Aylan propaganda malzemesi olur mu?

Herkes ayný fotoðraf karesine bakar ama farklý þeyler görür.
Mesela Almanya Baþbakaný Merkel, Aylan’ýn sahile vuran ceset fotoðrafýndan sonra göç politikasýný yumuþatmak zorunda kaldý.

Kareyi görüp etkilendiði için mi yoksa o kareden gerçekten etkilenen milyonlarca seçmenin oylarýný alabilmek için mi bilmem ama o fotoðrafýn bir sonucu oldu.

Aylan, yaþýtlarý, büyükleri ve kendisinden küçüklerin kaderini deðiþtirdi. Ortadoðu’da yeni bir kan ve vahþet dalgasý estirenler de ayný fotoðrafý gördü.

Görmekle kalmadýlar, IÞÝD dergisinde altýna  “Darul-Ýslam’a sýrtýný dönenleri bekleyen tehlike” diye yazýp propaganda malzemesi yaptýlar. Yani ayný kare çok farklý iki sonuca yol açabiliyor bu yaþadýðýmýz dünyada...

***

Bu durumu kenara not alýp devam edelim... PKK 1990’lý yýllarda  Türkiye’de basýlan ulusal gazetelerin bölgeye ulaþmamasý için çok çaba sarf etti, yüzlerce daðýtým kamyonu yaktý.

Gerekçeleri basitti, ülkede Batý ile Doðu arasýndaki irtibatý kesmek istiyorlardý. PKK’nýn o dönem baþaramadýðýný þimdi teröre tepki adý altýnda baþaranlar oldu.

Camlarý kýrýldýðý ve saldýrýya uðradýklarý için Güneydoðu’dan Batý’ya dair kalkmayan her otobüs aslýnda PKK’nýn bir zamanlar uðraþtýðý amaca hizmet etti.

Sonra sadece Kürt kökenli olduðu için saldýrýya uðrayanlar, malý ve caný zarar görenler...

Ardýndan hepimizin suratýnda tokat gibi patlayan o haber geldi. Aliaða’da Kürt kökenli olduklarý için iþyerine saldýrýlan ailenin evladý Hatay, Reyhanlý’da þehit oldu.

Týpký iki farklý þekilde yorumlanan  Aylan fotoðrafý gibi bir durum bu yaþadýðýmýz. Ülkeni sevdiðin iddiasýyla yola çýkýp PKK’nýn amacýna hizmet eden iþler yapmak...

***

Terörle mücadele eden ülkelerde iki zorluk vardýr. Birincisi terörün her türlü kan dökme özgürlüðüne karþýn devletin hukuk kurallarý içinde kalma zorunluluðu ve zorluðu...

Ýkincisi, terör saldýrýlarýnýn ardýndan ülkeyi duygudan ziyade akýlla savunma gerekliliði...

Þu yaþadýðýmýz hafta hepimize gösterdi ki, duyguyla verilen tepkiler sonuçta PKK’nýn ekmeðine yað sürüyor. Medya gözünden baktýðýnda ortada daha da sakil bir durum var.

Sosyal medyada dolaþan espriyi gerçek sanýp haber yapan gazeteler, sosyal medyada dolaþan baþka olaylara dair fotoðraflarý bugüne aitmiþ gibi dolaþýma sokanlar...

Eþi, dostu,, arkadaþý sonuçta 3-5 takipçisi olan hesaplar bunu yapýnca zarar küçük oluyor ama binlerce kiþinin takip ettiði hesaplardan yayýlan sahte bir fotoðraf Türk kökenli ve Kürt kökenli arasýnda, PKK’nýn örmek istediði duvara konulan bir tuðla daha oluyor.

Dedim ya, ülkeyi akýlla sevmek gerektiði bir dönemdeyiz...