Ayþe’nin tatil zamaný

Ayþe tatile çýksýn, 20 Temmuz 1974’te baþlayan Kýbrýs Barýþ Harekatý’nýn parolasý deðildir. O parola 15 Aðustos’ta baþlayan ikinci harekatýn parolasýdýr. Paroladan haberi olmayan bir memur, dönemin Dýþiþleri Bakaný Turan Güneþ’in böyle bir zamanda kýzýnýn tatile çýkmasýna dair mesaj yollamasýný garipsemiþtir.

Masada duran mesajý Kýbrýs Dairesi’nden parolayý bilen biri görmese al baþýna belayý durumu... Kendimize çok yakýn hissettiðimiz, destanlaþtýrdýðýmýz Kýbrýs’ý hiç bilmediðimiz güzel bir örneðidir bu.

Yýllar önce Atv’de Ali Kýrca 20 Temmuz’da haberleri Ayþe tatile çýksýn parolasýyla baþlayan harekat diye açmýþtý...

***

Hatýrlayýn yýllarca haberlerde Lefkoþe’den söz edilirdi ama doðrusu Lefkoþa’ydý...

Týpký þimdi Magosa diye bildiðimiz yerin gerçek adýnýn Maðusa olmasý gibi bir durum bu.

Kuzey Kýbrýs’a herkes biraz milliyetçi gider sonra bizi sevmiyorlar hayal kýrýklýðýyla döner ya, Kýbrýs’ta 1990’larýn ortasýna kadar ölçü birimi Osmanlý’dan kalan Dirhem ve Okka’ydý... Bitti derseniz bitmedi, Osmanlý’nýn hoþgörüsü gereði vergi almadýðý Ortodoks Kilisesi’nin papazlarýný Ýngilizler hapse atmýþtý.

***

Kýbrýs baþtan sona Denktaþ demekti Türkiye için ama Denktaþ’ýn en büyük muhalefeti gösteren parti 1973’te Barýþ Harekatý’ndan önce kurulmuþtur.

1980’lerin ortasýnda Ada’da barýþ olsun diyen herkes bunu biraz da maaþlarýn etkisiyle söylerdi. Rum tarafýndaki maaþlar o kadar yüksekti ki, Kuzey’de ayný iþi yapanlar Güney’de ödenen maaþlara gýpta ederdi.

O zaman bir gün Türkiye’nin yýldýzýnýn parlayacaðý, Rum tarafýnýn çökeceði hiç aklýmýza gelmezdi, þimdi gerçek oldu. Bukrizin mutlaka siyasi sonuçlarý olacak ve 2004’te fakir Kuzey ile birleþmeye dudak büken Rumlar þimdi kendileri anlaþma isteyecek...