Ayıptan kurtulmanın dayanılmaz hafifliği!

Yazılarımı belli bir düzende okuyanlar, benim Türk basınında hiç irdelenmeyen bir konuyu zaman zaman dile getirdiğimi hatırlayacaktır. Konu şu... Türkiye’de birçok kulübün puanları silindi, hatta bazıları küme düşürüldü ama; buna bizim Futbol Federasyon değil, UEFA karar verdi.

Bunu anlamakta zorlanıyorum... Bu denli ağır cezalar verilecek bir durum vardı da, Futbol Federasyonu’nun elleri niye armut topladı?

Bizim yönetemediğimiz ligi, UEFA mı adam etmeye uğraşıyor? Kendi göbek bağımızı kendimiz niye kesemiyoruz? Dediğim gibi, benim yazıları sıralı okuyanlar; bu konuda benzer ve çok sayıdaki sorularımı hatırlayacaktır. Ama ne yazık ki; bizim medya bu sorunun üstünde hiç durmadı ve “Zorla puan silme” ayıpları konusundaki gelişmelerin gizli kalmasına, sanki özen gösterdi.

Türkiye; mali disiplin ve yabancı futbolcuların sözleşmelerden kaynaklanan hak edişlerini düzenli almaları konusunda, Avrupa’nın en sorunlu ülkesi... UEFA ve FIFA’da rekor düzeyde şikayet dosyası (Hatta davası) açıldı. Böyle bir durumda olmaktan utanmak gibi, ahlaki bir değer yargımız da yok. Her şey olağan karşılanıyor. Acı olan bu!

***

Neyse ki; güzel bir gelişme oldu ama, medya bunu da atladı... Futbol Federasyonu, kısaca UÇK diye tanımlanan “Uyuşmazlık Çözüm Kurulu” oluşturarak; bu konularda (UEFA müdahalesine fırsat verilmeden) kendi cezasını kendi verecek bir yapıya kavuşturuldu.

Bu kurul; mali disipline uymayan ve ödemeleri sürekli atlatan kulüplere, puan silmeyi de içeren cezalar verebilecek. Artık UEFA ya da FIFA’nın uzaktan kumandasıyla emir ve uyarı almadan, bu işi kendimiz halledeceğiz. İnşallah utanç dönemi bitecek.

Yeni uygulama, bu kararın alındığı 27 Ekim 2015’ten bu yana gelişen olayları kapsıyor. Resim Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdi. Geçmişe yönelik hak aramada, belki 27 Ekim öncesine öncesine gidilemiyor ama; bundan sonrası için iyi olacak. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu hayırlı olsun!