Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Ayakkabı deyip geçmemeli

‘Sertifikalı’ ayak-ayakkabı uyum uzmanı Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu’ndan anne ve babalara tavsiyeler: “Çocuğun ayak numarasını üç ayda bir kontrol ettirin, parmak arası terlik giydirmeyin.”

İlk çocukluk yıllarında ‘jöle’ gibi olan ayaklar, içine girdiği kabın şeklini alabildiği için doğru ve sağlıklı ayakkabı seçimi büyük önem taşıyor. Bu nedenle ayakkabının güzelliğinden önce sağlıklı olup olmadığına bakılması gerekiyor.

Ayakkabıcılıkla uğraşan bir ailenin dördüncü kuşak temsilcisi olarak iş başında bulunan Shoe City yöneticisi Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu, sertifikalı bir ‘shoe fitter’. Türkçe’ye ayak-ayakkabı uyum uzmanı olarak çevrilen bu titre sahip olabilmek için İngiltere’de bir yıl eğitim almış Kurtoğlu. Ayak-ayakkabı uyum uzmanı Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu ile çocuklar için bir oyun parkı olan mağazada buluşup sağlıklı ayakkabı seçimi üzerine konuştuk.

İlk iki yıl çocuklara ayakkabı giydirilmemesi gerektiği yönündeki önerileri yineleyen Başak Kurtoğlu, bu ilk çocukluk döneminde ‘aksesuar’ olarak kullanılan ayakkabıların da rahat, esnek ve sağlıklı malzemeden üretilmiş olması gerektiğini vurguluyor. Bu dönemde çocukların ayaklarının ‘jöle’ gibi olduğunu belirten Kurtoğlu, yanlış ayakkabı seçiminin ayak gelişiminde olumsuzluklara neden olduğunu da söylüyor: “İlk iki yıl ayaktaki yağ dokusu nedeniyle çocuk düztaban gibi görülebiliyor. Ancak ayakta aslında olması gereken bir kavis var. Bu çocuk büyüdükçe gelişimine uygun olarak ortaya çıkıyor. Düztaban ya da basma problemi olduğunu gördüğümüz, düşündüğümüz çocuklar olursa onları da hemen uzmana yönlendiriyoruz.”

TERLİĞİN ZARARLARI

Çocukların ayak numaraları da hızla değişiyor. Bu nedenle her üç ayda bir ayak numarasının kontrol edilmesini öneriyor, Kurtoğlu... Ancak dikkat çektiği önemli bir nokta var ki o da ayak ölçümü. Mağazalarında çocukların ayakları; en, boy ve yükseklikleri alınarak ölçülüyor. Çünkü aynı boya sahip olsalar bile daha ‘dolgun’ ayak yapısındaki çocuklar için kimi markaların beş farklı genişlikte ve yükseklikte modelleri olabiliyor. Bu da çocuklar için sağlıklı ayakkabı seçme olanağı sağlıyor. Kurtoğlu, çocuk ayakkabılarında dikkat edilmesi gereken önemli bir noktayı da ‘ayakkabının ayağı tam olarak sarması’ diye özetliyor. Özellikle yazın giydirilen parmak arası terlikler çocukların ayak sağlığını tehdit ediyormuş! Çünkü terliğin ayağından çıkmaması için çaba sarf eden çocuk parmaklarını büzdüğü için ileride oluşabilecek deformitelere zemin hazırlanabiliyormuş. Son iki cümle kendime not: Zira giymesi, çıkarması kolay oluyor diye terlik pek revaçta bizim evde. “Şimdi kış, nelere dikkat etmeli?” diye soranlara Kurtoğlu’nun cevabı şöyle: “Ayakkabı, çocuğun ayağını bileğinden kavramalı. Kışın da modellerin çoğu böyle olduğu için ayakkabı seçmek daha kolay. Ancak ayakkabının ve astarının deriden olmasına da özen göstermek şart.”