AYM'ye Anayasa'yý çiðnediði için saygý duymuyoruz!

Cumhurbaþkaný Erdoðan “AYM kararýna saygý duymuyorum, uymuyorum!” dediði için adeta muhalefet partileri tarafýndan lince tabi tutuldu.

AYM sever olduklarý için, Erdoðan düþmanlýðý adýna ellerine bir koz geçirdiklerine inananlar, olmadýk hakaretlerle yüklenmeye baþladýlar. Kendileri AYM için her türlü sözü söylerler, hatta hakaretlerde bulunmakta bile bir sakýnca görmezler ama Cumhurbaþkaný Erdoðan kiþisel bir kanaat belirttiðinde kýzýlca kýyamet kopartýrlar ve birdenbire AYM savunucusu kesilirler. Böyle bir ikiyüzlülük örneðine baþka bir demokratik ülkede rastlanýr mý bilmem ama sahiden de bu muhalefet düþman baþýna diyorum bir kez daha.

***

Anayasa’nýn 138. maddesini bir kez dillerine doladýlar. Neymiþ efendim, Cumhurbaþkaný nasýl olur da Anayasa'nýn bu açýk maddesine aykýrý davranarak tavsiye ve telkinde bulunabilirmiþ!

Nasýl olur da Cumhurbaþkaný AYM kararýna saygý duymadýðýný söylermiþ! Birinci argüman ile ikinci argüman birbirinden farklý. Tek tek ele alalým isterseniz.

Cumhurbaþkaný Erdoðan Anayasa'nýn 138. maddesine aykýrý bir fiil içinde deðil. Çünkü mahkemelere hiçbir tavsiye ve telkinde bulunmuyor. Esas AYM 138. maddeye aykýrý bir fiil içinde. Mahkemeye alenen tavsiye ve telkinde bulunmakla yetinmiyor, dahasý ve en fenasý süregiden bir mahkemeye esastan müdahale ediyor.

Yani iki hukuk cürmünü birden iþliyor AYM.

Bir: Henüz iddianamesi bile okunmamýþ bir davaya müdahale ediyor. O davanýn hakimlerine tavsiye ve telkinde bulunuyor.

Ýki: Yetkisi olmamasýna raðmen mahkemeye esastan müdahale ediyor. Sadece tahliye kararý vermekle yetinmiyor, ayný zamanda iddianamenin yaslandýðý iddialarý peþinen hükümsüz ilan ediyor. Yani mahkemeyi esastan hükümsüz hale getiriyor.

Birincisi, anayasayý çiðnemektir.

Ýkincisi, alenen ve resmen yetki gaspýdýr.

AYM henüz süregiden mahkemelere bu þekilde müdahale edecekse o zaman yerel mahkemelere ve yüksek yargý organlarýna ne gerek var?

Cumhurbaþkanýnýn haklý ve yerinde eleþtirisini fobik bir zihniyetle dillerine ahlaksýzca dolayanlar nedense AYM’nin bu hukuksuzluðu için tek laf etmemektedirler.

***

Anayasa'nýn 138. maddesi süregiden bir dava hakkýnda hakimlere tavsiye ve telkini yasaklýyor.

Bunu yapan Cumhurbaþkaný mý?

Hayýr!

Cumhurbaþkanýnýn yaptýðý, yerel mahkemelerin ve baðýmsýz hakimlerin hukukunu korumaktýr.

Çünkü AYM yerel mahkemeyi ve o mahkemenin baðýmsýz hakimlerini hükümsüz konumuna düþürüyor.

Kendini hakký ve yetkisi olmadýðý halde mahkeme yerine koyuyor.

Cumhurbaþkanýnýn asýl itirazý buna.

Anayasa'nýn 138. maddesi hiçbir organýn baðýmsýz hakimlere ve mahkemelere tavsiye ve telkinde bulunmamasýný emrediyor.

“Hiçbir organ, makam, mercii veya kiþi, yargý yetkisinin kullanýlmasýnda mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.”

Evet, 138. maddede böyle deniliyor.

“Hiçbir organ, makam ve mercii” ifadesinin içine AYM de girer.

Ama AYM kendini herkesin üstünde görüyor ve adeta kararlarýyla emir yaðdýrýyor.

Ýþte anayasayý çiðneyen ve düpedüz yetki gaspý anlamýna gelen tutuma karþý Cumhurbaþkaný hukukun yanýnda yer aldýðýný ilan ediyor.

Cumhurbaþkanýnýn dediði þudur:

“Ey AYM sen kendini mahkeme yerine koyarak Anayasa'nýn 138. maddesini ihlal edip baðýmsýz mahkemelere tavsiye ve telkinde bulunmanýn ötesinde emir ve talimat yaðdýrýrsan karþýnda beni bulursun!”

Cumhurbaþkanýnýn bu tepkisi Anayasa'nýn kendisine verdiði yetkiyle alakalýdýr.

Cumhurbaþkanýnýn görev ve yetkilerini tanzim eden 104. madde açýkça þöyle der:

“Cumhurbaþkaný devletin baþýdýr. Bu sýfatla Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk Milleti’nin birliðini temsil eder; Anayasa’nýn uygulanmasýný, devlet organlarýnýn düzenli ve uyumlu çalýþmasýný gözetir.”

Cumhurbaþkanýnýn yaptýðý tam da budur.

Bir devlet organý olarak AYM’nin yetki gaspýnda bulunmasýný ve diðer organlar üzerinde düzeni ve uyumu bozacak bir davranýþ içine girmesini eleþtiri konusu yaparak herkesin sistem içindeki yerine çekilmesi gerektiðini ihtar ediyor.

Bu alkýþlanacak tavrý hakaretler eþliðinde eleþtiri konusu yapanlarýn demokrasi anlayýþlarý da, hukuk anlayýþlarý da hayli sorunludur.

***

Cumhurbaþkanýna 138. maddeyi hatýrlatan muhalefet partileri ne hikmetse 138’de belirtilen hükümleri kendileri alenen çiðnemekte hiçbir sakýnca görmemektedirler.

Ýlgili Anayasa maddesi yasama organýnda hiçbir þekilde görülmekte olan davalar hakkýnda konuþulmayacaðýný emrederken o muhalefet partilerimiz sabah akþam Cumhurbaþkanýnýn sözleri üzerinden görülmekte olan davalara müdahale etmekte, o davalarýn baðýmsýz hakimlere aðza alýnmayacak hakaretler yaðdýrmaktadýrlar.

Kendilerini týpký AYM yerine koyarak peþinen birilerini suçsuz ilan etmekte hiçbir sakýnca görmemektedirler.