Aylan’ın cesedi üzerinden mizah...

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, geçen sene, bu zamanlarda uğradığı silahlı baskın dolayısıyla konuşulmuştu dünyada. Şimdi aradan bir sene geçti ve  Charlie Hebdo yine dünyanın gündeminde. Ama bu kez yaptıkları mizah mı yoksa ırkçılık mı sorusuyla tartışılıyorlar.

Tüm dünyayı ayağa kaldıran ve cesedi Bodrum sahiline vuran  3 yaşındaki Aylan Kurdi ilk kez karikatür malzemesi olmuyor.

Batı’nın işine geldiğinde görmeyen vicdanını anlatmak adına çizilmiş başka karikatürler de olmuştu ama kimse o masum bebeğin büyüdüğünde Almanya’daki tacizcilerden biri olacağını iddia eden bir karikatür çizmemişti.

***

Mizah güldürür, düşündürür ama bu karikatür ikisini de yapmıyor. Daha da vahimi, bir bireyi değil bir ırk ve dine mensup olan insanları  hedef alıyor, genelleme yapıyor yani su katılmamış bir faşizm var içinde.

Peki sadece bir çizerin yaptığı bir saygısızlık ve insanlıktan nasibini alamama durumu mu bu yoksa aslında Avrupa’da geçerli olan ve yükselen bir bakışı da anlatıyor mu? Almanya’da Bornheim belediyesi,sığınmacı erkeklerin yüzme havuzuna alınmayacağını açıkladı dün. Gerekçe havuza gelen kadınların sığınmacı erkekler tarafından taciz edilmesi. Yılbaşı gecesi Köln’de 100 kadar kadını taciz eden bir grup ve ardından bir havuzda tacizkar davranışlarda bulunan ben diyeyim 10 siz deyin 50 tane erkek. Hani suç bireyseldi? 

Milyonlarca insan hayatta kalmaya çalışırken şimdi 100 bilemediniz 150 insanın hatası bir ırk ve dine mensup olanlara çıkarılabilir mi? 

3 yaşındaki tüm çocuklar masumdur. Aylan’ı büyüyünce tacizci olacaktı diye itham eden bir medeniyetin vicdanından ya da insanlığından söz edilebilir mi? Elbette bir karikatür tüm Avrupa medeniyetinin görüşünü yansıtmaz. Tıpkı 100-150 tane tacizcinin,yaşama tutunmaya çalışan milyonlarca insanı tacizci ilan etme hakkını kimseye vermediği gibi.

***

3 yaşında hayatını kaybetmiş bir çocuğu geleceğin potansiyel tacizcisi ilan etmek mizah değildir. Genellemeler yaparak insanlara dair kafalarda barikatlar kurmak da habercilik değildir. Avrupa özellikle de Alman medyası bunu yapıyor son zamanlarda

Kucağında çocuğuyla koşan babaya çelme takan Macar kadın kameraman ile Aylan’ı çirkin bir karikatüre malzeme yapan kafa, Avrupa için asıl tehlikenin mülteciler değil yükselen faşizm olduğunu gösteriyor hepimize...