Ayda 5 bin turist saç ekimi için Türkiye’ye geliyor

Büyükşehirlerde cadde ve AVM’lerde saçı ile ilgili bir tedavi için ülkemize gelen insanlar sizin de dikkatinizi çekmiştir. Ülkemiz turizmi ve ekonomisine özellikle son yıllarda ciddi katkıları olan ve adeta sağlık turizminin içinde bir sektör haline gelen estetik ve saç ekimi turizmini objektif bir şekilde sizler için araştırdım. Turizm ekonomi sağlık üçgeninde ülkemize dünyanın dört bir tarafından gelen bu insanlar hem sağlıklarına kavuşarak hem de ülkemizi tarihi, turistik ve gastronomik açıdan da tanıyarak, tecrübe ederek ülkelerine geri dönüyorlar.

Doğru yapılan her iş ülkemizin imajı adına artı bir kazanım ve değer olarak geri dönüyor. Tam da bu noktada oluşan bu potansiyeli istikrarlı, sürdürülebilir şekilde devam ettirmemiz oldukça önemli. Her şeyden önce sağlığın insan hayatındaki önemi tartışılmaz. Bu fırsatı ve tercih sebebini iyi değerlendirip farklı ülkelerdeki doğru tanıtım ve iletişimlerle arz talep dengesinde dünyada en çok tercih edilen ülke olmak için her şeyimiz mevcut. İnsanları kandırarak güvenlerini suiistimal ederek bu sektörden haksız kazanç elde etmeye çalışan merdiven altı deyimiyle para kazanma hırsıyla ülkemizin imajını olumsuz yönde etkileyebilecek kişi ve kurumların da Sağlık Bakanlığı ve yetkililer tarafından tespit edilip gerekli caydırıcı yaptırımlarla önemler alınması gerekli. Bu konuda ülkemizin önde gelen medikal estetik ve saç ekim doktorlarından Dr. Emre Çiçek’e konunun uzmanı olarak Türkiye’deki sağlık turizmi ve saç ekimini sordum. Dr. Emre Çiçek, konuyla ilgili şu şekilde açıklamalarda bulundu:

MERDİVEN ALTI KLİNİKLERE DİKKAT!

“Son yıllarda sağlık turizmi alanında en hızlı yükseliş gösteren branşların başında saç ekimi geliyor. Öyle ki saç ekimi turizminde adeta patlama yaşanıyor ve her ay 5 binden fazla kişi saç ekimi için Türkiye’ye geliyor. Genel anlamda ortalama yılda 800 bin kişi sağlık turizmi için Türkiye’ye geliyor. Bu alanda yaşanan artışta, gerçek işin ehli doktorların elinden uygun fiyatlarla yapılan saç ekimi işlemlerinin önemli bir faktör olduğu belirtiliyor. Ayrıca Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasını yakından tanıma fırsatı her ay binlerce turistin Türkiye’ye akın etmesine sebep oluyor. Türkiye’de saç ekim fiyatı Amerika ve Avrupa’nın ortalama 10’da biri fiyatında, özellikle saç ekimi konusunda ucuz ve kaliteli hizmet veren bir ülke. Klinikler ve turizmciler artık birlikte hareket ediyor. Saç ekim paketleri sayesinde hasta hem geziyor hem de saç ekimi yaptırıyor. Toplu gelişler de geziler dahil klinikler ve turizmciler tarafından organize ediliyor. Hastayı havaalanından tercüman ve şoför alıyor, işlem tamamlandığında havaalanına geri bırakıyor. Hasta alışverişe gitmek isterse ona yardımcı olunuyor. Sağlık turizminin 2023 hedefinin 20-25 milyon dolar olduğu düşünülüyor. Buna rağmen bunun tıbbi bir olay olduğu unutulmamalı. Türkiye seyahati gibi düşünmenin yanı sıra özellikle kaliteye dikkat edilmeli. Operasyon ehil bir doktor tarafından uygun ortamda yapılmalı. Son zamanlarda Ortadoğu’da, Avrupa’da çok ciddi şikayet ve memnuniyetsizlikler duyulmakta yazılı ve görsel medyada. Bunlar yurt dışında yoğun bir şekilde paylaşılmaya ve dillendirilmeye başlandı. Bu da ülkemizde sektörün geleceği açısından ciddi sıkıntı oluşturuyor. Eğer kaliteli işler ön planda olursa doktor kontrolünde steril şartlarda Amerika’dan, Kanada’dan, Avustralya’ya kadar CEO’lar CFO’lar büyük şirket patronları hep Türkiye’yi tercih ederken işlemler merdiven altına çekilirse ciddi problemler olacaktır, sağlık turizmine sekte vurulacaktır.

Uzmanlığını almamış doktor olmayan hatta sağlık personeli dahi olmayan birçok kişinin saç ekimi yapması sağlık turizmine ciddi zararlar veriyor. Saç ekimi, titiz bir şekilde hijyenik koşullarda, hastane ortamında yapılması şart olan ve dikkat gerektiren cerrahi bir operasyon. Bu nedenle hastane ortamı dışında yapılması işlem sonrasında çeşitli komplikasyonlara sebebiyet verebilir. Ekim öncesi hastanın saçlarının durumu doktor tarafından dikkatle incelenmeli, ekim için uygun olup olmadığı belirlenmeli. Bakanlıktan onay almayan ve bizzat doktor tarafından yapılmayan hiçbir yerde saç ekimi yaptırılmamalıdır. Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden gelen saç ekimi talepleri sonucunda ülkemizde bu tür doktor olmayan merdiven altı saç ekimi yapılan kliniklerin sayısı oldukça arttı. Web sitesini açan herkes sağlık turizmi sektörüne giriyor. Bu da sektörün dolayısıyla işin kalitesinin düşmesine neden oluyor. Saçlarına kavuşacağını umut eden hastanın istenmeyen sonuçlara uğramasına neden oluyor. Kişi artık eski saçlarını bile arar hale geliyor. Bu şekilde yapılan her saç ekimi risk içeriyor ve kişiye birçok zarar veriyor. Bunu şöyle de açıklayabiliriz; doktor olmayan yerlerde tatile gelmiş gibi saç ekimi yaptırabilirsiniz ancak sonrasında dönüşü olmayan üzücü bir yola girmiş oluyorsunuz.”