Aybaba neden gözden düştü

Ligin ilk yarısına baktığınızda hatta birkaç maç daha ileri gittiğinizde, Samet Aybaba, sahip oldukları kadrolara göre üretikleri açısından Aykut Kocaman’dan daha başarılıydı. Hatta bir dönem için Fatih Terim’den de üretkendi.

Rakiplerine oranla nerede ise yarı sayıda bir kadro ile ligin 27-28. haftasına değin şampiyonluk umudu verebilmesi bir teknik adamın alkışlanmasını gerektirir.

Ben de dahil çok kişi bunu yaptı zaten.

Ne var ki...

Samet Aybaba kadro darlığıyla yapabildikleri için alkışlanırken, gene kadro darlığının yaşattığı zorluklar nedeniyle yerilmeye de başlandı.

Aldığı övgülerin de yergilerin de kaynağı aynı. Peki bu bir çelişki mi? Değil!

Diyeceksiniz ki verim düşmesine kadro darlığı gibi bir özrü varsa adamın suçu ne?

Elinde sınırlı sayıda oyuncu olan teknik adam sakatlıklar arttığında ‘çözüm üretmeye soyunmalıdır.’  Birşeyler yaptığını, aradığını göstermelidir. Yoksa yıpranır...

Aybaba’ya şimdi, sesli sessiz soruluyor: “Dün açığı ‘coşku ile’ kapatıyordun, tam sonuca varmak için hamle zamanı iken en azından o coşkuyu neden yakalayamıyorsun?”

Ve... Bir teknik adam, elindeki kadroya göre mücadele planları yapmaz ise gene tepki alır.

Yıldız oyuncuları ya da takımın sistemini koruyan değerdeki adamları olmadığında, ikinci adamlarla, onlar var imiş gibi aynı sistemle oynamaz. Teknik adam durumun farkında olur, güç yitirdiğini bilir ve elinde kalan adamların yapabilecekleri kadarına göre bir oyun düzeni kurar.

İşte Aybaba bunu yapmadı!

Denemedi bile...

Samet Aybaba’nın özrü, ona uygun davranmadığı için aynı zamanda sorgulanmasını gerektiren bir durum yarattı.

Aybaba takımının savunma yapamadığını gördüğü halde hiç bir önlem bulamadı!

Takımın solu felç olmuşken, geri blokta sorun iyice büyümüş iken bir çözüm aradığına tanık olmadık!

Beşiktaş takımı Akhisar karşısında kocamış Gekas’ın deparlarına esir oldu! Gol yolu açan geniş alanlar bıraktı. Takım hiç bir değişim göstermedi. Bir hoca bunu önleyecek bir yol aramaz mı? En azından o yolu aradığını, birşeyler yaparak belli etmez mi? Ya da daha hafta içinde takımını buna göre hazırlamaz mı?

Aybaba’yı yıpratan ve arkasındaki tüm desteğin çekilmesine neden olan, çözüm dehası gösteremeyişidir.

Gelecek yıl yapılacak yatırımları sağlıklı yönetebileceğinden artık kuşku duyuluyor. Bu yüzden gözden düştü.