Sosyal Destekler Rehberi, az gelirli vatandaþlar ile Bað-Kur’lu olan eþinin saðlýk prim borcu nedeniyle veya SSK’lý iþçi olan eþinin er olarak vatani vazifesini yerine getirmek için silah altýna alýnmasý dolayýsýyla SGK’nýn saðlýk hizmetinden faydalanamayan kadýnlarý ilgilendiren ‘prim ödemeden SGK saðlýk yardýmýndan yararlanabilme’ konusuyla devam ediyor. Devlet, bu durumda olanlara gelir testi yaparak, prim ödemeksizin saðlýk hizmetinden yararlanma imkaný veriyor. Böylece, sigortalý olmayan ya da sigortalýnýn bakmakla yükümlü olduðu kiþi statüsünde olmayan veya bu statüden çýkan kiþilerin az gelirli olmasý halinde, prim ödemeksizin saðlýk hizmetinden faydalanmalarý sosyal devlet olma gereði saðlanýyor. Þimdi detaylara geçelim.
1- Ailenin toplam gelirinin ayný hanede yaþayan aile fertleri toplam sayýsýna bölünmesi suretiyle bulunan kiþi baþýna düþen aylýk gelirin, aylýk asgari ücretin üçte birinden az olmasý halinde, saðlýk primi ödemeksizin saðlýk yardýmýndan yararlanma imkaný var. Aile; ayný hane içerisinde yaþan eþ, evli olmayan çocuk, büyükana ve büyükbabadan müteþekkildir.
Örnek: Dört kiþilik ailenin toplam aylýk geliri 2.000 TL olsun. Kiþi baþýna düþen aylýk gelir 2000/4 = 500 TL. 2016 yýlý aylýk brüt asgari ücret 1.647/3= 549 TL. Bu ailede kiþi baþýna düþen gelir asgari ücretin üçte birinden az olduðu için, söz gelimi yaþ ve öðrenim durumu koþullarýný saðlamamasý nedeniyle saðlýk yardýmý durdurulan çocuk, tekrar saðlýk yardýmýna hak kazanýr. Hemen belirtelim, gelir testi ikamet edilen yerin baðlý bulunduðu kaymakamlýk binasý içerisindeki Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakfý tarafýndan yapýlýr.
2- Bað-Kur sigortalýsýnýn 60 günden fazla SGK prim borcunun olmasý durumunda sigortalý ve bakmakla yükümlü olduðu ailesi SGK’dan saðlýk yardýmý alamýyor. Gerçi 18 yaþýný dolduruncaya kadar çocuklar her durumda devlet güvencesi altýnda olup, saðlýk yardýmlarýndan faydalanýyorlar. Son olarak da 6663 Yasa ile çocuklardan; lise ve dengi öðretimden mezun olanlarýn 20 yaþýný, yüksekokuldan mezun olanlarýn ise 25 yaþýný geçmemek üzere, mezun olduklarý tarihi izleyen günden itibaren 2 yýl daha prim ödemeksizin genel saðlýk sigortasýndan yararlanabilmeleri imkâný saðlandý.
Bu durumda prim borçlarýnýn nedeniyle saðlýk yardýmý durdurulan sigortalýnýn bakmakla yükümlü olduðu eþinin tekrar saðlýk yardýmýndan nasýl yararlanmaya baþlayabileceði önem kazanmaktadýr. Sigortalýnýn eþi oturduðu yere en yakýn kaymakamlýk binasý içinde bulunan ‘Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakfý’na müracaat ederek gelir testi yaptýrabilir. Gelir testinde, ailenin toplam gelirinin aile fertleri sayýsýna bölünmesi ile fert baþýna düþen gelir hesaplanmaktadýr. Ailede fert baþýna düþen gelir asgari ücretin üçte birinden az ise bahsettiðimiz sigortalýnýn eþi herhangi bir prim ödemeden saðlýk yardýmýndan yararlanmaya baþlar.
3- Askerliðini er ve erbaþ olarak yapanlarýn genel saðlýk sigortalýlýðý sona erer.
Sigortalýlýklarýnýn sona erdiði tarihten itibaren on gün süreyle genel saðlýk sigortasýndan yararlanýrlar. Bu kiþilerin genel saðlýk sigortalýlýðýnýn sona erdiði tarihten geriye doðru bir yýl içinde doksan günlük zorunlu sigortalýlýklarý varsa, on güne ilaveten doksan gün süreyle daha genel saðlýk sigortalýsýnýn bakmakla yükümlü olduðu kiþiler dâhil saðlýk hizmetlerinden yararlanmaya devam eder. Bu 100 günlük sürenin bitiminde askere giden sigortalýnýn eþi, kaymakamlýk binasý içinde yer alan Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakfý’na baþvurarak gelir testi yaptýrýr ve test sonucunda ailede fert baþýna düþen gelir asgari ücretin üçte birinden aþaðý çýkarsa saðlýk primlerini devlet karþýlar. Saðlýk yardýmýndan ücretsiz yararlanýr.
Kaynak: Genel Saðlýk Sigortasý Tescil, Prim ve Müstahaktýk Ýþlemleri Yönetmeliði
YARIN: KORUMA ALTINA ALINAN KADINA SAÐLANAN SOSYAL DESTEKLER