Aybaba’ya saygı

Samet Aybaba’ya Orduspor maçından sonra yapılanlar içimi acıttı. Bir yandan ona yapılan saygısızlığa; bir yandan toplumun bir kesiminin bu denli düşüncesiz olabilmesine üzüldüm!

Aybaba’nın hataları da oldu. Hatasız da olsa beğenilmeyebilir.

Ona tepki göstermek de haktır. Ancak, o ‘hakkın kullanılışı’ saygısızlık etme boyutunda olamaz.

Aybaba olayın sıcaklığında dedi ki: “ Herkesin küme düşer dediği takım bugün farklı bir konumda... Saygı bekliyorum...

Yanlış mı?

Eğer hizmet etmişlerinize saygı göstermezseniz, bir gün size gönülden hizmet verecek adam bulamazsınız...

Size hizmet için ekonomik açıdan hangi koşullarda olduğunuza bakmazlar,  2,5 milyon avro kendilerine isterler; başka hocalarla sidik yarışı yapabilmek için, 20 milyon avrodan fazla transfer yapılmasını şart koşarlar!

Ama Aybaba gelir, eldeki dar kadro ile 600 bin avroya çalışır...

Unutulmamalı, Galatasaray şampiyon takımının üzerine önce 65 sonra bir 20 milyon avro daha transfer yaptı! Fenerbahçe de o civarda...

Bu iki büyüğümüz Avrupa’daki 600’den fazla takım içinde 150 milyonluk kadro değerleriyle 26 ve 27. sıralarda.

Beşiktaş önce üç sonra üç milyonluk harcama ile ligde yarıştı! İlk yarıyı Fenerbahçe’nin üç puan önünde bitirdi. Hem de 13 kişiyle! 25.haftaya değin ikinci durumdaydı. 31.haftada üçüncü!

Ve kadro darlığının katlanılmaz baskısı hiç eksilmedi. Bunu görmek gerek...

İsmail’i tüm sezon, Mustafa’yı 7,5 ay, Uğur’u yarım sezon; Fernandes’i 8-9, İbrahim’i bir o kadar, Almeida’yı 15 maç kullanamamak, tam ligin final etabı koşulurken bir maça cezalıların da katılmasıyla 8 eksikle çıkmak kolay iş mi?

Samet’in önemli hatası, takım eksik olduğunda bu eksikliklere göre oyun planı bulamayışı, sol taraftaki savunma açığını ve takım savunması yetersizliğini gideremeyişidir.

Ancak unutmayalım, Fatih Terim’in de, üç cephede mücadele veren Aykut Kocaman’ın da ellerindeki o bollukta bile hataları oldu.

Siz alın bakalım Kocaman’ın elinden bir maçta Gökhan’ı, Egemen’i, Ziegler’i, Christian’ı, Kuyt’ı, Sow’u...  Alın bakalım Terim’in elinden Muslera’yı, Eboue, Melo, Selçuk, Burak, Drogba’yı... Haftalar boyu takımdan uzaklaştırın. Görürüm Terim’in imparatorluğunu, görürüm Kocaman’ın dehasını... Aybaba solbek diye inlerken, Kocaman aktif milli oyuncu Hasan Ali’yi bolluktan tribüne gönderdi kaç kere! G.Saraylılar adam bolluğundan Gökhan Zan’ı, Elmander’i, Engin’i unuttu!

Aybaba’nın nasıl koşullarda yarıştığını görmez ve tepki verme hakkınızı saygıdan taşmadan kullanmazsanız, sizin tepkiniz de saygı görmez!