Aydın, Akşener ve Oğan bir Bahçeli eder mi?

Şahıslarını kastetmiyorum tabii ki, alacakları oyu kastediyorum. 1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran’a göre 2 milyona yakın oy kaybeden MHP’de kılıçlar çekilmiş gibi.

Bir sonraki seçimde baraj altına kalma ihtimalinden bahsedilir oldu.

Dolayısıyla parti tabanının yönetimde bir yenilik beklentisi içinde olduğu, bu yeniliğin gerçekleşmesi için olağanüstü kongreye sıcak bakıldığı artık basına da yansır hale geldi.

1 Kasım seçim bozgunundan sonra parti delegelerinin olağanüstü kongre için imza vermeye hazır olduğu da gelen haberler arasında.

Tabii ki olağanüstü kongreden maksat sayın Bahçeli’nin nöbeti devretmesini temin etmek.

***

“Olağanüstü kongrede yapılacak tüzük değişikliğiyle seçimli kongre yolunun açılması planlanıyor.

MHP’nin 1100’ü seçilmiş toplam 1220 kadar kurultay delegesi bulunuyor.

Parti tüzüğüne göre olağanüstü kurultay için 245 delegenin imza vermesi yeterli olacak. Ancak toplanacak imzanın bu sayının çok üzerinde olacağı tahmin ediliyor.”

***

Tabii imza toplama işi genel başkan adaylarının ortaya çıkmasıyla başlayacak.

Genel başkanlık için Ümit Özdağ, Süleyman Sazak, Selim Kaptanoğlu,  Koray Aydın, Meral Akşener ve Sinan Oğan’ın isimleri gündemde.

Bu isimlerden gördüğüm kadarıyla parti tabanında ciddi karşılığı olan sadece üçü var. Akşener, Aydın ve Oğan.

***

Koray Aydın son kurultayda 442 oy alarak gücünü ispat etmişti.

Ancak kulağımıza kadar gelen propagandaya göre kendisine oy verenlere vefalı davranmamış!

Bu iddia doğru mu yanlış mı bilmem ama edindiğim intiba, tabandaki eski gücünü korumamakla birlikte ciddiye alınan adaylar arasında olduğu istikametinde.

***

Meral Akşener, bugün itibariyle MHP tabanında en güçlü görünen aday.

Parti teşkilatının kendisine sıcak baktığı izlenimi ediniyorum.

MHP haricinde de takdir edilen bir isim. 28 Şubat sürecindeki dik duruşu her türlü takdirin üstündedir. Yürekli ve istikrarlı bir siyasetçi olduğu her kesim tarafından teslim edilen bir şahsiyet.

Ancak parti tabanının benimsemediği isimlerle çalıştığı, bu isimlerin itici olduğu ve kendisine zarar vereceği, ikazlara rağmen de Akşener’in çevresindeki bu olumsuz isimlerden kurtulamadığı dillendiriliyor!

***

Sinan Oğan’ın, Akşener kadar tabanı bulunmasa da şu an itibariyle adaylar arasında göz dolduran bir isim olduğu, hem kendisinin hem de birlikte çalıştığı ekibin parti tabanına güven verdiği haberleri alıyorum ve dışarıdan da aynı izlenimi ediniyorum.

Oğan’daki liderlik kumaşı dışarıdan da seziliyor.

Ancak bu siyaset çok vefasız bir alan.

Partililerden kulağıma gelen tek endişe Oğan’ın Azerilerin %85’nin sahip olduğu görüşe mensup olmasının bazı delegeleri olumsuz etkileyeceği yönünde.

Öte yandan parti dışındaki propaganda ise Akşener ve Oğan’ın paralel yapının projesi olduğu şeklinde.

***

Gördüğüm kadarıyla MHP tabanında değişim arzusu çok güçlü.

Bugün görünen o ki, hiçbir adayın tek başına başarı elde etmesi mümkün değil. Ya da çok zayıf bir ihtimal.

İlerleyen günlerde dengeler nasıl değişir bekleyip göreceğiz.

Bugün gelinen noktada, eğer genel başkanlığa adaylığını açıklayanlar veya açıklamak isteyenler güç birliği yaparlarsa sayın Bahçeli pek şanslı görünmüyor.

***

Geçen Pazar günü İstanbul’da MHP ilçe başkanlığı yapmış ateşli bir partili ile konuştum. Onun iddiasına göre Aydın ve Akşener, Oğan’ı destekleyecek ve Oğan MHP’nin yeni genel başkanı olacak!

MHP’yi ülke çapında iyi bilen ve adaylar arasındaki ilişkileri de yakından takip eden tecrübeli üst düzey MHP’lilere göre de adaylar böyle devam ederse birlik sağlayamayacak ve sayın Bahçeli görevine devam edecek!

Son söz tabii ki MHP delegelerinin.