AYM’nin twitter kararý tartýþmalýdýr!

Tamam, Erdoðan’ý sevmiyorsunuz... Tamam, sandýktan %46 oyla çýkmasýna yine ifrit oldunuz, cinnet geçiriyorsunuz...

Allah kahretsin diyerek nefret ettiðiniz Gülen Cemaati’ne bel baðladýnýz ancak onlarda cürmü kadar yer yakamadýlar...

Sittin sene sandýklarý saydýrsanýz deðiþmeyecek olan sonuçlarý kabullenmekte güçlük çekiyorsunuz...

Arap Baharý’ný baþlatan, Ukrayna’da devrim yapan ‘mavi kuþ’ kanatlarýndan her türlü kirliliði etrafýna saçmasýna raðmen yine iþe yaramadý...

Ve bütün siniriniz bunun üzerine...

Ama arkadaþ...

Elinizi vicdanýnýza koyun ve söyleyin...

Gerçekten de AYM’nin  Jack Dorsey’in ‘mavi kuþu’ hakkýnda verdiði karar ‘Ankara’da gerçekten hâkimler varmýþ’ dedirtecek türden bir karar mýdýr?

Hiç sanmam...

Bence büyük bir skandal...

Sonuçta Anayasa Mahkemesi twitter ile ilgili verdiði bu kararýný ‘bireysel baþvuru’ üzerinden deðerlendirerek aldý deðil mi?

Hukukçu deðilim ancak 12 Eylül 2010 tarihinde yapýlan referandumda kabul edilmesiyle hukuk sistemimize giren ve ‘bir hak arama’ yolu olan Anayasa Mahkemesi’ne bireysel baþvurunun ne anlama geldiðini de bireysel baþvuru mekanizmasýnýn nasýl iþlediðini de az buçuk biliyorum. 

Birincisi, ikincil nitelikte bir kanun yoludur. Ýkincisi bireysel baþvuru istinaf ve temyiz yolu deðildir. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel baþvuruda bulunabilmek için 148. Madde gereði tüm yargý yollarýný tüketmek gerekiyor.

Yani... Anayasa Mahkemesi’ne yargý yollarý tüketilmeden baþvuru yapma hakkýnýn olmadýðý gibi AYM’nin de bu baþvuruyu kabul etmemesi gerekiyor.

Peki, AYM hangi muhteþem kararý vermiþ ki birileri ‘Ýyi ki varsýn’ sevinç çýðlýklarý atýyor?

Neticede AYM bu sonuca usül kurallarýný ihlal ederek ulaþmýþtýr!

Yeni Þafak gazetesinde dün yer alan ‘Anayasa Mahkemesi’nin twitter yasaðýný kaldýran kararýnýn herhangi bir toplantý yapmadan raportörün elden dolaþtýrdýðý bir metnin üyelerce imzalandýðý’ yönündeki haber doðruysa bu da çok tuhaf ve kuþkuludur. (http://yenisafak.com.tr/gundem-haber/bu-ne-telas-05.04.2014-634048?ref=manset-9)

Durum daha da vahim demektir ki AYM’nin bir açýklama yapmasý gerekmektedir.

Kaldý ki AYM bu kararýyla ‘her idari iþleme’ bireysel baþvurunun yolunu açmaktadýr ki bu da AYM’yi olsa olsa freni boþalmýþ kamyon misali nerede duracaðý belli olmayan þaibeli bir kurum haline getirmiþtir.

Bundan sonrasý hak getire!

ABD, Ýngiltere ve Almanya gibi ülkelerde bu tür sosyal medya yetkilileri ‘sitelerine yüklenen video ve ses kayýtlarýnýn’ önceden kontrol edilmesine ve ulusal güvenliðin tehdit edilmesi söz konusu olduðunda devletler tarafýndan müdahale edilmesine izin vermesi bu ülkelerde ‘ama demokrasi ama özgürlük’ gibi tartýþmalara neden bile  olmazken...

Dahasý mahkeme kararlarýna dahi ihtiyaç kalmadan sosyal medya að yöneticileri devletin güvenliðini korumak adýna arayüzleri engellerken...

Dünyanýn farklý ülkelerinde farklý zamanlarda ayný gerekçelerle aldýðý benzer tedbirler ortadayken... Ulusal güvenliði tehlikeye sokan yayýnlarýn sosyal medya üzerinden illegal paylaþýmlarý için en sert tedbirlerin alýndýðý bilinirken...

Ve Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince, kiþilik haklarý ve özel hayatla ilgili

yüzlerce mahkeme kararýna duyarsýz kalan, mahkemelerin verdiði kararlarý yok sayan twitter hakkýnda AYM’mimizin verdiði karara bakýn...

Ýþte AYM’nin bu kararý alkýþ alýyor; demokrasi adýna özgürlükler adýna ve hukuk adýna!

***

Yazýyý sonlandýrmadan önce Hürriyet gazetesinden sevgili büyüðüm ve her zaman fikirlerine saygý duyduðum Taha Akyol’a da bir çift sözüm var:

Sayýn Akyol...

Baþbakan Erdoðan’ýn AYM’nin verdiði twitter kararýna yönelik olarak ‘AYM’nin bu kararýna saygý duymuyorum’ açýklamasýnýn karþýsýna 2013’te yaptýðý ‘AYM ile iftihar ediyorum’ açýklamasýný koymuþsunuz.

Eyvallah!

Çok incelikli bir üslupla karþýmýza ‘çeliþkili, dün baþka türlü, bugün baþka türlü, dün kara dediðine bugün ak diyen’ bir Baþbakan Erdoðan imajý koymaya çalýþmýþsýnýz!

Ancak üzülerek söylemeliyim ki buradan bir þey çýkmaz.

Baþbakan Erdoðan’ýn bu iki ‘AYM’ açýklamasýndan çýksa çýksa:

AYM demokrasiden, özgürlüklerden yana ve yasalarý kurallarý ihlal etmeden aldýðý kararlarda onunla övünmekten gocunmayan...

Ama hukuku ayaklar altýna alarak aldýðý kararlarýnda onu eleþtirmekten korkmayan çekinmeyen bir Baþbakan çýkar ortaya.

Not: AYM’nin twitter kararýna iliþkin olarak Osman Can’ýn Akþam Gazetesindeki  5 Nisan 2014 tarihli ‘Twitter kararý’ baþlýklý yazýsýný mutlaka okuyunuz.