kendi stratejik çýkarlarýnýn ne olduðunu kendine sormalý. Türkiye'nin AB ile baðlarý bu çýkarlar arasýndaysa ve planlanan anayasa deðiþikliði bunu imkansýz hale getiriyorsa Alman politikacýlar referandum kampanyalarýna müdahil olmak ve muhalefeti desteklemek zorundadýr.”
Onlar ‘kendi stratejik çýkarlarýný’ düþünüyorlar ve bunun gereðini yaparken ‘müttefiklik’ ve ‘demokrasi’ gibi kavramlarý, uluslararasý kurallarý, hatta kendi anayasalarýný çiðneyebiliyorlar.
Türkiye 16 Nisan’da bir karar verecek.
Avrupa ülkelerinin, PKK ve FETÖ gibi terör örgütlerinin neden ‘hayýr’ dediðini;
Bu ülkeler ve örgütlerin Türkiye ile ilgili ‘hangi çýkarlarýnýn örtüþtüðünü’ dikkate alacak.