Aydýn Doðan: Gazete patronu olduðunuzda baþka bakýyorlar

Hürriyet yazarý Ahmet Hakan’a o karanlýk fiziki saldýrý olmasaydý bugün Aydýn Doðan ve medyasý ile ilgili neyi konuþuyor olurduk? 

Acaba, Hayyam Garipoðlu’nun Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðý, Anayasal Düzene Karþý Ýþlenen Suçlarý Soruþturma Bürosu’na verdiði ifade bugün çok daha büyük yanký uyandýrýr mýydý?

Garipoðlu, 1998 yýlýnda POAÞ’ýn özelleþtirilmesi sürecinde ihaleyi kazandýðý halde nasýl kendisine vermediklerini, Aydýn Doðan medyasýnýn kurduðu baský ile POAÞ’ý nasýl aldýðýný anlatmýþ savcýlara.

28 Þubat döneminin medya ve sermaye ayaðýna yönelik soruþturmada önemli ifadelerden birisi elbette Hayyam Garipoðlu’nunkiler.

Aydýn Doðan medyasýnýn Türkiye’nin terörle mücadelesinde “teröre destek” veren tutumu sorgulanýyordu son günlerde.

Ayný dönemde Doðan’ýn geçmiþine iliþkin iddialar, gerçekler de ortaya çýkýyordu.

Tam öyle bir dönemde geldi Ahmet Hakan saldýrýsý. Elbette Hakan’a yapýlan saldýrýyý kýnýyorum. Ama bir ilave ile, bu saldýrýnýn bir “perdeleme” olduðu kaygýsýný da kayda düþerek.

Devam edelim...

Milliyet hisseleri üzerinden kavga

Arþivler Aydýn Doðan medyasý ile diðer medya kuruluþlarýnýn savaþýyla dolu.

Onlardan bir tanesi de Star gazetesi eski sahibi Cem Uzan ile olan kavgalar.

1997 yýlýnda Milliyet gazetesinin borsadaki hisseleri üzerinde spekülasyon yapýldýðý iddialarý 2001 yýlýnda Cevher Kantarcý imzasýyla Star gazetesinde yayýnlanýyor.

Dönemin SPK Baþkaný Muhsin Mengitürk’ün, Ali Balkaner’in ismi...

Hatta dönemin Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen, ekonomist Ersin Özince’nin ismi de haberin içine yerleþtirilerek.

Kantarcý’nýn haberinin iddiasý, Milliyet’in hisseleri ile ilgili yapýlan spekülasyon ile Aydýn Doðan haksýz kazanç elde etti..!

Geçelim.

Ben size, tam da bu noktada, 1981 yýlýnda Erkekçe Dergisi’nde Aydýn Doðan ile yapýlan röportajýn Milliyet faslý ile ilgili bölümü hatýrlatacaðým.

Bakýn Aydýn Doðan, kendi aðzýndan Milliyet’i neden aldýðýný, neden medya patronu olmak istediðini bize nasýl anlatýyor?

Buzdolabý fabrikasý patronluðundan iyi...

“Milliyet’i niye aldýðým o kadar çok söylendi öyle þeyler anlatýldý ki?.. Ben faþist miþim, gazeteyi faþist yapmak için almýþým... Yok ben Koç’un adamýymýþým, gazeteyi Koç adýna iktidarla ve Sabancý ile savaþ için almýþým... Yok yýðýnla kara param varmýþ, Bunlarý legalize etmek için almýþým... Þuymuþ, buymuþ... Oysa daha önce de söyledim ya, Milliyet’i her þeyden önce bir kar müessesesi olduðu için aldým. Bakýn rakamlar vereyim de, özellikle aldýðým zaman ne kadar karlý bir iþ olduðunu anlayýn. Ben Milliyet’i aldýðýmda yýllýk ücretlerin toplamý 120 milyon liraydý. Ýki ay sonra toplu sözleþme yaptýk. 350 milyon lira oldu. Ben aldýðýmda kaðýt 9 liraydý. Ýki ay sonra 54 lira oldu. Daha geçen Ekim’de, kýdem tazminatýndan vergi alýnacaðý dedikodularý çýkýnca birçoklarý gazeteden bir an önce istifa edip, paralarýný kurtarma yolunu seçtiler. Onlara bir kalem de 140 milyon ödedim. Yani evdeki hesabýn çarþýya uymamasý için ne lazýmsa oldu. Ama Milliyet 1980 yýlýný gene de karla kapýyor. Demek ki iþ iyi... Ha... Biraz da samimi olalým... Gazete patronluðu buzdolabý fabrikasý patronluðuna göre çok daha yüksek statülü bir iþ... Gazete patronu oldunuz mu bir baþka bakýyorlar insana hele bu gazete bir de Milliyet olursa..” 

Aydýn Doðan’ýn sözlerinin özeti þu, “Gazete patronu iseniz size kapýlar açýlýr, buzdolabý fabrikasý patronluðundan çok daha saygýn çok daha yüksek statülü bir iþ gazete patronluðu.” 

Ben demiyorum kendisi söylüyor.

Bunu böyle söyleyen bir medya patronunun elindeki medyayý hangi amaçlarla kullanacaðýný ise sadece size soruyorum.

Sahi, elinde onca medya gücü olan bir patron Türkiye’nin önemli ihaleleri konusunda nasýl tavýr takýnýr?

Hayyam Garipoðlu’nun savcýlýk ifadesine bir kez daha bakýn yeter.