AYM ya da ‘güç bende artýk’

Haber önce þu þekilde yansýdý; Anayasa Mahkemesi Baþkaný Haþim Kýlýç, seçim barajýna yönelik olarak yapýlan baþvurularý ‘2-3 hafta içinde’ karara baðlayacaklarýný ve ‘barajýn hak ihlali’ olduðu kararýnýn çýkmasý halinde bunun 2015 seçimlerini de baðlayacaðýný söyledi.”

2010 Anayasa Referandumuyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel baþvuru hakkýnýn tanýnmasý, bir süredir AYM’nin “yargýsal aktivizm” aracý haline getirilmesiyle sonuçlandý. AYM ve Baþkaný Haþim Kýlýç’ýn söylemleri, basbayaðý siyasi pozisyon aldýðý, ihsas-ý rey sayýlabilecek þekilde fikir beyan ettiði hatta tabiri caizse siyaset kurumuna “had bildirmeye” kalktýðý þeklinde deðerlendirilmeye müsait. 

367, üniversitelerde baþörtüsü yasaðýný kaldýracak yasayý CHP’nin baþvurusu üzerine iptal etmesi ve laiklik karþýtý odak olduðu gerekçesiyle Ak Parti’ye “ceza” kesmesi gibi kararlarýnda nasýl ki usul denetimini bir kenara býrakýp Anayasa’nýn rejimi kollamakla görevli bir vesayet kurumu olduðunu teyit edercesine baþvurularý esastan görüþerek Meclis’in görev alanýna tecavüz etmiþti þimdi de bir benzerini yapma eðiliminde olduðu sinyalini veriyor.

Daha önceki eylemlerinde “süper Yargýtay” gibi davranmýþ, (en yakýn örnek Twitter kararýdýr) yargý süreci daha bitmeden kendisine yapýlan baþvuruyla ilgili karar vermiþ ve böylece Yargýtay’ý da bypass eden bir tutum içine girmiþti.

Mevcut durumda ise doðrudan “yasa yapýcý” tek merci olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iradesini tanýmaz bir aktivizm içine gireceði, görevi anayasaya uygunluk denetimi yapmak olduðu halde Anayasa maddesi iptal etmeye yelteneceði anlaþýlýyor.

AYM yasa yapýcý mý?

Tuhaf olan Anayasa Baþkaný Haþim Kýlýç’ýn -gelen tepkilerden olsa gerek- demeç verdiði gazetecinin kendi çýkarsamasý olduðunu söylemek suretiyle geri adým atmýþ olmasýna raðmen, bu aklý kimler vermiþse ya da bu mühendisliði kimler kotarmýþsa onlar mevzuu devam ettirmekte bir beis görmüyorlar. Görevi Meclis’te yasa yapmak olan milletvekilleri bile “Anayasa Mahkemesi ihlal kararý verirse yüzde 10 barajý hükümsüzdür, 2015 seçimlerine 0 barajla gireriz” gibi milletvekili olma sebeplerini inkar eden bir þuursuzlukla konuþabiliyorlar.

Bu þuursuzluk buhranýndan çýkýp meselenin aslý nedir ona bakalým; þuursuzluk dediðime bakmayýn bu basbayaðý milleti salak yerine koymak, cin olmadan adam çarpmaya kalkmak...

Tartýþma, Muhsin Yazýcýoðlu’nun siyasi mirasýný zelil ziyan eden ve Cemaat’in yörüngesine girdiði gerekçesiyle Alperenlerin bile isyan ettiði Mustafa Destici’nin seçim barajýnýn mevcut haliyle çok yüksek olduðu ve seçme ve seçilme hakký önünde engel teþkil ettiði gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne yaptýklarý bireysel baþvuru ile baþladý.

1995’te DSP adýna ayný gerekçeyle baþvuran Mümtaz Soysal ve Bülent Ecevit’in baþvurularý bugünkü Baþkan Haþim Kýlýç’ýn ret oyunla deðerlendirmeye alýnmamýþtý. 10 yýl geçmeden farklý bir içtihat oluþturamayacaðý için bu handikap “bireysel baþvuru” farkýyla aþýlmak suretiyle AYM’nin gündemine getirildi. Bunda bir mahsur yok kuþkusuz, anlaþýlan o ki mevzu epey çalýþýlmýþ ve usulden geri çevrilmemesi için tüm detaylar incelenmiþ.

En çok CHP’ye zarar verir

Buraya kadar bir sorun yok, esasýnda AYM’nin mevcut baþvurularý haklý bulmasýnda, evet yüzde 10 barajý “tam temsil” önünde engel oluþturmaktadýr gibi bir içtihat oluþturmasýnda da bir sakýnca yok. Nitekim yaklaþýk bir yýl önce Hükümet’in gündeme getirdiði demokratikleþme paketinin maddelerinden biri de seçim barajýnýn deðiþikliðini içeriyordu. Zaten yüzde 10 seçim barajýnýn ideal olduðunu iddia eden kimse de yok.

Dar bölge ya da yüzde 5 barajlý daraltýlmýþ bölge üzerinde tartýþalým diyordu hükümet. CHP ve MHP o zaman ‘akýllýca’ bir tavýrdý ve öneriyle ilgilenmedi. Çünkü seçim barajýnýn kalkmasý aleyhlerine olacaktý.

Þimdilerde Cemaat’in kurdurduðu “tuzluk partilerinin” Ak Parti’den oy alacaðýna inanmýþ ki CHP sýký sýký savunuyor AYM’nin yasa iptali icraatý yapabileceðini. Hadi bunlara aklýnýz ermiyor, peki neden 2010 referandumda AMY’nin görevleri bahsinin konuþulduðu komisyonda norm denetimi ilkesini oy birliðiyle reddettiniz? Madem norm denetimini savunacaktýnýz o zaman neden hayýr dediniz?